/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Tíz tény az ír agárversenyzésről

1. Több, mint 90 éve Írországban

Amennyire tudni lehet, az agárversenyzés 1927-ben érkezett meg Írországba. Az első versenynek a Shelbourne Park adott otthont 1927. május 14-én.

https://youtu.be/CftfavMAbfY

2. Az angol agarak kitűnő házikedvencek

A pályán szupergyors angol agarak tulajdonképpen 65km/h sebességű kanapé töltelékek. Imádnak lustálkodni (egy kényelmes kanapé a kedvenc helyük) és bármilyen korban nagyszerű családi kedvencek lehetnek.
Más kutyákkal nagyon kedvesek, de akár még macskákkal is jó lehet a viszonyuk, ráadásul nagyon kevés tanítást igényelnek.

3. Több színben, mint a szivárvány

Az angol agár fajta több, mint 30 színben létezik. Ezek lehetnek egyszínűek (mint például a fakó vagy a fekete), illetve kombinált is (ahogyan a csíkos szín).

4. Milliókat költenek a szabályozásra

Az Irish Greyhound Board (IGB) évi 2 millió eurót költ a szabályozásra és az állatok jólétére.
Az IGB-ről részletesebben ITT található információ.

5. 23 éves a Irish Retired Greyhound Trust

Az Irish Retired Greyhound Trust (IRGT) szervezetet 1997-ben alapította az IGB (Irish Greyhound Board).
Az alapítványt a tulajdonosok hozzájárulásai és a verseny nyeremények finanszírozzák. A szervezet tevékenységének célja, hogy a nyugdíjazott agarak új életet kezdhessenek házi kedvencként.
Az IGRT által támogatott jótékonysági szervezetek révén számos versenyzésből kikerült agár kerül új otthonokba Írországban, Európában és Amerikában is.

6. A legjobban szabályozott fajta Írországban

Az angol agár Írország legszigorúbban szabályozott kutyafajtája. Csak a saját jogszabályai szerint tenyészthető – Welfare of Greyhound Act 2011.

7. Gyorsabb, mint egy olimpikon

Az angol agár képes akár 70km/h sebességet is elérni nagyon rövid idő alatt – gyorsabb, mint Usain Bolt 44km/h-s maximum sebessége!

8. Best In Show

1928-ban a világhírű Crufts Dog első Best In Show győzelmét nem más, mint egy Primley Sceptre nevű angol agár aratta, tulajdonosa H. Whitley volt.

9. Bibliai alak

Az agár az egyetlen kutya, melyet a Bibliában megemlítenek.

“A harczra felékesített ló, vagy a kecskebak, és a király, a kinek senki nem mer ellene állani.” Példabeszédek 30:31

A mostani angol agarak ősei fontos alakjai voltak az régi egyiptomi, görög és római koroknak. Sok egyiptomi egy ilyen kutya születésénél csak a saját fia születését tartotta fontosabb eseménynek. Amikor egy kedvenc kutya meghalt, az egész család gyászolt.

10. Az ír élet része

Az angol agár olyannyira része az ír életnek, hogy még a régi ír pénzen is megjelenik. A régi ír hatpennys érmén egy angol agár áll büszkén.  1997-ben még bélyeget is adtak ki az agárversenyzés 50. évfordulója alkalmából.

Forrás: igb.ie

SHARE THIS