/ by /   A nap híre / 0 comments

Origo-ban a Kincsem Park

Kis csúszással, de vasárnap elrajtol a 2020-as galopp szezon a Kincsem Parkban, ezúttal viszont közönség nélkül, zárt kapuk mögött, hiszen a járvány miatt a hazai iparágnak is alkalmazkodnia kellett a jelenlegi helyzethez. A tavalyi év rendkívül sikeresen zárult a magyar lóversenysport számára külföldön és itthon egyaránt, és idén is hasonlóan jó eredményekre lehet számítani. Pécsi István, a Kincsem Park Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy idén kik lehetnek a legnagyobb favoritok és milyen nehézségek, kihívások elé állította a járvány a magyar lóversenysportot.

Hosszabb lesz a galopp szezon, nem maradnak el versenyek

Az idei év azért is lesz különleges, mert még sosem fordult elő a sportág 270 éves történetében, hogy a lóverseny egy időben szinte globálisan mindenhol szüneteljen. A nehezén viszont talán már túl vagyunk, így vasárnap ismét a startgépbe állhatnak az angol telivérek a Kincsem Parkban, hogy kezdetét vegye a 2020-as galopp szezon,egy kormányrendeletben pedig az is megjelent, hogy a lóverseny, vagy másnéven a lósport, is sportrendezvénynek minősül.

Jó hír az is, hogy nem fognak elmaradni a nagy versenyek, sem pedig fesztiválok, így a jelenlegi információk alapján augusztus 22-én és 23-án megrendezik a Derby hétvégét, remélhetőleg már a megszokott teltházas lelátók előtt, a legnagyobb nemzetközi versenyeket pedig október 17-én és 18-án futhatják. A későbbi kezdés miatt a telivérek csak karácsony után mennek majd pihenőre, ráadásul a nyári szünet is elmarad, így májustól szilveszterig minden hétvégén folyamatosan lesznek versenyek a Kincsem Parkban.

A 2019-es Derby a Kincsem Parkban
FORRÁS: KINCSEM PARK

Pécsi István szerint a lovakon nem fog múlni semmi, hiszen idén a galopp versenyszezonra bejelentett telivérek száma 483, emellett pedig több mint 40 idomári engedélyt adtak ki. Ez a két szám a versenyüzem méretéhez képest igen magas, ráadásul emelkedő tendenciát mutat. A tulajdonosok az elmúlt két évben és elsősorban az őszi árveréseken mintegy 200 telivért vásároltak.

A kétévesek száma 153, ők már nyáron futhatnak, a hároméveseké, azaz a Derby-évjáraté 167. A közel ötszáz lovas létszám az elmúlt hatvan év legszebb éveit idézi – mondta a Kincsem Park vezérigazgatója.  

Örömteli az is, hogy nőtt a futtatók száma is, valamint egyre többen szállnak be a lóversenybe szindikátust alapítva, vagyis a költségeket és a nyereményeket egymás között osztják el. A Kincsem Nemzeti Kft. komoly befektetéseket hajtott végre, felújította és fejlesztette a központi tréningpálya istállóépületeit. Nemzetközi sztenderdeknek megfelelő négyévszakos tréning és versenypályát épített Dunakeszi-Alagon és a Kincsem Parkban, valamint felújította a beálló istállókat, a gyeppályát és annak automata öntözőrendszerét.

A lovak féléves felkészülés után topformában várják a versenyeket

Pécsi István az Origónak azt mondta, hogy nem befolyásolta a járvány a lovak mindennapi munkaját, mozgatását, felkészülését, nem voltak megbetegedések. “A veszélyhelyzet kihirdetésekor azonnal léptünk, módosítottuk és szigorítottuk mindkét telepünk házirendjét, korlátoztuk a belépést és az emberek mozgását. A munka ugyanúgy zajlott, mint „béke időben”, a lovaknak majd félévük volt arra, hogy felkészüljenek az idei szezonra, készen állnak a startra”.

Kráken az egyik legjobb hároméves lehet
FORRÁS: KINCSEM PARK

“A trénerekkel folyamatosan egyeztettünk, az érintett két hónapra elengedtük a bokszbérleti díjat és a pályahasználati díjat, ami nekik és a futtatóknak is azonnali gyors segítséget jelentett. A trénerek a saját ritmusukban, ugyanúgy dolgoztak, mint eddig, nem érezték a hátrányát a jelenlegi helyzetnek. Persze mindenki nagyon várta már a start időpontját” – tette hozzá.

A szakemberek szerint a hosszú szünet miatt nem igazán fognak változni az erőviszonyok, vagyis a járvány miatt nem lesz gyengébb az idei két és három éves felhozatal, sőt, a fiatalabb lovaknak még jót is tehetett, hogy több idő maradt felkészíteni őket a versenyekre. A kétévesek nagyobb futamokban egyébként is csak nyáron indultak volna, így őket még az átlagosnál is kevésbé befolyásolja a csúszás.

Szigorú óvintézkedésekkel és komoly tervezést követően rajtolhat el a szezon

Külföldön már több országban újra startgépbe álltak a telivérek, Japánban pedig már kiemelt versenyeket is futottak. Az ottani tapasztalatok, valamint a nemzetközi szövetségtől kapott ajánlások is sokat segítettek a Kincsem Parknak abban, hogy biztonságos körülmények között versenyezhessenek.

Pécsi István elmondta, hogy versenynapokon csak a legszükségesebb feladatokat ellátók mehetnek be a parkba. A maszk viselése kötelező mindenkinek, kivéve a lovasoknak a felüléstől a lenyergelésig. A versenynapot megelőzően 48 órával kell regisztrálnia azoknak, akik belépésre jogosultak. A belépést vizsgálat, kikérdezés és testhőmérséklet-mérés előzi meg.

Komoly változás lesz abban is, hogy miként fogadhatnak a játékosok a futamokra, hiszen a helyszínen nem lehet majd téteket leadni és a fogadási rendszert üzemeltető kollégák számát is módosították.

Pécsi István kiemelte, hogy az internetes fogadás komoly felfutásban van, és ilyenkor igazolódik be, amit már a kezdetektől fogva hangsúlyoztak, hogy a jövő az mindenképp ebbe az irányba vezet. “Azon dolgoztunk, hogy az interneten mindig tudjunk fogadási lehetőséget nyújtani a legnehezebb tavaszi napokon is.” – mondta.

Imperialiste háromévesen a csúcsra érhet
FORRÁS: KINCSEM PARK

Hétmillió forintért vásárolt kétévesek is bemutatkoznak idén

Az elmúlt félévben komoly átrendeződés volt a hazai lóverseny világában. A tavalyi év legnagyobb sztárjai, Esti Fény Ausztráliába, Tour To Paris Franciaországba, hazánk első Gr1-es (legmagasabb kategóriájú futam) győztese, Nancho, a hosszúra nyúlt téli szünetben szintén új tulajdonoshoz került.

Pécsi István elmondta, hogy az első nagydíjak előtt merész lenne neveket mondani azzal kapcsolatban, hogy kik lehetnek az idei év nagy sztárjai, de úgy gondolja, hogy, akik kétévesen tavaly a legjobbak voltak, azok idén is főszereplők lehetnek: a Szent László Díjat nyert Silver Pepper, a jó képességű, de herélt, Charly Filpo, Secret Gray, Oba Hara, Vain Hope, Love Forevert, Marlon, Kráken és Tornado Twister.

Antilopa már Pozsonyban és a Kincsem Parkban is tudott nyerni futamot kétévesen. Kíváncsian várjuk, hogy hosszabb távon is megállja-e a helyét.
FORRÁS: KINCSEM PARK

Az Origo által készített ranglistát a háromévesek közül Antilopa vezeti, őt követi Imperialist, Kráken, Marlon és Bramasta, de Nebáncsvirág, Silver Pepper, Secret Gray és Love Forever is okozhat meglepetést 2020-ban.

Idén is lesznek olyan lovak, amelyeknek már nagyon várják a bemutatkozását. Bakos Gáborhoz került két csikó, melyeket 20 000 euróért (nagyjából 7 millió forint) vásárolt meg a Bársony család és a Jazy Team színeiben fognak versenyezni. A szürke mén, Ice Venom, a pej kanca Mystic Maleficante. Mindkettőt Franciaországban vették, a híres Deauville-i árverésen – tette hozzá.

Az Origo azt is megtudta, hogy a galopp versenyek megjelenésében nincsen változás tavalyhoz képest. Minden futamot az interneten közvetítenek.

Már a szezon első napján is óriási érdeklődés látszik a nevezések alapján. Pécsi kiemelte, hogy maximális mezőnyökre és érdekes, izgalmas futamokra lehet számítani vasárnap és a szezon hátralevő részében is.

Az eredeti írás elérhető az origo.hu-n.

SHARE THIS