Szép versenyek a kapuzárón

Remek időjárás, izgalmas szép befutók és jó hangulat jellemezte az év utolsó galopp napját, melyet rögtön az első futamban remek „nyitánnyal” indítottak az „ötbés” csapat tagjai. Pető Sándor idomítottja, a hároméves Humbuk nyergében Mészáros Zsolttal minden várakozásunkat felülmúlta, magabiztos, szép győzelmével, hiszen kifejezeten halvány formák után tért vissza régen látott számaihoz. A dobogóért folytatott küzdelem pedig olyannyira szorosra sikerült, hogy a célfotó segítségét is igénybe kellett vegyük a különbség megállapításához, de még a technika révén sem talált különbséget a célbíró így Supreme és Mezzo megosztott második helyen zártak.

Nancho lovasa Bayarsaikhan (Encki) Ganbat már első magyarországi lovaglásakor letette névjegyét a Nyeretlen Kétévesek Versenyében, ahol a favorit Han Denever-t sikerült 6 hosszas győzelemhez segítenie. A helyezettek között újabb Makaam csikó, Quint villant meg, a bronzérmes hely pedig Northern Way-hez került.

A Kincsem Park repertoárjának uniqumaként a Totalizatőr Hendikep-et láthatták a nézők, ahol Oxford Thespian (Stanislav Georgiev) sikeres címvédését ünnepelhettük. A győzelem egyértelmű és magabiztos volt, igaz elmaradt a tavaly látott 9 hosszas fölény, de így is minden elismerést megérdemel Szuna Szabolcs és a Szenttamási istálló. A helyezettek közül Szamba (Bakos Gábor) futott még remek versenyt az ezüst éremig, mögötte pedig Summer Bilberry (Bayarsaikhan Ganbat) ért be a célba.

Újabb Esztergomi lovat köszönthettünk a győztesek körében, Ashta személyében, aki a nap negyedik futamában ért haza remek versenyben. A hendikeperek a szép teljesítményt hét kilós javulást ítéltek meg a kancának, amely Firstmind esetében is irányadó, míg a harmadik helyen célba ért Herastias-nál még jelentősebb fejlődést lehetett kimutatni.

Tiltott gyümölcs élete top formáját mutatta meg a közönségnek a klasszikus Szunyogh István Emlékverseny-ben. A szép küllemű sárga a mezőny körbe kerülése ellenére sem fáradt el. A befutóra fordulva újabb sebességfokozatba kapcsolt nyergében ifj. Kozma Istvánnal, elsétált ellenfelei mellett és két hosszas fölénnyel utasította maga mögé a mezőnyt, mellyel idei negyedik sikerét is begyűjtötte.

A hűség bajnoka díjas Rebellis hét évesen is szárnyalt a König Róbert Emlékverseny-Vigasz Díjban. Pályafutása 61. versenyében is ugyanolyan lelkesedéssel versenyzett, mint az év első felében, ifj. Kozma Istvánnal pedig 11 győzelmét is megszerezte. Érdekesség, hogy a páros 2015-óta nem találkozott egymással, pedig akkor is győztesként kerültek ki az aktuális küzdelemből. Ezzel a sikerrel ifj. Kozma István két győzelemmel zárta a napot.

Szintén duplázó zsokénk Bakos Gábor számára a Havanna Hendikep és Almarózsa neve bizonyára piros betűvel kerül be a naptárba, hiszen kiváló lovasunk erős küzdelem után karrierje 200. győzelmét aratta az ötéves kancával. A helyezések sorsáért is ádáz küzdelem folyt, végül minimális különbséggel French Whiskey (Piotr Krowicki) és Fancy Fury (ifj. Fejes Lajos) állhattak dobogóra.

A kétévesek különleges 1800 méteres versenyében Zboray Lászlóra emlékeztünk az Ürményi Díjjal. A küzdelmek ugyan elmaradtak, ennek ellenére látványos versenyt láthattak a nézők, hiszen Charlie Firpo (Paizs Gábor) külön versenyt futva játszi könnyedséggel verte ellenfeleit. A futam helyezettjei szintén megmutatták, hogy számolnunk kell majd velük 2020-ban. Calabrese (Stanislav Georgiev) rendkívül meggyőző volt, az osztrák Hadewin (Piotr Krowicki) pedig ígéretes versenylóvá érhet egy ilyen debütálás után.

Az év utolsó futamában a Viszontlátásra Hendikepben sem maradtunk „szurkolástól hangos tribün” nélkül hiszen az utolsó siker is egy remek küzdelem árán került a régóta esedékes telivér Judithoz (Suták Csenge). A küzdelem izgalmaihoz Ruca (Ifj. Kozma István) is erősen hozzájárult, aki csupán az utolsó métereken fáradt el kissé, így megérdemelt ezüsttel gazdagodott, a harmadik helyre pedig erős finish után Fifikás (Bakos Gábor) érkezett meg fejhossznyival lemaradva.

Gratulálunk a győzteseknek és a helyezetteknek!

Köszönjük az egész éves figyelmüket!

Találkozunk 2020-ban!

Varga Áron

fotó: dr. Kovács Gábor

SHARE THIS