/ by /   A nap híre, Hazai galopp hírek / 0 comments

Székely Károly ismét ugró idomár champion

2019-ben ismét ugró idomár champion lett Székely Károly. Lovai évek óta kiemelkedő eredményeket érnek el mind hazai, mind külföldi viszonylatban.

Hogyan jött lassan egy évtizede, hogy lovait a síkversenyek mellett az ugróversenyekben is kipróbálja?

Síkversenyekben aratott győzelmeim száma 200 felett van, ebben több nagyverseny győzelem is benne van. Gyermekkoromban a lovaglást az alapokkal, a díjlovaglással és a díjugratással kezdtem. Amikor elindultak a gátversenyek a Kincsem Parkban, úgy gondoltam ideje a sok év alatt szerzett tudásomat kamatoztatni, mint ugró idomár. Véleményem szerint egy gátversenyre való felkészítés összetett munka, viszont a befektetett idő és energia kamatozni fog, ha jönnek az eredmények. Az eddigi eredmények alapján úgy gondolom megérte az a sok idő és munka, hiszen Diplomata, Bakos Gáborral a nyergében egészen a Group 1-es versenyekig jutott, ahol többször is eredményesen szerepelt. Ilyen magasságba magyar ugró ló még nem jutott el.

Mi alapján dől el melyik ló alkalmas gátversenyzésre?

Minden ló tud ugrani, csak meg kell tanítani! A lovak képessége szerint kell versenyeket nézni nekik. Összességében elmondható, hogy magasabb osztályban eredményes futó és ugró lovat csak jó lóból lehet „csinálni”.

Hogyan dől el, hogy ki ül a lóra versenyben?

Az elmúlt időszakban Bakos Gáborral dolgoztam együtt, kezdő lovasként nálam dolgozott Mészáros Zsolttal, mindannyian ugrólovak között nőttünk fel, így a lovasítása nem volt kérdés nálam. Ezt követően Molnár Orsolya ajánlotta a figyelmembe Horváth Balázst, aki szintén nagy segítségemre volt. Makoviczki Ákossal egy faluban születtem, kisgyermek kora óta ismerem, már akkor kiszemeltem őt, hiszen ahogy az látható igazi lóbolond és szívvel lélekkel dolgozik. Az eredmények pedig bizonyították, hogy igazam volt, egy kivételes tehetség, persze tanulni és fejlődni mindig kell.

Miből áll egy-egy tréning?

A síkon versenyző és gáton versenyző lovak munkája között óriási különbség van. Hetente 5 napot dolgozunk velük, ekkor hosszú, 7000 méteres lassú galoppot mennek a lovak. Hetente 2 alkalommal pedig speciális ugróedzésen vesznek részt, van, hogy lovassal, de van, hogy lovas nélkül szabadon ugratjuk őket. A munka attól is függ, hogy mennyire van közel az adott verseny, amire készülünk. Az ugrólovakkal rengeteget foglalkozunk, naponta akár 2-3 órát is. Emiatt nem is tudok sok lovat vállalni, mivel inkább a minőségi munkára szeretném fektetni a hangsúlyt.

Hogyan dolgoznak télen az ugrólovak?

A munka nagyrészt ilyenkor ugyanolyan, mint a síkon futóké. Ilyenkor, ha engedi az idő és a talaj állapota, sokat lépünk és kentrézünk velük. Az ugrólovak kéthetente egyszer, körülbelül fél órán át ugrómunkán vesznek részt, ez azért fontos, mert ugrásnál és leérkezésnél fokozottan terhelik a lábukat, nem szabad hagyni, hogy meszesedjen, tokosodjon. Nálunk a lovak éjjel-nappal karámban vannak, természetesen hideg időben boxokba visszük őket.

Várható-e külföldi szereplés a 2020-as szezonban?

Terveink vannak, több új ló is érkezett az istállóba, nagy reményeket fűzök hozzájuk, remélem velük is lesz lehetőségünk idővel a világ élvonalába tartozni.

 

SHARE THIS