/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Modern technológia a lóversenyben – I. rész

A hatéves kanca, Futurist Fashion (Haafhd (GB) x Fashion Icon (USA)/Van Nistelrooy (USA)) a 2020-as szezonban Csupor Ferenc idomárnál készül. Idén első versenyében második, majd az 1400 méteres Megyeri Díjban első lett. Megbízható versenyló évek óta, futásról futásra tartja stabil formáit, sőt! Talán még mindig van benne javulás? Hogy minek is köszönhető mindez, a lovat futtató szindikátus vezetőjét, Árki Istvánt kérdeztük.

Futurist Fashion a HRNG istálló színeiben versenyzik, szindikalizált ló. Kik tartoznak a tulajdonosi körbe?
A történet nagyon szerteágazó, jelenleg négyen béreljük őt Dióspusztáról. Futtatói Báló László, Tóth Zsuzsanna, Serfőző Tamás és jómagam. Talán mondhatom, hogy a kezdetek kezdetén Zsuzsi – aki a NÉBIH lovas ágazat felügyelőjeként tölti mindennapjait – volt a felbujtó. Ő volt közülünk az, aki igazán szeretett volna telivért versenyeztetni, gyakran fel is hozta ezt a témát. Akkor kerültem én is közelebb ennek a futtatói formának a megszervezéséhez, mikor vendégül láttam a Kincsem Parkban a German Racing Next Generation futtatói csoport tagjait. Sokat beszélgettünk erről a kérdésről, így már én is bátrabban vágtam neki a dolognak.

Mi alapján esett a kancára a választásotok?
Nekem egy kikötésem volt, mindenképpen kancát szerettem volna. Az előző tíz évben is tartottam már lovakat, így tudtam, hogy a ménekkel kevésbé jövök ki jól, a heréltek pedig számomra semlegesek. Már volt egy telivér, akivel mindannyian szimpatizáltunk, de nagyon ragaszkodott hozzá az akkori futtatója, így lemondtunk róla. Zala Csabánál két ló közül választhattunk, Juniperus és Futurist Fashion között dönthettünk, nem volt kérdés melyiket szeretnénk.



Az idő benneteket igazolt, hiszen Futurist Fashion hűségesen fut a versenypályán hónapról hónapra. Legutóbbi versenye és győzelme után láttunk a kancán egy szokatlan szerkezetet,
 amelynek EQUERY a neve. Mi ez pontosan?
Az már csak a fényképezés volt, a verseny előtt használtuk. Az eszköz elektromos izumstimulációra képes (EMS) és a futam előtt a lovat bemelegítettük és ellazítottuk vele, hogy könnyebben tudjon futni. Az EQUERY cégnek ez nem új dolog, mert E-Fit néven, már több mint 10 éve működnek humán területen, többek között élsportolóknál a legnagyobb világversenyek és a felkészülési időszak idején. A lovas irány 2015-ben indult EQUERY néven.

Hogyan működik egy ilyen eszköz?
Alapvetően ahogy az agy kommunikál az izmokkal, ahhoz hasonlóan működik ez is. Külső elektromos ingerekkel a mélyizmokig is tudjuk dolgoztatni a lovat anélkül, hogy az ízületeit terhelnénk. Különböző programok közül lehet választani, mi most a verseny előtt egy bemelegítést csináltunk majd egy lazítást. Természetesen ennél jóval többet tud a gép, lehetőség van az izom erősítésére is vagy akár olyan jellegű izommunkát is tudunk végeztetni, mintha cardio edzést csinálna a ló. Jelenleg Futurist a tréningtől független kezelést kap, de futószárazás és jártató használat közben is alkalmazható, így például az erősítő programok hatásfoka sokkal nagyobb tud lenni. Mi az EQUERY Technology termékmenedzsere Meszter Roland révén jutottunk az eszközhöz. Természetesen az eszköz elérhető és kereskedelmi forgalomban van, és van lehetőség arra is, hogy a tréner munkáját segítve kezelésekkel a lovak fejlesztve legyenek az eszköz segítségével is, mint egy szolgáltatás. Külföldön nagyon sok állatorvos és klinika használja, mert ha van egy olyan sérülés, ami 1-2 hónap alatt gyógyul, de közben boxfogságra van ítélve a ló, akkor az izomvesztést el lehet kerülni a szakszerű használatával.

Látsz változást a lovon a használata óta?
Abszolút! A Megyeri Díj előtt nem volt annyira jó formában, közvetlen a verseny előtt a bemelegítő programot használtuk rajta. A jártatóban látványos változást vettünk észre, a lapockáján, a szügyén kiemelten látszott, hogy lazább az izomzata, kevésbé mozog kötötten. A versenye pedig remekül sikerült. Úgy gondolom, hogy egy győzelem sok összetevőből áll, megfelelő tréning, takarmányozás, istálló munka, lovas taktika, emellett pedig az EQUERY is segítségünkre volt. Bízom benne, hogy a továbbiakban is hasonló szép eredményeket érhetünk el!

Fotók forrása: EQUERY Technology, Dr. Kovács Gábor

SHARE THIS