/ by /   Hazai agár hírek, Kiemelt Agár hír / 0 comments

Don Juan a July Trophy Open 1. futamának győztese

A tavalyi Derby nyerő Don Juan deMarco nemcsak az egyenes pályán futott kiválóan, hanem az új Agárstadionban is nagyszerűen teljesít, péntek este start-cél győzelemmel nyerte a futamát. Fiatal tulajdonosai Molnár Lara és Barnabás, édesapjukkal, Molnár Károllyal beszélgettünk.

Viszonylag ritka még itthon az agársportban, hogy a tréner és a tulajdonos nem ugyan az a személy, bár már egyre növekvő tendenciát mutat ez az irány is. Neked, mint tulajdonosnak honnan a rajongás a sport felé?
20 éve dolgozom aktívan lovakkal a Kincsem Parkban, ott láttam először élőben agárversenyt, bár akkor még csak egyenes futamokat, de teljesen beleszerettem a az agarakba és ebbe a sportba. Így vettem meg az első agaramat, a közönség által jól ismert Chillit, de azóta már több kutyám is van, köztük Don is.

Tulajdonosi szemmel milyennek találod az új pályát, illetve a versenyeket az egyeneshez képest?
Ez egy elmondhatatlanul nagy dolog, hogy itt a Kincsem Parkban épült föl Európa első és egyetlen külső nyulas pályája, mely egy az egyben követi az agárversenyzés őshazájaként számon tartott angol és ír pályákat, mind technikailag, mind színvonalban. A versenyek egy ovál pályán természetesen sokkal izgalmasabbak, mint egyenesen, hisz a kanyarok miatt sokkal sokszínűbb a futam menete és a vége is kiszámíthatatlanabb. Meg hát mégiscsak ilyen egy autentikus agárpálya.

Véleményed szerint hogy fekszik Don-nak az ovál pálya és a külső nyulas rendszer?
A legelső versenyeit még decemberben futotta, akkor kétszer második lett, a Szilveszteri Nagydíjat pedig megnyerte. Idén az első két versenyén gyengébben teljesített, de ez szezon elején teljesen normális, nincsenek ilyenkor még készen a kutyák, hisz a felkészülés a téli pihenő után több hónapot vesz igénybe. Most viszont már mondhatom, hogy fantasztikus formában van, ahogy ezt meg is mutatta pénteken. Elkapta a ritmust és kérdés nélkül vezette végig az egész futamot.

Ha jól tudom nagyon izgulós vagy, hogy érezted magad az első két, nem annyira eredményes verseny után? Ugyan úgy izgulsz minden alkalommal? Izgalom szempontjából számomra mindig maximális az élmény, remegett kezem-lábam most is. Mikor láttam, hogy jól kapta el a startot már tudtam, hogy nem nagyon érik utol. Don Juan az a fajta kutya, aki nem szeret hátulról támadni, hanem ha jól kapja el az ütemet, vagy elsőként jön ki a boxból, akkor azt már könnyebben tudja tartani.

Mik a további tervek vele, következő versenyek, Derby?
Természetesen indulunk a Derby-n is, meglátjuk hogyan veszi az előfutamokat. Izgalmas időszak lesz ez az idei 3 fordulósra tervezett Magyar Derby, hiszen a másik két kutyám – Jaytee Milan és az angol Rich Hassallal társtulajdonban lévő Jelly Flood – is starthoz áll, így könnyen előfordulhat, hogy egymás ellen fognak versenyezni, amit nem annyira szeretnék, de hát ilyen ez a sport, főleg, ha több gyors kutyája is van az embernek.

 

Mi a helyzet Chillivel, ő is versenyzik idén?
Chilli egyelőre úgy néz ki, hogy nyugdíjba vonul, igyekszünk most a másik három kutyára koncentrálni, illetve ne felejtsük el, hogy trénerüknek, Tenczel Gábornak rajtuk kívül is van még jó néhány kutyája, akikkel szintén keményen dolgozik, így Chillike most a kedvencek nyugodt, békés hétköznapjait éli, aztán meglátjuk idővel, még bármi lehet.

Fotók: Simkó Szilárd/akutyafotos.hu/The Sighthound Photographer 

 

SHARE THIS