/ by /   Friss hírek, Hazai ügető hírek / 0 comments

A 106. Magyar Ügetőderby indulói

1 – Adriana Asti

Az idei kékszalag egyik legfőbb várományosa, eddigi pályafutásának mérlege meglehetősen impozáns. Tizenkét startjából hatszor győzött, ebből kétszer kiemelt versenyben, tavaly az Őszi Kanca Díjban és az Őszi Kísérleti Versenyben sem talált legyőzőre. Ezeken kívül is mindig dobogón végzett, helyezve volt többek között a Háromévesek Nagydíjában, majd idén a 111. Nemzeti Díjban is. A legjobb egyéni Kincsem parki rekorddal rendelkezik a mezőnyben és hosszútávon is bizonyított már ez a rádiházi tenyésztésű kanca, a Derbyben felérhet a csúcsra.
Idomárhajtója Veljko Mazsity az elmúlt évtized egyik legeredményesebb szakembere, elképesztő győzelmi százalékkal versenyez lovaival, a Derbyket is sorra nyerte, legutóbb két éve, Veronica Fling kocsijában.


2 – Alfa Boy

A 106. Magyar Ügetőderby másik favoritja szintén hat elsőséggel rendelkezik, eddigi teljesítménye is magáért beszél. Első versenyében ugyan hibázott, ezt azonban zsinórban négy győzelemmel korrigálta, hamar bizonyította, hogy a legjobbak között a helye. A Háromévesek Nagydíjában nem volt messze a dobogósoktól és Adriana Asti-tól, akivel többször is együtt futott az elmúlt esztendőben, az Őszi Kísérleti Versenyben mögötte volt szoros második. Ebben az évben mindössze kétszer hozták ki, a Lady Flame Díjban és a Grál-lovag Díjban is nagy riválisa mögött végzett, ezúttal visszavághat neki.
Lakatos Csaba nagyon jól ismeri a Hajnal Tibor tréningjében lévő négyévest, öt győzelmet is együtt arattak, ráadásul az évtizedek óta sikeres idomárhajtó részben Alfa Boy tulajdonosa, így duplán is motiválva lehet a Derby-sikert illetően.


3 – Sabath Black A.T.

Már kétévesen igen eredményes volt az Animal Trade istálló négyévese, értékes helyezéseket követően győzelemmel zárta első idényét. A következő időszakban még sikeresebb volt, melynek ékes bizonyítéka a tavalyi, 110. Nemzeti Díjban aratott biztos győzelme. Nyáron vegyesen teljesített, összességében azonban feltétlenül a legjobb évjárattársai közé volt sorolható. Októberben svéd tréningbe került, legjobb versenyét Halmstadban futotta, ahol 2140 méteren 16.9-ben győzött. Júliusban, a Grál-lovag Díjban tért vissza a Kincsem Parkba, ahol ugyan nem alkotott maradandót, ennek ellenére nem lenne meglepetés a dobogós helyezése.
Hajtója Joze Sagaj a régió egyik klasszis hajtója, aki hosszú évek óta eredményesen versenyezik Magyarországon.


4 – Ann Bella M

Korai kétéves volt, első versenyeiben szerepelt igazán eredményesen, a Szalay János Emlékversenyben a negyedik, a 85. Kétévesek Nagydíjában a második helyen ért célba, ezeken kívül pedig négyszer is nyerni tudott. Háromévesen sem futott rosszul a legfontosabb megmérettetésein, egyaránt a dobogósok mögött végzett a Fergében, a Nemzetiben és a Háromévesek Nagydíjában is, majd bronzérmet szerzett az Őszi Kanca Díjban. Ebben az évben mindössze egyszer futott, azóta új tréningbe került, kíváncsian várjuk, milyen versennyel jelentkezik hosszútávon, ahol még soha nem próbálták ki.
Vendéghajtóján mindenesetre nem fog múlni a siker, Fazekas Imre a jelenlegi gárda legeredményesebbje a Derbyk tekintetében, és bár lovát nem ismeri, ez aligha jelent majd hátrányt Gyolai Zoltán négyévese számára.


5 – Apollo Creed

A reményteljes négyéves anyja Jungfrau és egyik testvére Time To Say Goodbye is Derby győztes volt, ezek alapján Winkler Márton joggal bízhat abban, hogy a vér ebben az esetben sem válik vízzé. Apollo Creed már csikóként is a legjobbak közé tartozott, ezt bizonyítva háromévesen biztosan abszolválta a Ferge László Emlékversenyt. Ezt követően azonban kissé mintha megtört volna a fejlődése, több kiemelt versenyben is „csak” kisebb helyezések jöttek össze a számára, idén ötödik volt a Nemzeti Díjban és hatodik a Szent István Díjban. Mindezek ellenére, ha kijön számára a lépés, felveheti a versenyt a favoritokkal.
Márton Lajos kellő rutinnal és eredményekkel rendelkezik, hiszen éppen Apollo Creed anyai testvérével, Time To Say Goodbye-jal nyert már Derbyt, emellett pedig többször volt már dobogós a legfontosabb futamban.


6 – Adamo Fling

Viszonylag sokat és eredményesen futott eddig a Laura istálló, azaz Pekker György reménysége. Igaz, jellemzően gyengébb mezőnyökben volt igazán erős, legutóbb egy kisebb hendikepet húzott be biztosan. Kiemelt versenyben csak kétszer próbálták, tavaly hibázott a Ferge László Emlékversenyben, amit egy ötödik helyezéssel korrigált a Gróf Esterházy Miklós Móric Emlékversenyben. Anyai testvére, Veronica Fling két évvel ezelőtt hazavitte már a Derby trófeát, így a származása alapján is eredményes szereplésre lehet hivatott ez a feltörekvő, javuló mén.
Csordás Emil egyike a legeredményesebb, leghatározottabb kezű hajtóknak, még a Kerepesi úton, Grál-lovag kocsijában nyert már Derbyt, ő egyben Adamo Fling trénere is.


7 – Ajándék

Szintén kisebb futamok után érkezik a Derby mezőnyébe Csizik Éva tulajdonos saját tenyésztésű lova. Stabil, megbízható, egyenletes teljesítmény jellemzi eddigi pályafutását, nyerni ugyan csak egyszer tudott, de utolsó hat versenyében mindig dobogón zárt, szinte mindig pénzért futott. Nyáron két javult formával jelentkezett, ez adhat okot vele kapcsolatban az optimizmusra, hogy akár ebben az illusztris társaságban is megállja majd a helyét.
Ajándék idomárhajtója, Kolozsi László számára sem új érzés a Derbyben hajtani, sőt nyerni, a kiváló Tonnyó társaként néhány évvel ezelőtt már átélhette a legnagyobb katarzist, a duplázás most nagy meglepetést jelentene.


8 – Sugar Babe A.T.

Szintén Tomislav Visnjic a tulajdonosa ennek a kancának, aki idehaza nem futott sokszor, az eddigi kiemelt versenyekben sem találkozhattunk vele. Egyetlen kivétel a tavalyi Ferge László Emlékverseny, ahol azonban galoppozott. A kései négyéves szintén Svédországba került idomításba az elmúlt év végén, ahol ki is teljesedett, kétszer is 15 töredékes időt repesztett, igaz győznie így sem sikerült. Érdekesség, hogy pályafutása egyetlen sikerét legelső versenyében, még kétévesen sikerült megszereznie. A felhozó versenyében nem tudtuk meg, hogy milyen formában van, hiszen elugrotta esélyét, a Derbyben korrigálhat, talán egy szép helyezéssel.
A rutinos, több mint 130 győzelemmel rendelkező szlovén idomárhajtó, Roman Jerovsek többször hajtott már Magyarországon, ezúttal a Derbyben is kamatoztathatja tapasztalatát.


9 – Atomanti M

A Mezőhegyesen született mén az egyik legérdekesebb, legizgalmasabb lova lehet az idei Derbynek. Kétévesen három helyezéssel mutatkozott be, akkor még Branislav Mukity idomításából versenyezve. Ezután került Antun Horvatskihoz, viszont gyakorlatilag egy évet hagyott ki, azaz sok bepótolnivalója van ebben az idényben. 2020-ban már magyar tréningből versenyez, amikor nem ugrott, mindig győzni is tudott, idén már négyszer ért haza. Klasszikus futamban még nem próbálták ki, a legjobbakkal a Grál-lovag Díjban találkozott, az a versenye viszont nem sikerült.
Idomárhajtójával, Goran Zolnajival legutóbb szerepeltek együtt első alkalommal, az eredmény egy könnyed siker lett, igaz, a mostani mezőnynél gyengébb ellenfelek között. A rutinos, sok szép győzelmet megélt szakemberrel a kocsijában erős ellenfélnek tűnik.


10 – Acélos Fiú

Háromévesen kezdte pályafutását méghozzá helyezésekkel, első győzelmét éppen egy évvel ezelőtt szerezte meg. Év végére komoly javulást hozott a rádiházi mén, melyet az idei visszatérését követően is igazolt, ekkor ért fel a legjobbakhoz. Származása alapján is hivatott lehet a legjobbakra, hiszen anyai testvérei közül Úrilány R. nyert Derby-t néhány éve, White Lady pedig második volt a kékszalagért folytatott küzdelemben. Utolsó versenyeiben nem tűnt igazán megbízhatónak, kétszer is galoppozott, itt a lehetőség a javításra. Juhász Balázs a fiatal tréner generáció tagja, mégis nagyon rutinosnak számít, több komoly sikert tudhat már magáénak, melyek közül kiemelkedik a 100. Magyar Ügetőderby győzelme, Szerelmes R. idomárhajtójaként.

Fotó: Pinter Edvard

SHARE THIS