/ by /   A nap híre, Hazai galopp hírek / 0 comments

Zala Csaba értékel és előre tekint

Mozgalmas éven vagy túl. Championként kezdted az évet, nálad állt a pálya legjobb lova Esti Fény, aki szép külföldi eredmények után eladásra került. Hogyan látod a 2019-es szezont?

Valóban volt minden. Véleményem szerint minden nehézség ellenére egy jó szezont zártunk 2019-ben. Hazai porondon csak az utolsó napon sikerült Kovács-Bakos Szilviának megelőznie a championátusban, így harmadik helyen végeztem, ami egy szép eredmény. A nálam tréningben levő lovak esetében állományváltás történt, Esti Fény sajnos elkerült. Sok öreg és stabil lovam kikerült a tréningből, helyettük fiatal lovak érkeztek. Ez az átmenet viszont azzal járt, hogy teljesítményük kevésbé volt stabil és kiszámítható, mint az öreg lovaké. Főként hazai tenyésztésű lovaink vannak, őket későn érőnek mondanám, így nem is erőltettem a futtatásukat még.

Melyik ló sikereire emlékszel szívesen vissza?

Ha választanom kell, a magyar tenyésztésű Lilit (Pigeon Catcher-Lizalia) mondanám, hiszen fantasztikus  teljesítményt nyújtott egész évben. Több eredményes futása is volt, a Hazafi Díjban és a Magyar Kanca Díjban is elsőként ért célba, a Magyar Derbyben második, míg a Kovács Mihály Emlékverseny-Háromévesek Nagydíjában harmadik helyen végzett, mindezt kedvenc lovasával, Gönczi Rebekával sikerült elérnie. Lili sajnos az utolsó versenye alkalmával megsérült, így tenyésztésbe került, reméljük csikói is hasonló szép eredményeket fognak elérni. Rajta kívül még apai testvérét Esti Fényt (Pigeon Catcher-Ejtihaad) szeretném megemlíteni, úgy gondolom hazai viszonylatban gyönyörű karriert futott be, a 2019-es szezon jól indult, rangos külföldi versenyeken szerzett helyezéseket. Pont emiatt sokan felfigyeltek rá és sajnos eladásra került.

Hogy áll most az istálló, hány yearling érkezett az elmúlt hónapokban? Hogyan állnak a felkészüléssel?

Jelenleg 15 csikó erősíti a csapatot, szinte a fél állományt ők teszik ki. Az istállónk kapacitása maximum  35 ló elhelyezést teszi lehetővé, emiatt is volt esedékes az idősebb lovak tréningből való kivétele. A csikókkal már dolgozunk, mindegyikük be van lovagolva. Az enyhe decembernek köszönhetően a felkészülésük jól halad, mindannyian a tréningpályán kentréznek már.

Vannak már konkrét tervek a következő szezonra?

Konkrét tervünk még nincsen. A legjobb eredményeket szeretnénk elérni a lovak képességeihez mérten. Kiemelt versenyben még nem gondolkozom, majd tavasszal a jobb gyorsmunkák és versenyek után. Persze mindenki álma a Derby, ezt jó lenne ismét megnyerni, de a klasszikus futam mellett is sok szép feladat van, nem áll tőlem messze a Nemzeti Díj gondolata sem, remélem lesz olyan lovam, amivel oda tudunk érni.  A lovaink eddig főként hosszú és középtávon szerepeltek eredményesen, viszont munkájuk alapján 1-2 lóról azt gondolom, sprint versenyeken is tudna teljesíteni.

Idén is számíthatunk külföldi versenyekre?

Véleményem szerint egy hároméves lónak van elég verseny itthon, amiben tud teljesíteni. Ha ezeken helytáll, akkor érdemes vele külföldi távlatokban gondolkozni. Utolsó versenye alapján Sárkányfű (Shaafi-Storm)  képes lehet több külföldi verseny megoldására. Trevisoban elért negyedik helyezése után úgy gondolom, van esélye külföldön is eredményesen szerepelnie.

SHARE THIS