/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Újdonsült pálya agarasok a Kincsem Parkban

Azraq nevét biztosan ismerik azok, akik eddig nyomon követték az agárversenyeket a Kincsem Parkban. A gyönyörű fakó kék kan nemrég került új tulajdonosaihoz, egy az agársportban még kezdőnek mondható házaspárhoz. Gazdáját, Darnai Ferencet kérdeztük tapasztalatairól.

Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba az agarakkal? Ki volt az első agarad?
– Kirándulni voltunk évekkel ezelőtt, ahol egy komolyabb hegymászás után a hütteben megláttam egy angol agarat a mellettünk levő asztalnál. Óriási volt, kecses, elegáns. Sosem voltam egy nagy kutyás, nem volt sosem kutyánk, de akkor azt gondoltam, hogy ha egyszer mégis csak lesz kutyánk, akkor az egy angol agár lesz. Majd jó pár évvel később azt vettem észre, hogy a feleségem hadjáratba kezdett es napok, hetek óta nyúz, hogy kutyát szeretne. Három hónap után beadtam derekam, de én választottam a fajtát, így fogadtuk örökbe első kutyánkat/agarunkat, Félixet.

Mióta érdekel a versenyzés, mikor kezdted el űzni ezt a sportot?
– Az agár pályaversenyzés mindig is érdekelt, a Kincsem Parki közvetítéseket gyakran néztük, különösen miután Félix a családunk része lett. Azonban mivel Félix kan létére egy kisebb szuka méretével rendelkezik, inkább coursing versenyzésbe fogtunk vele, folyamatos pályaedzéssel. Immáron 2 éve versenyzünk vele, eredményesen.
A pályaedzések során viszont mindig csodálattal néztük a miénknél 10-15kg-al és 10cm-vel magasabb angolokat és az volt a megállapodás, hogy ha lesz helyünk, akkor lesz még egy agarunk. De persze az élet máshogy gondolta és mikor feleségem, Viki nyolc hónapos terhes volt a második gyermekünkkel, akkor jött a lehetőség Sodin Abigéléktől, hogy fogadjuk örökbe Azraq-ot. Egyáltalán nem volt időszerű semmilyen szempontból, azonban már csupán a fényképet látva tudtam, hogy akarom őt. Az első találkozás után pedig nem volt kérdés, hogy csatlakozik hozzánk. Júniusban költözött hozzánk, ekkor volt egy kisebb sérülése, azonban ősztől már hetente edzettünk vele az új agárpályán és három versenyen is részt vettünk.

Mióta fut az agaratok a Kincsem Parkban?
– Azraq a kezdetektől fogva a Kincsem Parkban fut, számos versenyen vett reszt sikeresen Sodin Abigél es Tenczel Gábor edzési programjával. Decemberben múlt 4 éves, idén tavasszal még szeretnénk vele versenyezni.

Hogyan készültök egy-egy versenyre?
– Habar két angol agarunk van, adottságokban, habitusban teljesen eltérnek. Teljesen más a tréning és felkészülési időszak, ugyanakkor Azraq beilleszkedett a mindennapjainkba, aminek része a sok séta, örömfutások illetve a rendszeres edzések az új Agár Stadionban.

Hogyan szerepelt tavaly az Azraq?
– Annak ellenére, hogy nem volt könnyű éve, kezdve a sérüléssel, melyből hónapokig tartott a rehabilitáció, majd nyáron egy műtét következett. Közben gazdát/trénert váltott de mindezek ellenére a várt eredménynél jobbat hozott. A tavalyi három verseny célja az edzés és a tapasztalat szerzés volt, mind az agár részéről az új, ovális pályán, mind a mi részünkről.

Hogy tetszik az új agárpálya?
– Az új pályának nagyon örülünk, jó volt látni, ahogy felépül hétről-hétre, majd első alkalommal kipróbálni nagyon nagy élmény volt.
Büszkék vagyunk, hogy egy európai mértékkel mért profi pályán van lehetőségünk edzeni és versenyezni.

Milyen volt az Ügetőszilveszter eseményen az agárverseny?
– Hihetetlen élmény volt és teljesen meglepő, hogy az a rengeteg ember egy egységként, a lóverseny után átvonult az Agár Stadion lelátójára és önfeledten, teli torokból drukkoltak az agaraknak.

Mik az idei tervek, milyen versenyeken tervezitek indítani Azraq-ot?
– Utolsó vagy utolsó előtti szezon leven igyekszünk megtalálni egy egészséges egyensúlyt. Végleges menetrend még nincs a fejünkben, de készülünk a szezonra.

Bővül-e a falka, terveztek-e újabb agarat venni?
– Tervezünk igen, meglátjuk meg mit hoz a jövő.

SHARE THIS