/ by /   Friss hírek / 0 comments

Propulsion kálváriája – I. rész

Hatalmas vihar alakult ki az idei Elitloppet után, baj van a nyerővel! Tony Alagna észak-amerikai tréner és Propulsion korábbi tulajdonosai nem informálták megfelelően a svéd hatóságokat? Lehet, hogy a Svéd Ügetőszövetség (Svensk Travsport) mulasztása miatt a Muscle Hill apaságú mén elveszíti az Európában szerzett milliókat? Esetleg többen is tudtak a problémáról korábban? Kik a felelősek ezért az egész kálváriáért?

2020-ban az amerikai származású Propulsion (Muscle Hill- Danae) pályafutása egyik legnagyobb sikerét aratta a svédországi Elitloppet-ban. Ezt követően trénere és tulajdonosai egy dán versenyben szerették volna kihozni, de egy „kisebb” problémába ütköztek. A dán versenyszervező nem engedte futni a lovat, mert tudomására jutott, hogy Propulsion-on egy olyan beavatkozást végeztek el korábban, ami több európai országukban is tiltott, így Dániában és Svédországban is. Azaz a ló nem futhatott volna már az Elitloppetben sem. Ezt a beavatkozást az ügető szakirodalom„ low-nerving”-nek nevezi. Amerikában egy engedélyezett és bevett gyakorlat, magyarul ideg-elvágásnak hívjuk.

Propulsion-t 2015. augusztus 2-án, a Tattersalls Nyári Árverésen adták el Meadowlandon, ekkor hároméves volt. Az árverést megelőzően beavatkozást végeztek rajta, mindkét első lábában elvágták az ideget. Ez az egészségügyi beavatkozás a krónikus lábfájdalom megszüntetését szolgálja elsősorban. Az eljárást, csak úgy, mint a gyógykezeléseket és a vakcinázást fel kell tüntetni a ló hivatalos irataiban, mind a papíralapú útlevélben, mind elektronikusan. Ennek az információnak az eljuttatása az illetékes hatóságokhoz tréner és/vagy a tulajdonos felelőssége.  Propulsion esete több problémát is felvet. Mi lesz az idei Elitloppet eredménnyel? Lehet-e ilyen mént, ilyen ”hiányossággal” tenyésztésbe állítani? Mi van a már megszületett ivadékaival? Öröklődik-e a lábfájás és ez az egészségügyi probléma? Sok a kérdés és egyelőre kevés a megnyugtató válasz. Amennyiben öröklődik a végtagfájdalom, akkor nagy gondban lehetnek a tenyésztők, mert nagyon sok csikója született az évek alatt Európa szerte. Erre a beavatkozásra vélhetően nem derült volna fény, ha nem akarta volna a menedzsmentje, Daniel Redén megfuttatni ebben dán versenyben. Ennek köszönhetően a svéd sajtó is felkapta a nem mindennapi hírt.

Több más kérdés is felvetődik ezután: Ha az amerikai gyógykezelése igaz, akkor miért csak most derült ki évekkel később? Hogy futhatott így a világ egyik legnagyobb versenyében? Hogy nem vették észre ezt a tényt a világ vezető ügetőszakemberei és versenyszervezői? Mi volt az az információ vagy tény, amit a dánok tudtak, de a svédek nem? Miért csak évekkel később derült ki? Annyi biztosnak tűnik, hogy az USTA (Amerikai Ügető Szövetség) részéről nem történt mulasztás, a botrányt követően kiderült, hogy a „low-nerving” – ideg-elvágás tényét feljegyezték a ló export papírjaiban annak idején….

További fejlemények a következő részben!

Forrás: www.harnesslink.com; www.harenessracingupdate.com

Szöveg: Lukácsi Antónia

Fotó: https://harnessracingupdate.com

SHARE THIS