/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Ki lesz az Év Lova?

A telivérek szerelmeseinek idén is lehetőségük van megszavazni az Év Lovát az E-Turf felületén, amely hétfőtől lesz elérhető. A szavazás december 7-én 12:00 órakor indul és december 10-én éjfélkor zárul le. Bemutatjuk, hogy kik közül lehet választani:

Cirfandli – 6 start 3 győzelem 7,1 millió forint nyeremény

Overdose fia Stanislav Georgiev idomár-lovas keze alatt készül hétről hétre. A magyar tenyésztésű mén az idei szezonban kicserélt lóként mozog. Az évet a Szenttamási Díjban szerzett második helyezéssel kezdte, majd az Orosházi Díjban elsőként galoppozott át a célvonalon. A Derby-napi Agrárminisztérium Díja – Buccaneer Díjban küzdelemben verte Dante’s Peaket, ezután a Hesp Róbert Emlékverseny következett, némi meglepetésre csak a harmadik helyet sikerült megszereznie. A Nemzeti Galopp Liga futamban, az 1600 méteres Aperianov Zakariás Emlékverseny – Imperiál Díjban ismét győzelmet ünnepelt, mely a legjobb hazai teljesítménye volt az idén. Pályafutása során másodszor állt starthoz Milánóban novemberben a Listed kategóriájú Premio Chiusurában, az 1400 méteres versenyben állandó lovasával, egyben idomárjával szoros második lett a black typeos futamban.


Impression – 7 start 1 győzelem 5,8 millió forint nyeremény

A pályafutását Pető Sándor idomárnál kezdte, majd az év közepén Dr. Ecsedi Ferencnél folytatta. A Dutch Art ivadék nagyon hasznosan és hűségesen fut, minden versenyében pénzt keresett az idei szezonban. A kancák között az 1600 méteres Hazafi Díjban harmadik lett Mészáros Zsolttal a nyergében, majd az Elit kategóriájú Erzsébet Királyné Díjban Gönczi Rebekával megszerezte a győzelmet. A 98. Magyar Derby mezőnyében is jó esélyt képviselt, három mén végzett előtte, nagy küzdelem után a negyedik helyen ért célba. A Magyar Kancadíjban 2400 méteren második lett. A legmagasabb formáját és a legjobb eredményt minden idők legerősebb Kincsem Díjában aratta. A 13 fős mezőnyben több Derby nyerőt megelőzve Opasan és Golden Sea mögött harmadik lett. Az idei karrierjét a 2800 méteres Magyar St. Legerrel zárta, ahol az ötödik helyen végzett.


Faust – 7 start 2 győzelem 7,5 millió forint nyeremény

Sokáig kisebb kategóriákban versenyzett, az első győzelmét a harmadosztályú Silver Frost Hendikepben aratta ifj. Kozma Istvánnal a nyergében. Idei legjobb napját a Derby napon fogta ki, – a legjobbkor- meglepetésre a 98. Magyar Derbyt váratlan taktikával start-cél győzelemmel nyerte meg, remek 2:27,9-es idővel. A hároméves ezután a Kincsem Díjban állt starthoz, a mély pályán ez a taktika nem hozott jó eredményt, majd a Magyar St. Leger sem róla szólt, a kilencedik helyet szerezte meg Jaroslav Línekkel.


Golden Sea – 7 start 2 győzelem 7,5 millió forint nyeremény

A tavalyi Magyar Derby nyerő klasszis kanca idén hét versenyben állt starthoz. A Batthyány-Hunyady Díjban a második helyen ért célba a hároméves Charlie Firpo mögött. Az 1800 méteres Millenniumi Díj szoros befutót hozott, ekkor a szlovák Zoriana és Charlie Firpo végzett előtte nagy csatát követően. Az ősz eleji Nemzeti Liga futamban, a 2000 méteres Kisbér Díjban visszavágott a hároméves heréltnek, és szép küzdelmet követően nyakhosszal nyert. A Kincsem Díjban tovább javult és a legjobb magyar lóként az értékes második helyet szerezte meg. Kis pihenő után a kancák között a Gróf Széchenyi István Emlékversenyben is hazaért a VINT szindikátus lova. Idei karrierjét egy olasz futással zárta, Pisa volt a következő állomás, a mély és sáros pályán lemaradt, szoros nyolcadikként végzett.


Charlie Firpo – 4 start 2 győzelem 4,2 millió forint nyeremény

Nem futotta végig a szezont, ennek ellenére kiemelkedően szerepelt a 2020-as versenyeken. A hároméves herélt számára zárva voltak a klasszikus futamok, így rendre a pálya legjobbjai ellen versenyzett, nem is akárhogyan. Az évet magabiztos, két hosszas győzelemmel kezdte a Megnyitó Versenyben, ekkor már látszott, hogy kivételes versenyló lehet. A Nemzeti Galopp Liga első állomását, az 1600 méteres Batthyány-Hunyady Díjat megnyerte a tavalyi Derby nyerő Golden Sea előtt. A sort újabb két liga állomás követte, az 1800 méteres Millenniumi Díj, majd a 2000 méteres Kisbér Díj, mindkét alkalommal másodikként ért célba az SPPM i. kiválósága. A formák alapján a legjobb háromévesnek tűnik, aki az évjárata legjobbjaival nem mérkőzhetett meg. Sérülés miatt a szezont korábban fejezte be, de amit lerakott az asztalra, az igen komoly teljesítmény.

Fotó: Dr. Kovács Gábor, ZL Photos, Václav Volf

SHARE THIS