/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Magyarok külföldön 5. rész

Utazás a föld körül – Koren Marcel

A tavalyi évben legnagyobb örömünkre több lóversenyszakember tért haza, hogy a külföldön szerezett tapasztalatát hasznosítva a Kincsem Parkban folytassa karrierjét. Akkor sokukról beszámoltunk, kérdeztük őket tapasztalataikról. A hazai galopp szezon hamarosan indul, így a következő hetekben azokat a kollégákat keressük meg, akik jelenleg is külföldön élnek és dolgoznak. Hogyan élnek? Hogyan boldogulnak? Hogy látják a nemzetközi lóversenyéletet? Követik-e a Kincsem Park versenyeit?

Több, mint 70 versenyben láttak a nézők lovagolni Alagon és a Kincsem Parkban, majd az utad külföldre vitt. Hogyan kerültél bele a lóverseny világába?

Tizenegy éves korom óta lovas körökben mozogtam, ahogy az lenni szokott én is vágytam rá, hogy végre terepre mehessek. Ekkor viszont semmi nem úgy alakult, mint ahogy én azt gondoltam volna. A ló elrohant velem, én pedig nem tudtam megállítani. Meglepő módon legkevésbé sem az ijedtség lett rajtam úrrá, hanem az adrenalin és a gyorsaság iránti vágy. Ebben a pillanatban el is döntöttem, hogy zsoké szeretnék lenni! Innen már ment minden magától. Sok éven át dolgoztam Magyarországon, viszont úgy éreztem kell a környezetváltozás, új dolgokat akartam megtapasztalni, emellett a pénz is fontos szempont volt, így megragadtam a lehetőséget.

Jelenleg a lóversenysport egyik központjában, Newmarketben dolgozol, Jamie Peelnél. Hogyan néz ki egy napod?

Tudni kell, hogy először Olaszországba mentem szerencsét próbálni, méghozzá Pisaba. Egy téli szezont töltöttem ott, majd visszatértem Magyarországra. Ezután Anglia következett, itt Luca Cumaninál kezdtem el dolgozni, innen a méltán híres szakember, John Gosden istállójához kerültem és négy éven át erősítettem a csapatot. Ezt követően a Godolphin istállót képviseltem két éven át. A napom reggel 5-kor kezdődik, majd indulok is az istállóba. Az első lot fél hét környékén megy ki, utána pihenőt tartunk, ilyenkor lehet reggelizni, illetve kávézni. Ezután még két vagy három lot megy ki tréningre, időnként előfordul a négy is, ezért már külön pénzt kapunk. Viszonylag korán, 11 óra körül végzünk is a teendőkkel, majd délután négykor folytatjuk az istállómunkát és segítünk az esti etetésben is. Az angliai élet remek, én nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy itt lehetek.

Van esetleg olyan ló, akinek munkalovasa voltál és kiemelkedő eredményt ért el?

Büszkén mondhatom, hogy találkoztam jó pár kivételes tehetségű telivérrel karrierem során. Nekik köszönhetem, hogy bejártam a világot. Ilyen például a Gr 2 nyerő, Gr 1 második Gregorian és azaz Eagle Top, aki most Csehországban fedez, több csikója is van Magyarországon. Manighar, aki Gr 2-t nyert és háromszoros Gr 1 nyerő Ausztráliában. De aki igazán sokat jelentett nekem, az Presvis volt, vele jártam Hong Kongban, Szingapúrban és Dubaiban is! Hong Kongban sikerült két Gr 1-es győzelmet aratnunk, anno ötödik helyen állt a legtöbbet keresett lovak között Európában. Ilyen emlékeket sosem felejt el az ember!

Az angliai versenyüzemben mennyire segítenek az idomárok a szakembereiknek? Hogyan tudnak újabb és újabb embereket bevonzani?

Itt rengeteg munka adódik, de akárcsak a világ szinte összes többi részén, folyamatos emberhiány van. A trénerek mindent megtesznek azért, hogy megtartsák dolgozóikat, próbálják a munkaidőt az emberek kérései szerint figyelembe venni, rengeteg engedményt kapunk. Olyan is akad, aki pénzben próbál kompenzálni. Mivel itt a lóverseny szeretete alapvető szinte mindenkinél, így évről-évre új fiatalok érkeznek a zsokéiskolákból. Ennek köszönhetően zsoké utánpótlás van, de legfőképpen munkalovasokra és benti dolgozóra, lóápolóra lenne igény.

A jelenlegi nehéz helyzetben milyen változások történtek Angliában?

Én jelenleg a szabadságomat töltöm, így csak arról van tudomásom amit a munkatársaim mondanak nekem. Gyakorlatilag minden bezárt, a tréningpálya sem volt ezalól kivétel. A világhírű árverések is más időpontot kaptak, emellett sajnos sok embert el is bocsátottak. Én azt tudom mondani, hogy bízni kell abban, hogy minden hamarosan helyre áll!

Mennyire követed a magyarországi lóversenyt?

Őszintén megmondom, a rengeteg munka mellett nem nagyon van időm rá, annyit tudok róla, amennyit a közösségi portálokon látok. Régebben mindig szabadságra mentem, amikor a Derby-t futották, az utóbbi pár évet kihagytam, de remélhetőleg vissza fog térni ez a jó szokásom.

Tervben van esetleg a visszatérésed?

Én sokkal többet kaptam a kinti munkától, mint amit valaha gondoltam volna, ezért ez egy nehéz kérdés. Ellenben mindig tréner szerettem volna lenni, így ha adódna lehetőség a tulajdonosok részéről megfontolnám a hazatérésemet!

 

Fotók forrása: www.godolphin.com , Gatewood Racingpost

SHARE THIS