/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Smid László

Moonlight-hunter Spirit (Moonlight-hunter Destiny x Perfect Runner Messi)

2020-as versenyei:
Gable Dodge S2 (280m) – VI. hely, ideje 18.16
European Tour S2 (280m) – V. hely, ideje 18.17

Edzései:
6db hivatalos időmérő edzés
Legjobb ideje 280m-en: 17.60
Legjobb ideje 480m-en: 30.76

Ha jól tudom, korábban bull típusú kutyákkal sportoltál. Mi vett rá arra, hogy az agársportban is kipróbáld magad, mint tréner?
Mindig is szerettem kutyákkal foglalkozni, főleg a tréningezésükkel és az évek alatt egyre többen kérdezték tőlem, hogy miért nem tartok agarat is? Így hát egyszer csak gondoltam egyet és vettem egy agarat. Azóta már tizenegyre nőtt a létszámuk. Úgy gondolom, hogy ha már kutyázunk, akkor az minőségi legyen. A piteknél az összes világvér, ami a fajtában megtalálható, az nálam megvan. Ugyan így vagyok az agárral is – bár ebben még kezdő vagyok-, hogy sokat tanulmányoztam, melyek a legjobb vérvonalak, amikkel érdemes lehet tenyészteni.

Ezek szerint tenyésztői múltad is van?
Azt gondolom, hogy a tenyésztéshez mindig is volt érzékem, így amit a piteknél elértem, azt szeretném az agaraknál is. Az alapállományt megvettem, ezek mind külföldi agarak vagy azok leszármazottai, jó vérvonalakkal. Két agár almot hoztam már le, jövő tavasszal az egyik már be is fog mutatkozni, a másik alom pedig ősszel vagy 2022-ben, így majd eldől, hogy jó volt-e az elgondolásom.

Az idei szezonban csak Spirittel versenyeztél. Mi a benyomásod róla, milyen kutya, milyen vele dolgozni?
Még én is tanulom ezt az egész sportot és igaz, hogy nagy időket nem tudtunk vele futni, de egy sérülés hátráltatott minket. Most pihent egy nagyot és remélem, hogy tavasszal sokkal jobb időket fog majd produkálni. Nagyon könnyű vele dolgozni, a pályát imádja, úgyhogy remélem, hogy fog javulni. Persze nem állítom, hogy Magyarország leggyorsabb agara, de ha tudom pótolni azt, ami most még hiányzott belőle és talán az eddigi tapasztalatlanságom miatt nem sikerült idén, akkor sokkal jobb eredményeket tudunk majd elérni. A vérvonala mindenképpen hibátlan. Ez az év nem hozott ugyan túl sok sikert, de a jövő szezonban mindent megteszünk majd, hogy több kutyával és remélhetőleg több tudással álljunk majd rajthoz.

Az előbb említett új generáció is a Kincsem Parkban fog bemutatkozni? Hány agárral készülsz a következő szezonra?
Igen, mindenképpen az új pályára készülünk a fiatalokkal is. Tavasztól Spirit mellett három kölyökkel is tervezek dolgozni, reméljük mindegyikük alkalmas lesz rá, de ez az edzéseken úgyis ki fog derülni. Ősszel, vagy 2022 tavaszán újabb 4-5 agár csatlakozik a versenyzőkhöz, így két év múlva már 8-9 agárral szeretnék starthoz állni.

Van segítséged a mindennapokban a rengeteg kutya körül?
A jobb kezem és a legfőbb segítségem a fiam, aki mindenben segít, ami a kutyákkal kapcsolatos. Jövőre már szeretne ő is bemutatkozni és családi projectként szeretnénk csinálni. Ha pedig én már nem leszek képes agarazni, akkor ő fogja tovább vinni ezt a sportot, hiszen nálunk ez nem egy hirtelen fellángolás, hanem komoly elköteleződés az agársport iránt. A párom szintén nagyon sokat segít, főleg a külföldi szakmai anyagok fordításában, ami szerintem szintén nagyon fontos, ha valaki mélyebben bele akarja ásni magát a sportba.

A pitekhez képest mennyivel nehezebb vagy könnyebb az agarakkal való munka?
Szerintem olyan, mintha egy kakukkos órát és a Doxát tennénk egymás mellé. Az gondolom, hogy az agár annyira finom műszer, hogy ott minden apró részlet vagy hiba nagyon sokat számít. A pitek sokkal durvábbak, bírják a viszontagságokat és nagyobb a fájdalomtűrő képességük. Nekem leginkább erre kell odafigyelnem, hogy az agár mennyire másképp működik, az órás példával élve minden fogaskeréknek a helyén kell lenni ahhoz, hogy a maximumot nyújtsa.

Milyennek találtad a versenyek és edzések lebonyolítását?
Nagyon meg vagyok elégedve a Kincsem Park szervezésével és a körülményekkel is. Nagyon tetszik nekem, hogy a futamok esti időpontokban vannak, így az agaraknak nyáron sem kell a legnagyobb melegben futniuk. Azt gondolom, ez egy profi pálya, profi csapattal.

SHARE THIS