/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Kengyelfutó Etalon nyerte az Európa Derbyt

A pénteki előfutamok után vasárnap újra összemérték gyorsaságukat a legjobb időt futó agarak az Európa Derby Döntő futamában. A rendkívül eseménydús és izgalmas megmérettetésben Kengyelfutó Etalon bizonyult a legjobbnak, magabiztos futással nyerte a versenyt. Tulajdonosával és trénerével, Havasi Lászlóval beszélgettünk.

Mi volt az előzetes megérzésed a verseny kapcsán?
-Etalon egy nagyon fiatal versenykutya, akinek nincs még nagy rutinja a versenyzésben, de az eddigi felkészülése alapján nagyon bizakodóak voltunk, mert láttuk, hogy a kutya hétről-hétre, edzésről-edzésre és versenyről versenyre egyre jobban teljesít, egyre jobb időket tud futni. Azt pedig nagy örömmel fogadtuk, hogy kifejezetten jól fekszik neki a Kincsem Park pályája, jól helyezkedik, tudja, hogy melyik pillanatban mit kell neki tenni azért, hogy a győzelmet meg tudja szerezni.
Előre kitűzött terv volt, hogy az Euróa Derby-n a lehető legjobb eredményt tudjuk elérni. Persze tudtuk, hogy Magyarország legjobb agaraival kell megküzdenünk, ezt az eddig versenyek alapján is láttuk. Nagyon nagy kihívás volt, de éreztem a kutyán, hogy kitűnő formában van, amit a pénteki előfutamban meg is mutatott, hiszen ott pályarekordot futott.

Miért a hosszú távon indult?
– Minden fiatal kutyával rövid távon kezdünk, de aztán átkerült hosszúra, mert tudtuk, hogy az az ő igazi távja. A rövid csak a felkészítésnek a része volt.

Nagyon izgalmas döntőnek lehettünk szemtanúi. Milyen volt ezt “belülről” megélni, milyen volt a verseny lefolyása?
– Nagyon vártuk a vasárnapot és ahogy mindenki más, mi is nagyon izgultunk. A pálya fantasztikus volt, az esős idő nagyon jót tett a talajnak, nagyon gyors volt a futófelület. Bíztunk benne, hogy minél jobb helyezést tudunk majd elérni Etalonnal.

A futam rendkívül izgalmasan zajlott.  Etalon nem tudott olyan jó rajtot venni, hogy rögtön az élre tudjon állni. Nagyon sok versenyzési intelligencia kellett ahhoz, hogy az egyes és kettes kanyarban lévő hátrányát meg tudja oldani. Ezért pozícióváltás következtében belső ívről kikerült a külső ívre és hogy a hármas kanyarban vissza tudott jönni belső ívre, az fantasztikus sebességről és intelligenciáról tesz tanúbizonyságot.

Ki vagy kik voltak a legnagyobb ellenfelek?
–  Itt már a Derby Döntőről volt szó, így mind a hat agár kiemelkedő benne. Mivel két napos versenyről beszélünk, nagyon sokat számít az, hogy melyik tréner hogyan tudja megfelelően pihentetni, regenerálni a kutyáját a vasárnapi döntőre. Főleg úgy, hogy már a döntőbe jutás is hatalmas küzdelem volt minden agár számára.Champ-et kiemelném, mert az előfutamban épphogy orrhosszal tudta őt Etalon megverni. Tudjuk, hogy egy rendkívül gyors agár, aki jó kezekben van, ezért az ő küzdelmére mindenképpen számítottam a vasárnapi döntőben.

A másik, akit szintén kiemelnék, Jelly Flood, aki egy rettentően erős finalista, nagyon nagy szíve van, nagyon akar és tud is a végén jönni, ő is abszolút az esélyesek közé tartozott. De minden agár, aki ott volt a döntőben, egyértelműen győzni akart és meg is tettek érte mindent.

Mikor láthatjuk őt legközelebb futni?
– Etalon most csúcsformában van, sajnos a járványhelyzet miatt elrendelt korlátozások következtében az Ügetőszilveszter és a decemberi futamok törölve lettek. Emiatt az eredetileg tervezett hat futam helyett csak három kerül megrendezésre, így természetesen mindegyikre készülünk a kutyával. Megyünk tovább ezen az úton és remélem, hogy ezt a szép sikersorozatát tudja majd tartani.

Egy másik agarad, Miss Danger is nyert, őt hová vártad a futam előtt?

– Miss Danger nagyon jól kezdte az idei évet, sorozatban három versenyt is fantasztikus idővel tudott nyerni. Sajnos utána egy vállsérülés közbeszólt, így a Magyar Derby után pihenőt és különböző kezeléseket kapott. Utána pedig jött a tüzelés, ami sajnos ebben a sportban elég nagy hátrányt jelent a teljesítményben. De úgy vesszük észre, hogy most kezd ezekből kijönni, nem a Consolation-ban lett volna a helye eredetileg, hanem a döntőben, de a fent említett okok miatt csak most kezdi visszanyerni a tavaszi formáját.

Őt is láthatjuk majd a következő versenyeken futni?
– Igen, ő is starthoz áll majd az elkövetkezendő versenynapokon, illetve van egy harmadik agarunk, Hellboy, aki Isaszegen két Magyar és egy Cseh Derby-t nyert már és jelen pillatanban az ország egyik leggyorsabb és legeredményesebb agara. Viszont a Kincsem Park-i pálya és a külső nyúl még nagyon új volt neki és sajnos ő is egy betegséggel bajlódott, ami miatt sokáig nem tudott futni, de most visszatér a Kincsem Parkba és az utolsó versenyeken ő is starthoz fog állni.

SHARE THIS