/ by /   Friss hírek / 0 comments

Hogyan tartják magukat melegen a lovak? – Lovas Élet

Forrás: Lovas Élet, 2014 január
Fotó: haziallat.hu

” Hogy képes a ló bolyhos télikabátja melegen tartani a csípős hideg ellenére?
Egy téli napon természetes, hogy lovunk ‘télikabátja’ pufibbnak, felfújtabbnak látszik, mint normál esetben. Mikor nyugodt, az agya (az elsődleges hőközpont, ami mélyen az agyban található) összehúzza a finom izmokat, amelyek minden szőrszál legalján, a szőrtüszőknél találhatók. Az eredmény, hogy a ló minden szőrszála az égnek áll. Ez a kifejezetten pihés bunda egy nagy szigetelőréteget alkot a levegőből, közvetlenül a bőr mellett. Ez ugyanaz a reakció, mint amikor nálunk, embereknél libabőr keletkezik.
Mindezt észben tartva kell kiválasztani a megfelelő téli takarót. Egy vékonyabb darab csak lenyomja a szőrt, és anélkül, hogy meleget adna, meg fogja szüntetni a bunda szigetelő rétegét. Vagy vegyünk egy melegebb takarót, vagy ha a ló természetes téli szőre vékony, hagyjuk kint takaró nélkül addig, míg megfelelő védelme nem lesz.
A vastag szőrtakaró nem keverendő össze azzal, amelyik az égnek mered. Lovaknak, melyek rendszeresen valamely betegségben szenvednek, olyan bundájuk lehet, ami mintha az égnek állna. Ez az alacsony keringés vagy a bőr olajhiánya miatt van, ami korpásodást idézhet elő. Ha lovunk szőre természetellenesen borzolt, konzultáljunk állatorvossal.”

SHARE THIS