/ by /   Hazai ügető hírek / 0 comments

Angyal Andor 50. sikere – Vajdaságból a Kincsem Parkba

Angyal Andor a hétvégén meghatározó győzelmet szerzett Unika Vik társaként. A nyerő páros a pálya két kiváló hatévese, Longines (Fazekas Andrea) és Pan Globe Jaycee (Goran Zolnaji) előtt ért célba a Rothschild Höjgard Díjban, ezzel megszerezve pályafutása 50. győzelmet.

Mikor kerültél az ügetősport közelébe?

Egészen kisgyerekkorom óta a sport részese vagyok nagyapám és édesapám révén. A Vajdaságban több ügető lovunk is volt, azt tudni kell, hogy itt szinte mindenki a saját lovának az idomárja. Hamar eldőlt, hogy komolyabb szinten akarok ezzel foglalkozni, így adódott, hogy ezt a sportot Magyarországon a Kincsem Parkban professzionálisabban is lehetne csinálni. Nagy öröm számomra, hogy magyar engedéllyel dolgozhatok. Az eddigi tapasztalatok alapján elmondhatom, hogy sok jó hajtó és tehetséges ló van itt, nagyon jók a körülmények.

Hol dolgozol jelenleg? Hány lóval foglalkozol?

Jelenleg Ozsvár Zoltán idomár tanyáján dolgozom. Négy lóval foglalkozom komolyabban, de természetesen besegítek a többi ügető munkájába is, ez a versenynapokra egyaránt igaz. A Kincsem Parkban Goran Zolnaji istállójában szoktam segíteni a hajtásban, illetve a szerszámozásban.

A klasszis ügető Zsenerőz veled búcsúztatta az évet, és veled is kezdte a 2020-as szezont. Milyen teljesítményt vársz tőle?

Zsenerőzt senkinek nem kell bemutatni, szenzációsan versenyezte végig a 2019-es szezont. A tervek szerint Franciaországba került volna idén, de a vírushelyzet közbeszólt. A tanyán kezdtük el a felkészítő munkáját, így itt maradt, a járvány nekünk szerencsét hozott ebben az értelemben. Csodálatos dolog egy ilyen klasszissal hétről-hétre együtt dolgozni! Első futása alkalmával egy jó versenyt szerettünk volna neki adni, egy felhozót, ami a későbbi futásait szolgálja. Egy második helyet sikerült elcsípnünk, ami nem rossz, lehetett volna szerencsésebb versenyünk is, de még nekem is jobban meg kell ismernem őt. Bízom benne, hogy hasonlóan eredményes szezont zárunk vele, mint amilyen a tavalyi volt!

Milyen terveid vannak a 2020-as szezonra? Milyen céljaid vannak a jövőt illetően az ügetősportban?

Most, hogy Unika Vikkel megszereztem az 50. győzelmemet, egy régen dédelgetett álmom válik valóra, már nagyversenyekben is indulhatok hajtóként. Szeretnék minél több futamban versenyezni, eredményesen szerepelni. A sport alapja, hogy mindig fejlődni kell, ezt tartom szem előtt. Remélem, hogy még sokáig az ügetők világának a részese leszek, céljaim vannak, de ezek még nem publikusak. Készülök, bízom a szerencsében, majd alakulnak a dolgok.

Hogyan látod a magyarországi ügetősportot, ezzel együtt a Kincsem Park pályáját?

Egy rossz szavam sem lehet semmire, korrekt és profi hozzáállással találkoztam itt. Ez egyaránt igaz az idomárokra, a pálya minőségére, a versenyszervezésre és a díjakra. Az utóbbi nagyon meghatározó, Szerbiához és Ausztriához hasonlítva kiemelkedő a helyzet.

Jelenleg milyen helyzetben van Szerbiában az ügetősport?

Szerbiában inkább amatőr szinten és nagy odaadással megy a sport, hobbiként fogják fel az emberek, sokaknak ez a mindene. Sok pálya van, de a színvonal össze sem hasonlítható a Kincsem Parkéval. A tulajdonosok főként a lószeretet miatt tartanak lovat, emellett a verseny izgalma az, ami megmozgatja az embereket, a pénz csak egy sokadlagos szempont.

Melyik volt a számodra a legkedvesebb győzelem Magyarországon, illetve korábban, a Vajdaságban?

Magyarországon az 50. győzelmemet mondom, hiszen egy színvonalas versenyben győztem jó lovak ellen az egyik kedvencem, Unika Vik kocsijában. Szeretném kiemelni a 49. győzelmemet is Uránia RG-vel az év végéről. Már hosszú évek óta figyelemmel követtem a nagy múlttal rendelkező Ügetőszilvesztert, mindig is a gondolataim között volt, hogy milyen jó érzés lehet ennyi ember előtt nyerni. Szerencsére ez meg is valósult egy látványos versenyben. Sosem feledem ez a pillanatot! Természetesen az összes futam, helyezés és győzelem kedves a szívemnek, de ezek voltak a legkülönlegesebbek. A Vajdaságban Grumetti sulky-jában szerettem a legjobban pályára lépni, munkában is dolgoztam vele. Voltak szép győzelmeink, nagyobb versenyekben is eredményesen szerepelt.

Mit jelent számodra az ötvenedik győzelem?

Szerbiában nincs győzelmi számhoz kötve a nagy versenyekben való indulás, így kitűzött célként lebegett a szemem előtt az 50. győzelem. Megvan! Nagy súly esett le a vállamról. Amint adódik majd lehetőségem, ki is szeretném használni, a nálunk álló lovakkal ez teljesülhet. Köszönettel tartozom az Ötösbefutó istállónak és Vince Béla tulajdonosnak, rengeteg lehetőséget kaptam tőle, köszönöm a bizalmát! Goran Zolnaji és Ozsvár Zoltán nevét is szeretném kiemelni, hálás vagyok a folyamatos támogatásért!

Fotók forrása: Dr. Kovács Gábor

SHARE THIS