/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

A Magyar Derby győztesei – Oskar Anton – 4. rész (1924)

Írta: Kovács Botond.

A hét elején bejelentett remek hírek röpke távolságába helyezik a magyar versenyüzem megnyitását. Sejtettük, hogy hosszúnak ígérkező sorozatunk tovább tart, mint a vesztegzár, azt azonban csak merész álmainkban gondoltuk, hogy a negyedik rész előtt felszáll a fehér füst. Nemsokára ismét látjuk egymást. Addig is, olvassák figyelemmel újabb jegyzetünket.

Párizs, 1924

Az 1924. esztendő igencsak mozgalmasra sikerült. Ötvennegyedik életévében, még az év elején elhunyt a nemesi származású Vlagyimir Ilijics Uljanov, aki ifjú korában egy zavaros mozgalom élére állt, és felvette a Lenin nevet (a névválasztást egyesek a távoli Léna-folyóval hozzák összefüggésbe, mások azt állítják jelentése: aki szeret.) Szinte egy időben a történtekkel, Észak Velencéje, Szent Pétervár megkapta a Leningrád nevet, amelyet 1991-ig őrzött. A francia Chamoix-ban megtartották az első téli olimpiai játékokat, és pár hónappal rá Párizsban a nyolcadik nyárit is. Ez magyar szempontból azért volt jelentős, mert 1920-ban ki voltunk tiltva a világjátékokról. (Csak halkan jegyezzük meg, hogy 2024-ben is Párizs lesz a házigazda. Tudjuk, Budapest is pályázott, de úgy tűnik, hiába. Ehhez több kommentárt nem fűzünk, minden kedves Olvasónk elgondolkodhat a történelmi párhuzamon.)

Adi Dass és Rudi Dass

Messze az európai eseményektől, George Mallory és Andrew Irwine csúcstámadást hajtanak végre a világ legtetején, de a Szagármatha (Mount Everest, Csomolungma) erősebb náluk, többé nem látják őket élve. Sokan máig úgy vélik, sikerült feljutniuk. Átugrunk Arábiába, és azt látjuk, hogy az első szaúdi uralkodó, Abdul Aziz király lesz Mekka ura és a Kába szentély őrzője. A sok nehézséget átélt Németországban az Adi becenéven ismert Adolf Dassler és fivére Rudolf megalapítják cipőgyárukat, és ezzel az adidass márka elindul világhódító útjára. Ha már a cégalapításoknál tartunk megjegyezzük, hogy Los Angles divatos külvárosában, Hollywoodban lerakják a Metro-Goldwynn-Mayer filmstúdió alapkövét. Nem jártak ugyan moziba, de örültek az 1924. évnek az indiánok is, hiszen Calvin Coolidge elnök állampolgári jogokat adott Amerika őslakosainak (némi késéssel, de ezt most nem szeretnénk kifejteni). Talán megtette helyettünk J. Edgar Hoover, akit ugyanebben az évben kineveztek a frissen létrehozott Federal Beurau of Investigation (FBI) élére.

Benny Hill

Magyarországon hosszas küzdelmeket követően megalakul a Magyar Nemzeti Bank, és a gróf Bethlen István vezette kormány felveszi a diplomáciai kapcsolatot Sztálin Szovjetuniójával. Mindezt megelőzően borzasztó szélvihar seper végig hazánkon, és teljesen elpusztítja a székesfőváros közelében álló Páty községet. Az elszakított Aradon ebből keveset vett észre a Szabad család, amikor világra jött fúk, György, az 1990-ben szabadon választott Országgyűlés elnöke. Hazánk nem tudta még, hogy mennyit kacagnak majd derék polgárai a szintén ekkor született Kibédi Ervin tréfáin. Maradjunk a nevetésnél, hiszen gazdagabb lett a világ egy kitűnő komikussal, Alfred Hawthorne Hill-el is, aki Benny Hill néven vált ismertté évtizedekkel később. Micsoda esztendő! Nem tudjuk magunkban tartani, ezért elmondjuk, Charles Aznavour és Marcello Mastroianni is Hill évjárattársai (reméljük, megbocsátják a lóverseny szakkifejezést). A hab a tortán, hogy George Gershwin megírja Kék rapszódia című remekművét. Indulhat a magyar turf-sztori, tessenek hátradőlni messziről kezdjük.

Dreher Antal

A magyarrá lett Dreher Antal, aki a maga korában elismert úrlovas hírében állt, az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legkitűnőbb futtatója volt. Lovai mindent megnyertek, amit lehetett. Három fia közül Jenő örökölte a budapesti sörgyárat és a versenylovakat, Lavendel II. révén már írtunk a turf-barát mágnásról. 1921-ben az Erdőmajori Ménesben hasznos kancája, Ingeborg pej mén csikónak adott életet Rascal után. Ingeborg kétévesen nyújtotta legjobb formáját Adams Róbertnél. Háromévesen sem okozott csalódást, ám mégis jobbnak látták ménesbe küldeni. Nem hiába, most tárgyalandó derby-győztesünkön kívül ő adta Ingramot is az 1925. évi Egyesített Nemzeti és Hazafi Díj nyerőjét.

A legmagasabb magyar állami elismerés, a Magyar Szent István Rend

Oskar Anton apja, Rascal a magyar lóversenyzés egyik legkiemelkedőbb telivére. 1907-ben elletett Magyarországon, Fáy Béla ménesében. A jómódú magyar úr Angliában vásárolta Rascal apját, Raeburnt, miután harmadik lett az 1893. évi 2000 Guinea-ben és az Epsom Derbyben, és második az ascoti St. James’s Palace Stakes-ben. Raeburn tulajdonosa William Cavendish-Bentnick, Portland 6. hercege volt, aki jó szívvel viseltetett a magyarok iránt, talán ezért tüntette ki Ferenc József császár a Szent István Rend nagykeresztjével. A herceg egyszer vendégül látta birtokán Ferenc Ferdinándot, és vadászatot rendezett tiszteletére. Történt azonban, hogy az egyik puskákat töltő fiú hanyatt esett, és a kezében lévő fegyver elsült. A lövedék Portland herceg és a trónörökös között csapódott a földbe. „Gyakran elgondolkodom, kitört-e volna az első világháború, ha a golyó más irányt vesz” – írta később a lord emlékirataiban. A történelem útjai igencsak kacskaringósak. Raeburn Magyarországra került, és megszületett utána Rascal, aki megnyerte a Preis des Jockey Clubot (1910), a St. Legert (1910) és a Király Díjat (1910, 1911, 1912).

Oskar Anton

Oskar Anton 1921-ben született a Dreher-birtokon, és 1923-ban lépett pályára először Adams Róbert istállójából, Szabó Lajossal nyergében a Kétévesek Versenyében, ahol kikapott Planétától. Másodjára nyerni tudott Esch Győzővel, ám első nagydíjában, a Balatoni Díjban két hosszal lemaradt Oktondi mögött. Ezután két második és egy harmadik helyezés következett kisebb versenyekben, az évet az Isaszegi Díjjal zárta helyezetlenül. Háromévesen egy újabb harmadik hellyel kellett megelégednie Dreher Jenőnek a Káposztásmegyeri Díjban, de ezután látványos javulás következett. A Váci Díjban és a Csepeli Hendikepben már nem akadt legyőzője Oskar Antonnak. Ez utóbbit május 13-án futották. Egyértelmű volt, hogy a pár héttel későbbre kiírt 4. Magyar Derbyben is indulni fog. Ott volt azonban a mezőnyben a nagy favorit, Hohenlohe-Oehringen Keresztély herceg Alter Draherje (3/2), az Osztrák Derby győztese. A lábtő problémákkal küszködő Oskar Anton nem állt rosszul a bukmékereknél, 7/2-höz adták nyerési esélyeit, de Oktondi és Borgia kurzusa (5/2) is rövidebb volt. Az outsider Szumirt már 66/1-en is lehetett játszani. Ismert a régi igazság, hogy a turfon nincsenek előre lefutott versenyek. Ha nem áztatja hosszú órákon át az alagi gyepet az eső, talán másként alakul a történet. Így azonban Oskar Anton könnyű, másfél hosszas győzelmet aratott Schejbal Józseffel Alter Draher felett. Az Esterházy Díjra azonban már nem futotta hősünk erejéből, Alter Draher és Ascani mögött végzett. Az Őszi Díjban csak negyedik lett, a St. Legerben pedig helyezetlen, hosszakkal a remek Honfitárs és Gutai János mögött. Négyévesen csupán egyszer próbálkoztak vele, de hiába.

Következhettek volna a nyugodt ménes évek, ám egy családi haláleset véget vetett a jobb sorsra érdemes telivér életének. 1926-ban a Dreher család elveszítette kijelölt férfi örökösét, a mindössze tizenkét esztendős Oskar Anton Drehert, akiről a derby-nyerő a nevét kapta. Az esemény annyira megrázta a nagybácsit, Dreher Jenőt, hogy agyonlövette lovát. Nem akarta, hogy a családot az elhunyt sihederre emlékeztesse a mén.

Nem ért véget vidáman jelen írásunk, de talán legközelebb, amikor Bajtársról lesz szó, derűsebb történettel szolgálhatunk.

Cikkünk megírásakor nagy segítséget nyújtott Hesp József: A magyar galoppsport története című nagybecsű kötete.

Kiemelt képünkön: Ferenc Ferdinánd és hitvese, Chotek Zsófia.

(Folytatjuk)

SHARE THIS