/ by /   Friss hírek, Kiemelt egyéb hír / 0 comments

Otthoni olvasnivaló 13. rész

A koronavírus elleni védekezés és az unaloműzés egyik legjobb formája, ha minden nap lovas vagy lóverseny témájú könyvet olvasunk. Ebben szeretnénk segíteni, így számba vesszük a hazai lovas- és lóversenyéletünk legjobb és legfontosabb könyveit és folyóiratait.

HESP JÓZSEF – A MAGYAR GALOPPSPORT TÖRTÉNETE

Ez a fantasztikus, szép és tartalmas könyv 2018 évvégén jelent meg és igazi szenzációnak számított. Minden lóversenyrajongó féltett kincse. A könyvet olvasásra a kiadó, a Kincsem Park vezetője, Pécsi István a Kincsem Nemzeti Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft. ügyvezető igazgatója ajánlja:

 Kincsem, Aranyos, Imperiál és a többiek, a Magyar lóversenyzés története.
Alapművek, amelyek alapvetően meghatározták az életemet, amikor tizenhat évesen váratlanul előjött belőlem a genetika, és édesapámhoz hasonlóan szerelmese lettem a telivéreknek, az említett könyveket lapozva tanultam meg a sportág alapjait. Szüleim jobban örültek volna, ha a biológia és a kémia könyveket nézegettem volna intenzívebben, bár szerintem apám így is boldog volt, csak a családi béke kedvéért nem nagyon hangsúlyozta ezt. A sors azonban helyre tette a dolgokat: állatorvos ugyan nem lettem, de legalább volt értelme annyi szakirodalmat olvasnom, és a lóverseny lett az életem.
Ilyen előzmények után nem meglepő, hogy igazgatói kinevezésem után, amikor az íróasztalomnál ülve törtem a fejemet az előttem álló feladatokon, terveken, előjöttek a régi emlékek, és eszembe jutottak ezek a csodálatos könyvek. Egyetlen baj volt velük, az utolsót is évtizedekkel azelőtt írták. A mostani könyvről a döntés tehát gyorsan megszületett, már csak kellett keresni valakit, aki megírja. Hesp Józsefhez régi, családi, majd szakmai barátság fűzött, ráadásul Kincsem trénerének a leszármazottja.
Tudtam, fanatikusan gyűjti a lóversenyhez kapcsolódó anyagokat, sokat publikált korábban a Turfban is, így megállapodtunk.
A munka a vártnál lassabban haladt, folyamatosan toltuk a határidőket, mivel egyetlen cél vezérelt: olyan könyvet adjunk ki, amely hiánypótló, egyedi és kiállja az idő próbáját, azaz még unokáink is olvashatják, és remélhetőleg rájuk is olyan nagy hatással lesz, mint anno rám a korábbiak. Természetesen próbáltunk igazodni a megváltozott fogyasztói szokásokhoz, így sok képpel és színes történettel igyekszünk végig vezetni az olvasót galoppsportunk közel 200 évén.
A mű elkészült. Biztosan kicsit elfogult vagyok, de véleményem szerint nagyon szép lett. Bízom benne, hogy kollégáimmal sikerült egy újabb lóverseny alapművet alkotni olyat, amely ott lesz minden lószerető ember könyvespolcán.
Ami biztos: rengeteg új történet elevenedik meg e csodálatos sport múltjából, amelyet korábban sehol sem olvashattunk, kiegészítve olyan fénykép és dokumentum ritkaságokkal, amelyek eddig nem jelentek meg egyetlen kiadványban sem. Újra átélhetjük kétszáz év legnagyobb küzdelmeit, amelyek sokszor nemcsak zöld a gyepen, hanem a kulisszák mögött, a nézőkért, a fogadókért és a politikai döntéshozók kegyeiért, egyaránt zajlottak. Hatalmas hullámvölgyek, sikerek és válságok kísérik végig a magyar galoppsport történetét, amelynek győztese végül mindig a SPORTÁG lett. Csupa nagybetűvel, mert ne feledjük: a lóverseny a „királyok sportja és a sportok királya”.
A lóverseny az utóbbi hatvan évben klasszis kihívókat kapott a humán sportból, de hiszek benne, hogy alkalmazkodva a mai kor kihívásaihoz visszaveri a támadásokat, és stabilizálja a helyét a sportban és szórakoztató iparban. Aki végig olvassa a könyvet nyugodtan benevezhet a „Ki tud többet a magyar galoppsportról?” című vetélkedőre, mert ebben valóban minden és mindenki benne van, aki számít.
A Magyar galoppsport története egyszerre szakkönyv, oktatókönyv, történelemkönyv és különleges ajándék akár külföldi lóversenyesek számára is, hiszen a képes illusztrációt minden esetben angol szöveggel egészítettük ki.

Jó szórakozást kívánok!

SHARE THIS