/ by /   Friss hírek, Kiemelt egyéb hír / 0 comments

Otthoni olvasnivaló 1. rész

A koronavírus elleni védekezés és az unaloműzés egyik legjobb formája, ha minden nap lovas vagy lóverseny témájú könyvet olvasunk. Ebben szeretnénk segíteni, így számba vesszük a hazai lovas- és lóversenyéletünk legjobb és legfontosabb könyveit.

Jó szívvel ajánljuk A KISBÉRI MÉNES TÖRTÉNETE című albumot, amely a napokban jelent meg. Már a címlapja is magával ragadó. A kép 1962-ben Prágában készült a szocialista országok meetingjén, a kétéves Imperiál “repül” a célban Gelics Mihállyal a nyergében.

A könyvet dr. Hecker Walter hippológus, Brenyó József újságíró és könyvkiadó, valamint dr. Pataki Balázs, a kisbéri-félvér Lótenyésztő Egyesület alapító elnöke jegyzi. 452 oldal, 600 fotó és korabeli dokumentum vezeti az olvasót. Kisbér, ez a dunántúli kisváros fogalom a hazai és az egyetemes lótenyésztésben. A Kisbéri Ménes és az itt folytatott magas szintű szakmai munka révén született meg Kisbér, hazánk egyetlen Epsom Derby nyerő lova, Kincsem, a verhetetlen csodakanca, később Imperiál, a huszadik század legjobb magyar lova és még sorolhatnánk a kiváló telivéreket és sportlovakat, akik Kisbérhez kötődnek.  A kisbéri félvér fajta kialakulásáról, kipróbálásáról és sportsikereiről is olvashatunk a könyv hasábjain.

A szerzők kísérletet tettek e patinás hely, a Kisbéri Ménes, mint intézmény, az itt született és megfordult lovak, valamint az itt dolgozó szakemberek másfél évszázados történelmének a bemutatására.

SHARE THIS