/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Kölyök Derby

A Puppy Derby azaz Kölyök Derby a fiatal agarak tradicionális versenye. Angliában 1926 óta, Írországban pedig 1943 óta rendezik meg minden évben a megmérettetést. A szabályzat szerint a 15 hónapnál idősebb, de a 24 hónapot még be nem töltött agarak vehetnek részt rajta, a rendes táv 480 méter. Az elmúlt évek tendenciája azt mutatja, hogy a Puppy Derby győztese a következő évben a nyílt osztályos kategóriában kvalifikálja magát.

Egy kölyök agár pályára készítése hosszú folyamat. Már 8-10 hetes korban elkezdődik a velük való foglalkozás, először persze csak játékos formában “pecáznak” velük. A „peca” egy hosszú botra erősített zsinór, amire nyúlszőrt kötnek, körbe-körbe húzzák, a kölykök pedig futnak utána. Kiváló ösztön- és kanyarstabilitás erősítő, de csak egy bizonyos korig, hiszen ahogy nőnek, a nem túl nagy kör az ízületekre nagy terhet róhat.
A pecázós játék mellett sok laza séta és biztonságos helyen, jó talajon való rengeteg szabad futkosás erősíti kiválóan a szervezetüket, ízületeket, ínakat, tüdőt. Emellett érdemes őket kivinni a pályára nézelődni, hogy szokják a hangokat, a környezetet, lássák mit csinálnak a felnőtt agarak.
Az első egyenes sprinteket olyan 12-13 hónapos korban szokták elkezdeni, 150 méteren. Ekkor elkezdődhet a boxhoz szoktatás is, először az elöl-hátul nyitott boxon átengedik őket, majd ha ez megy, az első rácsot lecsukva, hátul nyitott boxban az agarat kézzel megtartva folytatódhat a gyakorlás. Ha az agár már stabil így a boxban, nem akar forgolódni, akkor a hátsó ajtót is rá lehet csukni.
Az első szóló teljes kört, azaz 280 métert körülbelül 15 hónapos korukban szokták futni. A társas futást is gyakorolni kell, a fiatalok mellé először csak egy tapasztalt, stabil agarat tesznek segítőnek, aki nagyjából az ő sebességében tud futni. Később tesznek mellé egyre több társat, hogy biztonsággal megszokja, nincs egyedül a pályán.

A Kincsem Parkban pénteken futják a Kölykök Derbyt a fiatal agarak, sajnos csak 280 méteres távon. Néhányan most fognak debütálni a Nemzeti Agárstadionban, de lesznek tapasztaltabb versenyzők is, mint például Voice vagy Jessy.

SHARE THIS