/ by /   A nap híre, Hazai galopp hírek / 0 comments

Magyarok külföldön 1. rész

Kónya Viktor angliai élete

A tavalyi évben legnagyobb örömünkre több lóversenyszakember tért haza, hogy a külföldön szerezett tapasztalatát hasznosítva a Kincsem Parkban folytassa karrierjét. Akkor sokukról beszámoltunk, kérdeztük őket tapasztalataikról. A hazai galopp szezon hamarosan indul, így a következő hetekben azokat a kollégákat keressük meg, akik jelenleg is külföldön élnek és dolgoznak. Hogyan élnek? Hogyan boldogulnak? Hogy látják a nemzetközi lóversenyéletet? Követik-e a Kincsem Park versenyeit?

 

Az Alagi Zsokéiskola növendékeként kezdted a pályafutásodat lassan egy évtizede, majd Angliában folytattad. Hogyan jött az ötlet, hogy kint próbálj szerencsét?

Még 2012-ben a középiskolai tanulmányaim alatt eldöntöttem, hogy külföldön szeretnék munkát vállalni, elsősorban tapasztalatszerzés céljából. Sokat hallottam a galopp sport Mekkájáról, Newmarketől, azt hiszem a lóversenyben mozgó embereknek nem is nagyon kell bemutatnom ezt a helyet, nagyon jelentős lovas múlttal rendelkezik. Ezt követően 2017 őszén, hosszas keresgélés után találtam meg jelenlegi állásomat John Gosden versenyistállójában.

A legjobb helyen vagy, a világ egyik legjobb trénerénél. Mik voltak a fő szempontok a munkahely kiválasztása során?

A szemem előtt a fejlődés lehetősége lebegett, de főként olyan helyet próbáltam találni, ahol szállást biztosítanak számomra egy hosszabb kint tartózkodás során. Ez a lehetőség nagymértékben megkönnyítette az életemet, egyszerűbb volt az indulás és a kezdeti nehézségek egy részét ezzel ki tudtam küszöbölni.

Milyen munkakörben dolgozol?

Érkezésem óta munkalovas vagyok. Az istállóban nagyon szigorú szabályok vannak az információkat illetően, így sajnos ennél többet nem is igazán mondhatok róla, de annyit azért elárulhatok, hogy Gosden egy nagyon kedves, intelligens és megértő ember. Galopp napokon szoktam találkozni Frankie Dettorival is, de gyorsabb munkák alkalmával még olyan neveket is meg lehet említeni, mint Jim Crowley vagy Oisin Murphy.

Milyen további terveid vannak?

Pár évet jó lenne még itt eltölteni, viszont van bennem motiváció arra is, hogy utazzak és világot lássak. Mindenképpen szeretnék szerencsét próbálni más országokban is, hogy még több tapasztalattal gazdagodjak. Jó lenne munkát vállalni Franciaországban esetleg Amerikában. Hazaköltözni egyelőre nem tervezek, nagyon jól érzem magam itt, elismerik és megbecsülik a munkámat.

Mi a legemlékezetesebb élményed, amit az angliai lóverseny adott számodra?

Ezen nem kell sokat gondolkoznom, még 2018 nyarán eljutottam a Royal Ascotra, ami számomra felejthetetlen volt.

Mit gondolsz, miben fejlődtél a kint eltöltött évek alatt?

Rengeteg élménnyel gazdagodtam, sok új dolgot megtanultam a versenylovakról, nagyobb rutinom lett a lovaglásban is. Az istállóban dolgozó emberek szakértelme nem vitás, mindig tudnak újat mondani, amit később én is hasznosítani tudok. Bármiről legyen is szó, mindenki készségesen segít, ezáltal tudunk jobbak és jobbak lenni, csapatként működni.

Amatőrként te is versenyeztél a Kincsem Parkban 2014-ben és 2015-ben. Követed a hazai versenyeket?

Természetesen figyelemmel kísérem a magyarországi futamokat, sosem felejtem el hol is kezdtem. A hazai lóversenynek hála lett szerelem számomra ez a szakma. A hazai versenyeken túl mindig kedves a szívemnek, amikor magyar ló külföldön fut eredményesen.

SHARE THIS