/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Magyar idomárok a kialakult helyzetről – 27. rész

Jelen írásunkkal továbbra is szeretnénk tájékoztatást adni az e-Turf hasábjain a szakma jelenlegi körülményeiről. Elöljáróban csak annyit, hogy soraink nehéz időkben kerülnek a világhálóra, ám a megkérdezettek töretlenül végzik munkájukat, szívósan helytállnak. Kitartásukat és rendületlen akaraterejüket ezúton is köszönjük.

Alkalmazkodni a helyzethez-Rácz Attila

Milyen nehézséget okoz a kialakult helyzet a mindennapi munkában?

Igazából nekem nem okozott különösebb nehézséget, mert a lovakat nagyrészt én látom el. Virág András lovagolja őket továbbra is, ahogy eddig, ő pedig itt lakik a telepen. Persze örülnék, ha minél hamarabb visszaállna az élet a normál kerékvágásba.

Mit tesznek azért, hogy megőrizzék a saját és kollégáik egészségét?

Fizikálisan nem érintkezünk, tartjuk az előírt távolságot, ha találkozunk egymással az udvaron vagy a telep többi részén, ami elkerülhetetlen, mindenki türelmesen és lelkiismeretesen betartja a szabályokat. Eddig eredményesnek is tűnik ez a hozzáállás, tudomásom szerint itt nincs megbetegedés.

Milyen munkákkal készülnek a később kezdődő szezonra?

Természetesen nem örülök a kialakult helyzetnek, de ha már így alakult megpróbálom az előnyömre fordítani. A tervezettnél két hónappal később tudtam elkezdeni dolgozni a lovakkal lovas hiány miatt, így most utol tudom érni magam és olyan tempóban tudok haladni velük, amilyenben eleve szerettem volna. Ezt igyekszem majd kamatoztatni a versenyekben.

Miben kellett változtatni az elképzeléseken a leállás miatt?

Ha rendes ütemben ment volna a felkészülés és a versenyeket a tervezett időpontban kezdtük volna, akkor május elején a Batthyány-Hunyady Díjban indítottam volna Rose Fire-t. Ez feszítettebb tempót igényelt volna tréning terén, viszont így, hogy a kezdés időpontja bizonytalan nyugodtabban tudom a felkészülést folytatni. Valahol szerencsém is volt,-ami először szerencsétlenségnek tűnt-mivel amikor bejöttek a korlátozások a felkészülés olyan fázisában voltunk, amikor az adott munkából nem kellett visszavenni, ezt tudtuk folytatni és folytatjuk is jelenleg. Ahogy zöld utat kapunk az a pár hét elég lesz arra, hogy odakészüljünk a futamokra.

Mi az, ami ebben a nehéz helyzetben motiválja?

Ez mindenkinek nehéz most, a tulajdonosoknak, idomároknak, lovasoknak egyaránt. Talán a bizonytalanság teszi a legnehezebbé, úgyhogy a túlélés motivál és az, hogy előbb utóbb vége lesz ennek és akkor minden mehet ugyanúgy tovább, ahogy ez előtt volt.

Mennyire válik a telivérek hasznára a rájuk fordított plusz idő?

Ahogy már említettem, nekem ez szerencsésen jött ki, de biztosan volt olyan idomár, aki készült a szokásos időpontban a Kapunyitóra, ezekkel a lovakkal nem lehetett egyszerű a leállás. Csak a magam nevében tudok nyilatkozni, személy szerint átalakítottam és több időt is szánok bizonyos szintű tréningekre. Én is kíváncsian várom, hogy ez látszódni fog-e az eredményekben és milyen irányba fogja változtatni azokat. Ezt még nem tudhatom.

 

SHARE THIS