/ by /   A nap híre, Uncategorized @hu / 0 comments

Incitatus elköszönt – Gál László (1947 – 2020)

Gyászol a hazai lóverseny társadalom. Hossztantartó súlyos betegség után elhunyt Gál László turfszakember, törzsfogadó. Hosszú évtizedeken keresztül volt állandó vendég az ügető- és a galopp versenynapokon. Az utóbbi szakágat különösen szerette. Igazi papírszámítóként dekázta a súlyokat, elemezte az esélyeket, a lehetséges kombinációkat, melyet szívesen megosztott másokkal is. Nagyon komoly játékelméleti ismeretekkel rendelkezett, a futamokat sokismeretlenes szellemi játszmának tekintette. Embersége, szellemisége, tudása, széles látókörű ismerete, szerénysége, a sport és a fogadás iránti elkötelezettsége példa mindannyiunk számára. Tapasztalatával, meglátásaival, bölcs tanácsaival segítette a fiatalokat, és bárkit, aki hozzá fordult. Mértékletes és objektív véleményét bármilyen témában komolyan lehetett venni. A hazai mellett az angol lóversenysport nagy szerelmese volt, de az idei Cheltenham Fesztivált már nélküle futják.

Írói munkássága is kiemelkedő. „Csak a szépre ….” és az „Ó, a Balaton, régi nyarakon” című  nosztalgiakönyvei annak a korosztálynak a gyermek- és ifjúkoráról állít emléket, melyet némi iróniával-öngúnnyal “nagy generációnak” nevezett el. Az 1947-ben született nemzedék Budapestjét, Balatonját, helyszíneit, hétköznapjait és jellegzetes alakjait mutatja be remek képekkel és sajátos fanyar humorral illusztrálva. Megemlékezik generációját meghatározó lováról Imperiálról, valamint a Kerepesi Ügetőpályán szerzett tapasztalatairól is.

Hónapok óta súlyos betegséggel küzdött, a mindenki által tisztelt és szeretetett szakember, ezt a versenyt sajnos nem nyerhette meg. Csak a szépre emlékezünk!
Hiányozni fogsz “Tatus”, emléked megőrizzük!

SHARE THIS