/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Magyar zsokék bemutatása – 7. rész

A zsokék életüket a lóversenyzésnek szentelik, töretlen munkájuknak hála láthatjuk ezeket a csodálatos telivéreket hétről hétre versenyezni a szezonban. A lovasok bemutatásával igyekszünk mindenre fényt deríteni, a kezdetektől a jelenlegi nehéz helyzetig.

Lovas és idomár szemmel – Kovács Sándor

Mióta dolgozik a lóversenysportban?

Sok évvel ezelőtt, 1987-ben kezdtem el itt dolgozni, hála a testvéremnek, aki az ügetőre került gyakorlatra. Először én is odamentem, majd alkatomat látva rögtön a galoppot ajánlották, végül Németh Ildikónál kezdtem el kitanulni a szakmát sok jó szakemberrel körülvéve.

Kit tart példaképének?

Az előző kérdésből adja magát a válasz. Nekem trénerek közül Németh Ildikó volt a példaképem, lovasok közül pedig Simon Ferenc, akinek rengeteget köszönhetek!

Miért döntött úgy, hogy zsoké lesz?

Mindig vonzottak a lovak, emellett a lóverseny világa is, így számomra nem volt kérdés mivel szeretnék foglalkozni a jövőben.

Melyik istállónál dolgozik jelenleg?

Korábban évekig tréner voltam, az istállót feleségem Kovács-Bakos Szilvia vette át. Én tavaly versenylovasként tértem vissza, így adta magát a helyzet, hogy az istállót erősítsem. Nagyon jól tudunk együtt dolgozni, gyakorlatilag minden munkát közösen végzünk.

Van-e már kedvenc kétévese? Mi a véleménye róluk?

Munkában lovagolok 2-3 kétévest, kifejezetten kedvencem még nincsen közülük, szimpatikusan mozognak.

Kit tart az istállója legjobb háromévesének?

Egyértelműen Silver Peppert tartom a legjobb háromévesnek, a tavalyi eredményei alapján sokat várunk tőle!

Melyik a legkedvesebb verseny emléke?

Számtalan versenyen indultam már, rengeteg szép emléket őrzök róluk! Ha kedvencet kell választanom, akkor a 2005-ös Kincsem Díj győzelmet mondanám Frankly Dancinggel.

Melyik volt számára a legmeghatározóbb győzelem?

Tulajdonképpen több ilyen is volt, de életem első Derby győzelme a későbbi Hármas Korona nyerő April Sunnal szerintem az, amit a legmeghatározóbbnak tudnék mondani 1999-ből. Favoritként indultunk, véleményem szerint talán nagyobb teher is egy ilyen lovat lovagolni, mint egy kevésbé esélyest.

 Mik a jövőbeli tervei?
Minél több versenyben eredményesen szerepelni, minél jobb eredményt elérni az istállóban lévő lovakkal.

Milyen hatással van a munkájára a mostani helyzet?

Kiemelt figyelmet kell fordítani a lovak felkészítésére, hogy formában legyenek. Közel 60 lóval dolgozunk, így nagy feladat ez számunka, természetesen a tulajdonosok megőrzése elsődleges szempont nálunk. Mint lovas, nekem a versenysúly a nagyobb kérdés, de igyekszem odafigyelni rá. A rutin és az évek felkészítettek már minket sok szituációra, így pozitívan állok hozzá ehhez a helyzethez is.

Mit szeretne elérni idén és a karrierje során?

Az idei tervem, hogy minél jobb eredményt érjek el, meg tudjak felelni mindenkinek, aki számít rám és megtisztel a bizalmával. Karrierem során természetesen a champion cím elnyerését és a nagy verseny győzelmeket tűztem ki célul. Szeretném kihozni magamból a maximumot.

SHARE THIS