/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Amikor a munkám a hobbim – Aros Zoltán

2015 óta idomárként szerepelsz a lóverseny mindennapjaiban, előtte tulajdonosként izgulhattad végig a futamokat. Miért döntöttél a tulajdonos-tréneri licensz mellett?

1989-től military versenyzőként foglalkoztam lovakkal, mondanom sem kell, hogy ekkor már örök szerelem lett minden, ami ehhez a sporthoz tartozik beleértve a sebességet. Ezt követően 1997-ben vásároltam meg az első telivéremet, ő Szabó Józsefnél állt tréningben, de az évek alatt több körülmény is nehezítette a felkészülést. Ezek összessége miatt arra a döntésre jutottam, hogy szűkebb környezetemben, itt Nyíregyházán a feltételek tulajdonképpen adottak, így én magam dolgozom a lovakkal a korábban megszerzett tapasztalatok felhasználásával. Kialakításra került egy tréningmunkára alkalmas pálya, az istálló már eleve a létesítmény része volt, akárcsak a legelő vagy a karámok. Feleségem és én is a lovassportok és lósportok szerelmesei vagyunk, ő díjlovaglásban versenyez jelenleg is. Több saját tenyésztésű lóval dolgozunk, nekünk ez jelenti a kikapcsolódást.

Hogyan zajlik egy-egy tréning nálatok Nyíregyházán?

Mi mindig inkább a minőségi, mint mennyiségi munkát tartottuk szem előtt a nejemmel, ez egyaránt igaz a telivérekre és a félvérekre is. Itt is a szokásos módon zajlik minden, leápoljuk őket majd nyergelünk, trappolunk velük és lassan kentrézünk bemelegítésként, majd jöhetnek az erősebb munkák. Mivel lovaink főként egyedül dolgoznak, így Alagra visszük őket általában egy hétre, hogy szokják a többi lóval való közös munkát, a startgépet. A levezetésre és regenerációra pedig nagy hangsúlyt fektetünk, hiszen fontos, hogy a későbbiekben ne okozzon problémát a felkészülésben esetleg egy-egy izomláz vagy rosszabb esetben egy munka miatt bekövetkezett sérülés.

Centrum (Latin Lover-Cool Girl) nevű sárga kancátok a tavalyi szezonban többször is helyezve volt. Mit gondolsz, megtaláltátok neki a megfelelő távot?

Úgy gondolom a számára kedvező táv 1200-1400 méter lesz, jelenlegi teljesítménye legalábbis ezt mutatja. Anyja sprinter volt, apja viszont hosszabb távokon is eredményesen szerepelt, mint 90. Magyar Derby nyerő, így az 1600 méteres versenyek kipróbálása sem esik messze az elképzeléseinktől.

A tréneri listán a neved mellett szerepel egy kétéves telivér is. Mit lehet róla tudni?

Ő Mandula (Galvanise-Mahiki), Marlon (Steady As A Rock-Mahiki) húga. Decemberben kezdtük el a belovaglását, jelenleg a lassú munkáknál tart. Véleményem szerint nem kell elkapkodni a dolgokat, hosszú távra tervezünk vele. Testvérei eredményei alapján is van okunk bizakodni jó szereplésében, elég megemlíteni a Hesp Róbert Emlékversenyt nyerő Muffin (Steady As A Rock-Mahiki) vagy a Magyar Kétévesek Nagydíját nyerő Ma-Hill (Lidohill-Mahiki) nevét. A későbbiekben még tervben van választási csikó megvétele, illetve bérlése is.

Vannak már elképzelések az idei szezonról?

Az április 5-ei Galopp Kapunyitón szeretnénk indulni Centrummal, nyergében Mester Tamás amatőr lovassal. Nagyon tehetségesnek tartom őt, kisebb kategóriájú versenyekben szeretnénk vele indítani, hogy megnézzük mire képesek együtt.

SHARE THIS