/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Kovács-Bakos Szilvia eredményes évet zárt

Két éve van idomári licenszed, előtte lovasként ismertek meg a nézők a Kincsem Parkban. Mi indokolta a váltást? 

A férjem, Kovács Sándor egy évtizeden keresztül volt tréner, előtte közel húsz évig az ország egyik legeredményesebb zsokéja. A 2018-as szezon után váltott és visszatért nyeregbe ekkor úgy döntöttük, hogy a legkézenfekvőbb az, ha én veszem át az istálló irányítását, hiszen régóta benne vagyok a sportban, mellette dolgoztam a napi tréningek során, így nagyban hasonló a gondolkozásunk és az elképzelésünk a lovakról. Tapasztalatom révén könnyen vettem az akadályokat. Közben édesanya is lettem, így még több fronton kell megfelelnem. Szerencsére Sanyi és az istállónk munkatársai rengeteget segítenek a napi munkában. Hogy valaha visszatérek-e a versenylovagláshoz, erre azt tudom mondani, hogy nem. Annak az időnek már vége, sok szép emlékem köt a versenypályákhoz, Ostinatóval Dubaiba is eljutottam, voltam amatőr champion. Számomra az idomári munka és az anyaság a két legfontosabb feladat.

A 2019-es szezonban egész évben jól mentek a lovaid, a kétévesek a nagydíjakban pedig különösen jól. Hogyan értékelnéd, milyen évet zártál? 

Úgy gondolom jó szezont zártunk, több helyezést és győzelmet is sikerült bezsebelnünk. Ha a hazai versenyeket nézzük, akkor az én lovaim nyerték a legtöbb versenydíjat. A hazai és külföldi eredmények tekintetében a negyedik lettem három olyan kolléga mögött, akik rendszeresen futnak külföldön is. Az idomításomban tavaly jó részt kategóriás és hendikep lovak álltak, Báthory (Prometheus-Bright Sun) volt az egyetlen komoly klasszis, aki most is kitett magáért. Az év végén érkezett hozzám Silver Pepper (FR) (Silver Frost-Parand) aki a korosztálya legjobbja lett, és Charlie Firpo (IRE) (Sir Prancealot-Charaig), aki két nyeréssel zárta a szezont. Összességében tehát nincs okom elégedetlennek lenni!

A tavalyi jó kétévesek, most már háromévesek. Kik azok a lovak, melyeket ki kell emelni, mert jó eredményt vársz tőlük?

Silver Pepper és Charlie Firpo idén háromévesek lettek, Silvert a Nemzeti Díjban szeretném indítani, ahol apai testvére, az elképesztő eredményeket mutató Mágnás is futott. Charlie távját fokozatosan emeltük így meglátjuk, mi rejlik még benne, ő herélt őt máshogy fogjuk menedzselni. Származása révén, Aurora Amica (Adlerflug-Alcobaca) nagy reménységünk. Első futására második volt, utána pihenőre ment, nem kapkodunk vele, bízom a távbírásában. Simply The Best (Prometheus-Squaw City) közel áll a szívemhez, hiszen saját tenyésztés, tőle is sokat várok a 2020-as szezonban. Franciaországból is érkeztek még az idomításomba lovak, ők még alapozó munkát végeznek, származásuk alapján sok reményt fűzök hozzájuk, de érdemben nyilatkozni róluk csak a tavasz második felében fogok tudni.

Hány yearling érkezett az istállóba? Hol tart most az alapozó munkájuk?

8 yearling érkezett hazai tenyésztésből, 8 pedig írországi és franciaországi árverésekről. Van köztük két Silver Frost (Verglas-Hidden Silver) ivadék. Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy koraiak lehetnek, van esély arra, hogy már az első csikóversenyekben részt vegyenek. Rajtuk kívül érkezett hozzánk Gutaifan (Dark Angel-Alikhlas) és Literato (Kendor-La Cibeles) ivadék is, mindegyikük eleven, szép mozgású. Hazai tenyésztés tekintetében Prometheus (Dashing Blade-Purple Dream), Zazou (Fergeteg-Wonderful Pearl) és Simplex (Fergeteg-Wonderful Pearl) csikóink érkeztek, róluk is csak pozitívan tudok nyilatkozni, impozáns, könnyű mozgású csikók. Jelenleg időjárás függően dolgoznak, ősz óta be vannak lovagolva. Mindannyian kentréznek már, rossz idő esetén trappolnak vagy a jártatógépbe mennek, ami nagy segítség nekünk, hiszen így mindig van lehetőségünk a mozgatásukra. Nem szeretném sürgetni egyiküket sem, saját tempójukhoz mérten haladnak majd a munkákkal.

Mi a véleményed az Életpályamodellről, mint tréner? A tavalyi eredmények alapján jelentős támogatáshoz jutottál te és a kollégák is.

Úgy gondolom ez egy nagyon jó kezdeményezés. Egyrészt maga a rendszer, hogy van ilyen, másrészt az, hogy teljesítmény ösztönző és differenciáltan lehet hozzájutni.  Minden forint jól jön a lovasoknak és lovászoknak. Szükség is van az ilyen jellegű támogatásra is, mert sokan mentek az elmúlt időszakban külföldre, úgy gondolom, ez motiváció lehet az itthon maradásra!

 

SHARE THIS