/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Bencze Béla

Legyen 1 Kincsem – Muci (Legyen 1 Princess x Changing Sky)

2020-as versenyei:
May Trophy Sprint S2 (280m) – IV. hely, ideje 17.75
June Trophy S2 (280m) – VI. hely, ideje 17.94
Gable Dodge S2 (280m) – V. hely, ideje 18.06

Edzései:
7db hivatalos időmérő edzés 280m-en, legjobb ideje: 16.64

Stemgrove Chrome (Perfect Runner Natiry x Jaxx on Fantasy)

2020-as versenyei:
May Trophy A1 (480m) – V. hely, ideje 30.35
June Trophy A1 (480m) – IV. hely, ideje 29.80
Nyári Nagydíj A1 (480m) – II. hely, ideje 30.03
Kincsem Park Magyar Derby III. Elődöntő (480m) – IV. hely, ideje 30.67
Royal Essences Derby Invitation I. (480m) – II. hely, ideje 29.83

Edzései:
5db hivatalos időmérő edzés
Legjobb ideje 280m-en: 16.83
Legjobb ideje 480m-en: 29.68

Chrome – Fotó: Simkó Szilárd

Évtizedek óta agarazol, sok pályát megjártál már itthon is és külföldön is, mi a véleményed az új pályáról és a benne rejlő jövőbeni lehetőségekről? 

Leszámítva azokat az úgymond „gyerekbetegségeket”, kisebb technikai hibákat – amelyek egy új pályánál természetes velejárói a kezdeteknek és nyilván máshol is előfordul –, azt gondolom és nyugodtan mondhatom, hogy világszínvonalú a pálya.

Ha helyreáll a rend vírus ügyben, szerinted mennyire mozdul rá Európa a lehetőségre, hogy van egy angol/ír mintára épült külső nyulas pályánk? Változtat ez szerinted bármit a sportban a fejlődését, illetve a népszerűségét illetően?

Ha visszaáll végre a normális kerékvágás és az emberek nyugodtan utazhatnak ahová akarnak, akkor előbb-utóbb biztosan nagyon sok érdeklődő lesz. Amikor FCI rendszerű versenyzés volt egész Európában, akkor rendszeresen látogattuk egymást oda-vissza, mi mentünk Nyugat-Európába, mások pedig hozzánk jöttek és remekül működött a dolog. Én azt látom, hogy nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk a Kincsem parki pályáról, megmozgatja az emberek fantáziáját. Bizonyára rá kell majd dolgozni arra, hogy minél hamarabb tudjanak jönni az emberek, de ez biztosan nem a Kincsem Park csapatán fog múlni, hanem a válsághelyzet megszűnésén. De biztos vagyok benne, hogy idővel nagyon sokan fognak majd ide jönni versenyezni.

Muci jobbról a második Fotó: Simkó Szilárd

Hogy értékeled a szezont szakmai szempontból, mennyire vagy elégedett a kutyáiddal és az elért eredményeitekkel?

Nem mondhatom szerencsésnek az elmúlt évemet. Igazából az állományom kiöregedőben van és a vállalkozás, amiben dolgozom, nagyon sok időmet veszi el. Jelenleg két olyan agaram van, aki versenyben tudott futni, a többi már idősebb. Nagyon bízom abban, hogy jövő évtől, de legkésőbb az utána következőtől ismét több agárral fogok tudni foglalkozni.
Ennek ellenére elégedett vagyok a szezonnal, én szeretek csupán a versenyzés kedvéért is versenyezni és számomra nagyon nagy élmény ide feljárni, hiszen ilyen pályát csak Írországban és Angliában láttam. Ezért engem az is boldogsággal tölt el, ha nem mi nyerünk.

Mi a véleményed az új pályáról az agaraid szemszögéből, hogy feküdt nekik, könnyen megszokták?

Nem tartozom azok közé, akik ebből nagy ügyet csinálnak. Szerintem egy rendben lévő agárnak mindegy, hogy hol húzzák neki a nyulat, menni fog.

Muci -Legyen 1 Kincsem Fotó: Simkó Szilárd

Muci – Legyen 1 Kincsem – jövőre már 5 éves lesz, tervezed még indítani esetleg veteránban?

Nagy valószínűséggel nem. Még nem vontam vissza a versenyzéstől, de almot szeretnénk vele lehozni. Éppen most várjuk, hogy betüzeljen és már meg is van rá a kiszemelt kan, akivel szeretnénk fedeztetni. Emiatt valószínű, hogy ő jövőre már nem fog versenyezni.

Chrome azonban még viszonylag fiatal, jövő ősszel tölti csak be a 4. évét, vele tervezel még?

Neki sajnos volt néhány sérülése, nem volt túl szerencsés ez az éve. Ha gond nélkül felépül és jó erőbe tud kerülni akkor igen, szeretnék még vele versenyezni.

Van-e esetleg új kutya kilátásban? 

Igen, már van egy 9 hónapos kiskutyám, aki a szezon második felétől jöhet majd szóba, de év végén már mindenféleképpen szeretnék vele versenyezni.

Chrome balról a negyedik Fotó: Simkó Szilárd

 

Hogy érezted magad a 2020-as szezonban, mennyire voltál megelégedve az edzések és versenyek lebonyolításával?

Nekem nagyon tetszik ez a rendszer. Ez egy teljesen új idény volt, az itt dolgozó embereknek is meg kell tanulni, meg kell szokni még ezt az egészet. Ahogyan az elején említettem, a technikai problémák is természetesek egy új pályánál, én ezeket nem tekintem hibának vagy problémának, úgyhogy összességében maximálisan meg vagyok mindennel elégedve.

Van-e valami kimondottan emlékezetes vagy kellemes élményed az idei szezonból?

A Derby-napok, annak ellenére is, hogy a vírus miatt a külföldiek nem vehettek ebben részt. Számomra egy olyan emlékezetes és élmény dús esemény volt, amit mindenképpen megőrzök az emlékeimben.

SHARE THIS