/ by /   Friss hírek / 0 comments

Karaszek Sándor búcsúztatása február 19-én

81 esztendős korában elhunyt a kétszeres Magyar Derby győztes galopptréner Karaszek Sándor. Családja generációk óta a magyar galoppsportot szolgálja Dunakeszi-Alagon. Édesapja ugrólovas, a bátyja zsoké volt. 1953-ban 14 esztendősen került a Lóverseny Vállalathoz. Végig járta e nehéz, de gyönyörű szakma minden lépcsőfokát. Lovászfiúként Kovács Márton istállójában kezdődött a szakmai karrierje, majd Dara József és Magyarosi József trénerek istállójában dolgozott. 78 versenyt nyert pályafutása során versenylovasként, több nemzetközi versenyen képviselte a magyar színeket.

Aljosa és Pasha volt az a két telivér, akikhez lovasként a legjobban kötődött. Lovaskarrierje után Házi László istállójában az abrakmesteri teendőket látta el, a tőle megszokott megbízhatósággal és pontossággal. Horváth Károly idomár nyugdíjba vonulása után idomárként dolgozott tovább a magyar galoppsportban. Legnagyobb idomári sikereivel örökre beírta nevét a hazai galoppsport aranykönyvébe. A töki ménes lovaival, 1988-ban Jagellóval, ’90-ben Pendragonnal megnyerte a Magyar Derbyt, Cukornáddal a Magyar Kancadíjat.

Nyugdíjas éveiben sem szakadt el a lóversenysporttól, alagi lakosként közöttünk élt, a telepen a telivérekhez és a lovasokhoz mindig volt egy jó szava. Amire a nagy sikerek mellett a legbüszkébb volt, hogy a családi tradíciót, a versenylovak szeretetét a gyerekei és az unokái viszik tovább.

A Kincsem Park 2020. január 17-én Életmű Díjjal ismerte el munkáját, amit betegsége miatt akkor nem tudott személyesen átvenni. „Nagyon szépen köszönöm! Akkor gyertek, ha hazamegyek Alagra a kórházból!” – mondta. Sajnos erre már nem került sor.

Emlékét megőrizzük!

Utolsó útjára február 19-én, szerdán 14:00-kor kísérik a Dunakeszi Temetőben.

SHARE THIS