/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Lyreen Mover “Drogba” a péntek esti főverseny névadója

A fekete, kan angol agár 2007-ben született Írországban. Apja Top Honcho, minden idők egyik legeredményesebb fedezőkanja volt. Olasz tulajdonosához, Maximillian Pichinelli-hez 2 éves kora után került. Írországi versenyei után első európai profi versenyén a holland Geldrop-ban sajnos egy ütközés miatt csak 2. helyen ért célba. Maximillian ekkor már jó barátságban volt Tenczel Gáborral, a neves magyar trénerrel, így a verseny után felkérte őt, hogy legyen Drogba trénere.
2009-ben Drogba pályacsúccsal nyerte a CGRC Európa Derby-t Rábapatonán, majd a tulajdonos és a tréner közös megegyezéssel úgy döntöttek, hogy nekivágnak a 2010-es Angol Derby-nek. Az Angol Derby a világ legrangosabb agárversenyei közé tartozik, melyre egészen addig angol, illetve ír tréningezésű agarakon kívül senki más nem jutott be. Drogba nemhogy bejutott, hanem veretlenül jutott el a döntőig, azaz mind az öt előfutamát megnyerte. Így ragadt rá a helyi sajtóban a „Hungarian Bullet” becenév. Ismeretlen agárként először senki nem vette őt komolyan, majd látván fantasztikus teljesítményét neves trénerek is elismerően néztek rá, sőt mi több, jó páran nagy összegeket is kínáltak érte.

Drogba a döntő napján is csúcsformában volt, a startja kitűnőre sikeredett, majd jó öt méterrel vezette is a mezőnyt. A hármas kanyarban azonban ütközött, amitől kiesett a ritmusból és másodikként tudott csak célba érni. Ha nincs ez az ütközés, akkor az első európai (nem Nagy-britanniai) tréningezésű agárként megnyeri az Angol Derby-t.
Drogba ezután még sok győzelmet szerzett más versenyeken és pályákon, majd versenykarrierjét befejezve véglegesen Tenczel Gáborhoz került. Sok fantasztikus utódja született, köztük – a teljesség igénye nélkül – a Kincsem Park közönsége számára is jól ismert Rally, Natiry, Messi, Cindy, Don Juan, Coming Soon és Deadshot is.

Fotók: http://www.greyhound-data.com/

SHARE THIS