A hétvége legeredményesebb szakemberei – Augusztus 1-2.

A szezon tizenegyedik galopp versenynapján a napi főversenyt, az 1200 méteres Janek Géza Emlékversenyt La Lianga nyerte, ezzel Maronka Gábor idomár lett a hétvége legeredményesebb galopp trénere. Az ügető napon szombaton Veljko Mazsity mindent vitt, négy győzelem fűződik a nevéhez, a kiemelt Borostyánkőy Tamás Emlékverseny mindhárom futama, emellett a Nemzeti Ügető Liga futamban, a Hippodrom és Lovarda Sprinter Kupában is az élen végzett.

Veljko Mazsity

Lovaid szinte mindig eredményesen szerepelnek, a hétvégén sikert sikerre halmoztál. Hogyan értékeled a versenynapot?

Remek versenynapot zártunk, ezt mondanom sem kell! Nagyon boldog vagyok, hogy ennyi győzelmet sikerült elérnem. Számomra a legmeghatározóbb a Borostyánkőy Tamás Emlékversenyben szerzett első hely volt Zitti Tutti sulky-jában ülve. Nem volt egyszerű a dolog, a két előfutamot is megnyertem, majd a döntőben Zitti Tuttit választottam és nyertem.

Eddig a kiváló ötéves még nem állt starthoz ilyen erős mezőnyben, mikor döntöttél az indítása mellett?

Kedden döntöttem Timoteo és Zitti indulása mellett. Az utóbbi eddigi versenyeit könnyen nyerte, bíztam benne, hogy erősebb mezőnyben is helyt áll majd a kanca. Szerencsére ez így is történt.

A szerb tréningből érkezett Amy del Duomo-ról mi volt az első benyomásod?

Amy nagyon jó kanca, ezt bizonyította is a Hippodrom és Lovarda Sprinter Kupában, nagy öröm volt őt hajtani és megtiszteltetés, hogy engem kértek fel rá.

Az idomításodban álló klasszis Zeal di Girifalco is futhatott volna, végül egyik versenyben sem indult a hétvégén. Mi volt ennek az oka?

Zeal sajnos egészségügyi problémákkal küzd, orr-és torokgyulladása van, így jelenleg pihen. Bízom benne, hogy mihamarabb pályára léphet. Sok szép versenyt nyertünk eddig, ha rendben lesz, akkor ismét támadunk!

Maronka Gábor

A versenynapot megelőzően milyen eredményekre számítottál?

A csikóversenyben előrébb vártam Goosebumpot, sajnos kicsit megerőltette a szárcsontját és sines lett. Miami Stormtól nem vártam sokat, egy futás még kellett neki. Coeur de Leon egy éve nem versenyzett már, herélésén esett át, vele meg vagyok elégedve, azt hozta, amit vártunk. Krákennek szerencsétlenül alakult a versenye, pedig az első három hely valamelyikével számoltunk. La Liangának nagyon esedékes volt már a győzelem, szerencsére össze is jött!

Hogyan értékeled eddig a szezont?

Egyelőre nem mondhatom, hogy elégedett vagyok, de messze van még a vége. Több lónál is tervben volt a külföldi kezdés, de a vírus közbeszólt. Kiestek a formából, de idővel ismét a toppon lesznek.

La Lianga második győzelmét aratta idén. Kérlek értékeld a versenyt!

Legutóbb a Városbíró Díj rövid volt számára, én nem ismertem még őt annyira, most már ezzel is tisztában vagyok. Az 1200 méteres Janek Géza Emlékverseny sokkal ideálisabb volt neki, mivel helyből nem egy gyors telivér, itt pedig az elején fogott a tempó, a végére gyorsul csak fel, ő pedig ekkor robban. Mindenképpen 1200-1400 méteren fogjuk indítani a jövőben is. A lovas választás mondhatni könnyű volt, Mocsinka Vivien már ismerte, emellett a kis súly sem okoz neki problémát. Szívesen vállalta a lovaglást és én is örültem, hogy elfogadta a felkérést.

Milyen külföldi versenyek vannak kilátásban a későbbiekre?

Augusztus 16-án Centa fog starthoz állni Pozsonyban, a szlovák Hazafi Díjban, a Jarná cena kobýl-ban. Crushing Power a tervek szerint a Derby napon indul a Flandorffer Tamás Emlékversenyben, ezt követően olaszországi vagy német Listed versenyben szeretnénk indítani, meglátjuk melyik lesz kedvezőbb számára. Dante’s Peak 1600 méteren fut a Buccaneer Díjban, majd kondícionált olasz vagy németországi másodosztályú hendikep lesz a kitűzött cél. A csikókkal is vannak elképzelések, meglátjuk, hogy hogyan jönnek előre. Van pár, akit külföldre szánok, a mélyebb talaj kedvez nekik, pörgősebb, erősebb felépítésű lovak.

Fotó: Maróti Edit, Dr. Kovács Gábor

SHARE THIS