/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Ugrószezon új tehetséggel – Lostintranslation

Írta: Kovács Botond.

Az első Grade 1-es akadályversennyel szárnyra kapott a brit ugró szezon. Haydockban november 26-án lefutották a Lancashire Chase-t, amelyet Betfair Chase-ként emleget a szakma. Írásunk végén közlünk egy listát a 2019/2020-as évad legfontosabb versenyeiről, ám vegyük most az irányt a walesi határ közelében fekvő Merseyside grófságba, Newton-le-Wilows városába, a egész pontosan a Haydock Parkba.

Belépő a Haydock Parkba

Első alkalommal 1751-ben futottak versenyt a mai versenytér közelében, amely hamar meghozta a környék urainak a kedvét a sporthoz, és nemsokára Newton Hunt Cup néven rendszeres nagydíjat alapítottak. Ekkor még nem beszélhetünk állandó futtatásról, ha elég ló és pénz jött össze a díjhoz, a sokaság a Goldbourn Heath-re özönlött. 1807-ben azonban elérkezett az idő, hogy hivatalos körülményeket termetsenek, és azóta minden úgy megy, ahogy manapság, 1898 óta Haydock néven. 1908-ban Sydney Sandon igazgató keze alatt komoly fejlesztés vette kezdetét, és hamar a királyság legnagyobb presztízsű pályáját sikerült kialakítani. A mai lelátót 1990-ben adták át a több funkciós versenypályán. Nyáron síkversenyek, télen gát és akadályversenyek várják a látogatókat, évi harminckét versenynappal. Egy időben az agarászok számára coursing versenyek is szerepeltek a kínálatban.

Sir Peter O’Sullivan

A két legjelentősebb futam a szeptemberi Group 1-es Haydock Sprint Cup, amelyet Green Desert (1986), Danehill (1989), Royal Applause (1997), Invincible Spirit (2002), Gordon Lord Byron (2013) és legutóbb Hello Youmzain is nyert. Érdekesség, hogy az alapítás utáni első két futamot Be Friendly nyerte, a nagyszerű szpíker, Sir Peter O’Sullivan lova.

(Lehet, hogy párszor megremegett a hangja a finisben.) Az akadályok felett a Grade 1-es besorolású Betfair Chase a legfontosabb, ahol 200 ezer font pénzdíj várja a tulajdonosokat. A futam távja 3 mérföld, 1 furlong és 125 yard, vagyis kb. 5143 méter, mindez tizenkilenc ugrással nehezítve. A futam nem tekint vissza nagy történelmi múltra, 2005-ben alapították (igaz, a Lancashire Chase-t 1884-ben futották először, de nincs kontinuitás a két verseny között, csak a név maradt meg). Eredetileg a Betfair Million bónusz-stratégia első állomása volt. A Betfair bukméker cég felajánlotta, hogy 1 millió fontot fizet a futam győztesének, ha ezután megnyeri a King George VI Chase-t és a Cheltenham Gold Cupot. Ezzel a kezdeményezéssel akarták bátorítani a 2005/2006 óta létező Ugró Hármas Koronát. Azt hinnénk ez lehetetlen, de nagyszerű a Kauto Starnak mégis sikerült 2006/2007-ben. Ezután még négy szezonban sikerült elhódítani két ágat (!).

Kauto Star

 

Visszatérve a Betfair Chase-re a nyerő között találjuk még Silviniaco Contit és Cue Cardot. Előbbi két alkalommal volt sikeres, utóbbi háromszor nyert. Idén ismét starthoz állt a címvédő Bristol De Mai, de másfél hosszal Lostintranslation mögött ért célba. Borítékolható, hogy az idei szezon e két remek telivérének küzdelmétől lesz hangos.

Lostintranslation (2012 pher, Flemensfirth – Falika, Hero’s Honor) győzelme távolról sem volt meglepetés, a könyvesek csak 5/4 arányban mertek rá fogadást kötni, akárcsak a Bristol De Mai-ra. A telivér Írországban született, és az első adat, ami a neve mellett áll, hogy háromévesen kiherélték, majd sebtében eladták, méghozzá 38.000 euróért. Ezt meglepőnek is vélhetnénk, hiszen addig még egyetlen pálya közelébe sem ment, de ha megnézzük az árverési adatokat azt látjuk, hogy Mohammend sejk Felemensfirth-jének ivadékai már 2000 óta nagyon kelendő portékák a piacon, és nem ritka a 60.000 ezer euró körüli ár sem. Legsikeresebb utóda Imperial Commander, aki szintén nyert már Betfair Chase-t, ezen kívül Cheltenham Gold Cupot is. Érdemes megjegyeznünk, hogy Lostintranslation anyja, Falika még nem adott jó lovat. A francia kancának síkon két győzelem és két második helyezés áll neve mellett nyolc futásból. Eddig hét csikóját ismerjük (a nyolcadik még csak kétéves), akik közül még nyerni sem tudott egyik sem, természetesen Lostintranslationt leszámítva.

Tulajdonosok, idomár és lovas

Visszatérve Lostintranslationre azt látjuk, hogy bő egy kiherélése után lépett pályára először egy kezdő gátversenyben, ahol negyedik lett. Collin Tizzard idomár ekkor úgy döntött, hogy 2017/2018-ban Angliában próbálkozik tovább. Jó döntés volt. Lostintranslation első futására elcsípett egy jó második helyet Chepstow-ban, amelyet Newburyben hamar megismételt, és végül ugyanott nyeretlenségét is elveszítette. Mindezt két hónap leforgása alatt Robbie Power zsoké kezében. (Talán ő adta meg a lónak az erős kezdeti lökést.) Azóta tizenegy alkalommal lépett pályára, és bár volt két helyezetlen szereplése, de kisiklások óta minden futása alkalmával a dobogón végzett. Tizennégy futás, öt győzelem, hat második, egy harmadik helyezés a telivér kiváló mérlege, ami 288 ezer font nyereménnyel párosul. A Taylor & O’Dwyer istálló már benevezte kedvencét a kemptoni King George VI-ba december 26-án, és Cheltenhamben is ott lesznek jövőre. Itt a Ryanair Chase néven ismert The Festival Trophyban látjuk a telivér nevét, és természetesen a Gold Cupban is. Mivel két egymást követő napon futják e versenyeket, csak az egyikben indul.

Győzelem után
Győzelem után

Érdeklődéssel figyeljük a fiatal tehetség kibontakozását, felkészítéséről és versenyeiről továbbra is hírt adunk.

 

 

 

A 2019/2020-as brit ugrószezon legfontosabb futamai:

Betfair Chase – Haydock
Fighting Fifth Hurdle – Newcastle
Henry VIII Novices’ Chase – Sandown
Tingle Creek Chase – Sandown
Long Walk Hurdle – Ascot
Kauto Star Novices’ Chase – Kempton
Christmas Hurdle – Kempton
King George VI Chase – Kempton
Finale Juvenile Hurdle – Chepstow
Challow Novices’ Hurdle – Newbury
Tolworth Hurdle – Sandown
Clarence House Chase – Ascot
Scilly Isles Novices’ Chase – Sandown
Ascot Chase – Ascot
Supreme Novices’ Hurdle – Cheltenham
Arkle Challenge Trophy – Cheltenham
Champion Hurdle – Cheltenham
David Nicholson Mares’ Hurdle – Cheltenham
Ballymore Novices’ Hurdle – Cheltenham
RSA Chase – Cheltenham
Queen Mother Champion Chase – Cheltenham
Champion Bumper – Cheltenham
JLT Novices’ Chase – Cheltenham
Ryanair Chase – Cheltenham
Stayers’ Hurdle – Cheltenham
Triumph Hurdle – Cheltenham
Spa Novices’ Hurdle – Cheltenham
Cheltenham Gold Cup – Cheltenham
Manifesto Novices’ Chase – Aintree
Anniversary 4-Y-O Novices’ Hurdle – Aintree
Betway Bowl – Aintree
Aintree Hurdle – Aintree
Top Novices’ Hurdle – Aintree
Mildmay Novices’ Chase – Aintree
Melling Chase – Aintree
Sefton Novices’ Hurdle – Aintree
Mersey Novices’ Hurdle – Aintree
Maghull Novices’ Chase – Aintree
Ryanair Stayers’ Hurdle – Aintree
Celebration Chase – Sandown

Legvégül megjegyezzük, hogy a Grand National nevét is, bár az a fentiekkel ellentétben csupán Grade 3-as besorolású.

SHARE THIS