/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Galopp és díjugratás. Megfér egymás mellett?

Grósz Gyula galopp idomárt és megbízható, formatartó lovait évek óta ismeri a Kincsem Park közönsége. A mesterről érdemes tudni, hogy a lóversenysport előtt évekig más lovas szakágban dolgozott.

Hol és milyen eredményekkel szerepeltél?

A díjugrató szakágban versenyeztem saját képzésű lovakkal éveken keresztül 130 cm-ig.

Hogy látod a lovassport és a lóversenysport közötti átjárhatóságot?

Véleményem szerint abszolút átjárható a két sportág, csak sajnos sok embernek fenntartásai vannak a telivérekkel szemben. Ez alól a military sportot űzők és néhány telivért szerető sportlovas a kivétel. A régi időkben sikeresen integrálták a telivéreket más sportágakba, az ugrósport tekintetében a Honvédba Kollár Kornél tucatszám vitte a pályáról lekerült telivéreket. Jó teljesítménnyel versenyeztek, olimpiára is eljutottak, jól örökítettek. A telivér érzékeny ló, ezért több időt kell fordítani rá. Kevésbé nézi el a lovas hibákat, emiatt képzett és rutinos lovasokkal tud jól együttműködni. Sajnos kevesen vásárolnak ősszel telivéreket, ha az ember biztosra akar menni, általában 5-6 lovat ki kell próbálni, melyek közül 1-2 lesz alkalmas arra a célra, amire szánják. Idő és energia az átlovaglásuk, de ha valaki belevág kamatoztatni tudja a tudását és a megfelelő lovat a későbbiekben.

Mennyire eredményesek a telivérek galopp pályafutásuk után más szakágakban?

Régebben, a 60-as, 70-es években a díjugratásban sok telivér versenyzett, voltak Imperiál csikók is és más jó vérvonalak. Elég csak Kemál nevét megemlíteni, aki síkon nemzetközi versenyt nyert, majd az 1972-es olimpiára is eljutott Széplaki Pállal. Jelenleg ebbe az irányba nincs nagy törekvés, pedig a galopp tréningek során már érdemes lenne próbálgatni őket. Célszerű megfigyelni, hogy melyik telivér használja a hátát és mozog jól, vele érdemes lenne tovább foglalkozni. Ahogy a példák mutatják gyorsaságuk, intelligenciájuk a military szakágban is megmutatkozik, emiatt kedvelt szereplők ezeken a versenyeken. Ez persze versenyszint. Úgy vélem, hogy a megfelelő telivérek átlovaglás után hobbi lóként tökéletes társai lehetnek az embernek hosszú évekig.

Miért kezdtél el telivérekkel foglalkozni?

Minden ló és minden lófajta gyönyörű, telivérnél szebb viszont nincs. Már fiatal koromtól kezdve az életem részesei voltak. Egyszer elhatároztam, hogy veszek egyet és versenyeztetni fogom, sajnos nem volt átütő siker, de magával ragadott ez a világ. Ezt követően Donna Prima tetszett meg, aki Csontos Pálnál állt tréningben, majd hozzám került és karrierjét is nálam fejezte be. Azóta folytatódott a történet, bérelni kezdtem lovakat, majd jött Illendő éves csikóként és így tovább.

Hogyan jött a gondolat, hogy tulajdonos-idomárként szorosabban is bekapcsolódj a sportba?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a házunknál tudok lovat tartani, így kialakítottunk egy tréningpályát is. Rengeteg gyönyörű tereplehetőség van a közelben, így minden adott volt.

Kicsi, de eredményes istállótok van, a lovak egész évben formában vannak és jól is futnak. Szerinted ez minek köszönhető?

Nincsenek benne egy nagyüzemben, több idő és türelem jut rájuk. Sok időt töltenek karámban, emellett általában ugyanaz a lovas üli őket és változatos munkákat kapnak. Nálunk többféle kondíciómunkában van részük, például mászatni szoktuk őket a környék dobjain. Sokszor mennek terepre, hogy ne csak a monotonitásban éljenek.

Illendő tavaly még eredményesen szerepelt, jelenleg már a díjugratásban bontogatja szárnyait. Miért döntöttetek úgy, hogy máshol folytatja?

Sokáig még nem volt biztos, hogy befejezi a galopp pályafutását, idén is szerepel a tréninglistán. Összesen négy szezont versenyzett, még csikóként vettem, választási korában sokáig úgy tűnt, hogy nem fog tudni futni. Szerencsére mégis jól alakultak a dolgok, egészséges, javulást már nem látok benne, megérdemli a váltást. Kisebb fiam indul vele díjugrató versenyeken, jelenleg 90 centin. Nagyon biztatóan mozog, reméljük idővel majd mehet feljebb is.

Másik karrierjét már befejezett lóval is tervezitek a szakág váltást?

Jelenleg most egy kétéves ló áll saját tulajdonomban, nála még minden kérdéses. Rebellist és Mezzot béreljük a Telivér Farmtól, mindegyiküket úgy lovagoljuk, hogy könnyebb legyen a váltás, ha úgy alakul.

Fotók forrása: Ilkamajor Istálló Facebook oldala (Illendő díjugrató versenyen Grósz Zsigmonddal) , Dr. Kovács Gábor

SHARE THIS