/ by /   Hazai agár hírek / 0 comments

Az angol agár

Elsőre talán furcsának tűnhet a cím, hisz mindenki tudja melyik kutya az angol agár, hogy néz ki és hogy ők azok a nagyon gyors, áramvonalas testű versenykutyák.

De vajon azt is tudja mindenki, hogy nemcsak, hogy versenyeznek vele, hanem ő a leggyorsabb kutya a világon, aki 80km/ óra sebességgel is képes futni? Vagy, hogy eredetileg nem Angliából, hanem a Közel-Keletről, illetve Észak- Afrikából származik?

Néhány érdekes adat a fajtáról:

Az angol agár, angolul ’greyhound’ jelentése az óangol ’grei’ szóból: finom, könnyű kutya. Ősi kutyafajta, olyannyira, hogy gyakorlatilag az egyetlen, melyet a Biblia is megemlít. A IV. dinasztia korában már különböző egyiptomi domborműveken is ábrázoltak ilyen formájú kutyákat. A jelenkori álláspont szerint a fajta immár 4000 éves, de Kínába, Perzsiába és Európába csak a kereszténység előtti időkben jutott el.

Ma ismert változatát Angliában tenyésztették ki, eredetileg vadászati célból. A ’greyhound’, azaz az angol agár egyike az amerikai kiállításokon legelsőként megjelent fajtának, melyet az amerikai kennel klub 1885-ben ismert el.

Az angol agár a tévhittel szemben nem egy kimondottan nagy mozgásigényű kutya, ha minden nap le van mozgatva labdázással, futkározással, vagy egy kiadós sétával, boldogan átalussza a nap hátralévő részét egy kényelmes puha kanapén.

SHARE THIS