/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

dr. Svoren Szilvia és dr. Svoren Ákos

Stemgrove Black Fantasy (Perfect Runner Natiry x Jaxx on Fantasy)

Fotó: Simkó Szilárd

2020-as versenyei:
May Trophy A1 (480m) – II. hely, ideje 29.67
June Trophy A1 (480m) – VI. hely, ideje 30.87
Nyári Nagydíj A1/A2 – 480m – IV. hely, ideje 29.81
Mega Delight Díj A1 (480m) – V. hely, ideje 30.23
Kincsem Park Magyar Derby IV. Negyeddöntő (480m) – I. hely, ideje 29.74
Kincsem Magyar Derby I. Elődöntő (480m) – IV. hely, ideje 29.84
European Tour A0/A1 (480m) – V. hely, ideje 29.87
Európa Derby I. Elődöntő (480m) – II. hely, ideje 29.26
Európa Derby Döntő (480m) – IV. hely, ideje 29.10

2020-as edzései:
Összesen 11db hivatalos időmérő edzés
Legjobb ideje 280m-en: 16.71
Legjobb ideje 480m-en: 29.21

Black Fantasy fekete 4-esben Fotó: Simkó Szilárd

Bolyk, vagyis ahogy a közönség ismeri őt, Black Fantasy rendkívül aktív szezonon van túl, 9-szer állt starthoz és rendszeresen járt időmérő edzésre is. Korát illetően most van a csúcson, hiszen szeptember végén volt csak 3 éves. Hogyan értékelitek a szezont az ő szemszögéből?

Szilvi: A szezon első versenyén nagyon jól futott, egy orrhegynyivel csúszott le az első helyről. Ezután úgy gondoltuk, ha az első versenyen így megmutatta magát, akkor még többet is ki tudunk hozni belőle, így elkezdtünk kísérletezni. Fokoztuk az edzések intenzitását és rátettünk egy kis plusz súlyt. Mint utólag kiderült, ez nem volt a legjobb döntés, mivel a fokozott edzés és a többletsúly az eredményesség rovására ment. Szerencsére időben észbe kaptunk és a Derby-re sikerült őt újra jó formába lendíteni, aminek köszönhetően meg is nyerte a negyeddöntő futamát, a későbbi Derby győztest is maga mögé utasítva.

Rendkívül változóan teljesített a szezon folyamán, gyakorlatilag nincs olyan helyezés, amiből ne zsebelt volna be. Mindek tudjátok be ezt az ingadozást, így utólag visszatekintve?

Ákos: A nem kiegyensúlyozott teljesítménye talán pont a mi kísérletezésünknek és tapasztalatlanságunknak tudható be, illetve annak, hogy Bolyk egy elég későn érő típus fejben és testben egyaránt. Ő mindig 120 fokon ég, ha a pálya közelébe kerül és talán pont ezt volt a legnehezebb kezelni nála, ez volt a legnagyobb kihívás vele kapcsolatban. Ha túlpörgött a verseny előtt, könnyel előfordult, hogy a futam második felére teljesen szétesett és akár egy tetemes előnyből is képes volt visszaesni a befutónál. Úgy vettük észre a szezon végére a rutinnal ezt talán levetkőzte, ezért bízunk benne, hogy a következő év sokkal egyhangúbb lesz az eredményeket tekintve.

Ákos hivatalosan Bolyk trénere, de tudjuk, hogy Szilvi te is aktívan kiveszed a részed a munkából. Hogyan osztjátok meg egymás között a feladatokat, van erre kialakult módszeretek, amit követtek, vagy változó, hogy ki mit csinál?

Szilvi: Általában mindent együtt csinálunk, de természetesen vannak napok, amikor az edzésmunka, vagy csak a napi séta egyikünkre marad. Három-négyhetes edzésterveket készítünk. Ekkor eltervezzük napokra lebontva, hogy ebben az időszakban milyen edzésmunkára van szükség a korábbi versenyen, illetve pályaedzésen levont tanulságok alapján. Az így megtervezett edzésmunkához igazítjuk lényegében az egyéb hétköznapi programjainkat is, a fodrásztól a moziig. Egy edzéstervet mindig végig viszünk, sosem változtatunk menet közben, mivel azt valljuk, hogy rövid távon nem lehet következtetni arra, hogy az adott edzésterv alkalmas-e elérni a kitűzött célt vagy sem. Ákos nagyon sokat agyal azon, hogy miként lehetne fokozni a teljesítményt, ezért folyamatosan ötletel, néha talán túl sokat is. Az én szerepem, hogy picit visszafogjam, így lényegében kiegészítjük egymást. Természetesen mindkettőnknek vannak észrevételei, ötletei azzal kapcsolatban, hogy miként kéne egy edzéstervet összeállítani és ha ezek az elképzelések ütköznek, akkor kialakulhat egy kisebb „szakmai vita” köztünk, de végül közösen hozzuk meg a döntést.

Fotó: Simkó Szilárd

Bolyk futott már tavaly decemberben is az új pályán, előtte pedig nem egyszer egyenes versenyen is. Jártatok vele más pályára is idő közben?

Szilvi: Mielőtt elindult az új pálya tesztelése 2019-ben, Isaszegen futott Bolyk 3 versenyen, két 3. és egy 5. helyet szerezve. Mivel még nagyon fiatal volt, és a versenyek előtt egyszer volt lehetősége edzésen futni ott, nem volt elvárásunk vele szemben. A 2020-as szezont végig a Kincsem Parkban töltöttük, nem is terveztük másképp, de mivel hirtelen ért véget a szezon és jó kondícióban volt, így az utolsó isaszegi versenyre beneveztük őt, ami, mint utólag kiderült hiba volt, neki nem jó keverni a két rendszerű pályát, vagy még érnie kell ahhoz, hogy ezt kezelni tudja.

Az eredményeit tekintve láttok bármilyen különbséget az eltérő rendszerű pályák között?

Ákos: Az Isaszegen elért eredményeinkhez nem társult elvárás, mivel azokat a versenyeket a beiskolázásnak rendeltük alá. Az egyedüli elvárás annyi volt, hogy probléma, és sérülésmentesen teljesítsük a versenyeket, így ezekből nem tudtunk messzemenő következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy melyik rendszer a megfelelőbb Bolyk számára. Azt viszont tapasztaltuk, hogy mindkét pálya eltérő módon motiválja az agarakat. Ha valaki úgy dönt, hogy csak az egyik pályán futtat, akkor is érdemes néha áttérni a másikra, ha úgy látja, hogy nem elég motivált az agara. Nálunk ez bevált, így annak ellenére, hogy úgy tervezzük, mindenképpen a Kincsem Parkban versenyeztetünk, időről időre Isaszegen is edzünk majd.

Milyen agár egyébként munka szempontjából, könnyű vele dolgozni?

Ákos: Nem egyszerű eset. Ahogy fentebb említettük mindig 120 fokon ég, ezért a kezdetekben rendre megvezetett minket, ugyanis ebből arra következettünk, hogy tovább terhelhető. A sétákon és a sprint edzéseken is ugyanúgy pörög. Egy hétköznapi séta sem egyszerű vele, cserébe viszont sosem kellett noszogatni, hogy a munkát elvégezze, szóval könnyű őt „túledzeni”. Nagyon oda kell figyelni arra, hogy mikor mennyi terhelést kapjon, mert ha raja múlik, akkor ájulásig képes volna dolgozni. Nagyon nagy odafigyelést igényel az, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt.

A legutóbbi interjúban, amit a Magyar Derby negyeddöntős győzelme után készítettünk Veletek elmondtátok, hogy még csak tanuljátok a pályaversenyt. Hogy érzitek visszatekintve, sok új „szakmai” tapasztalattal gazdagodtatok a szezon alatt?

Ákos: Összességében úgy gondoljuk, hogy mindannyian sokat tanultunk a szezon alatt és a legfőbb célunkat, hogy egy Derby-t döntőben futhassunk és hogy a versenyeken esélyesként számoljanak velünk, el is értük. Azt gondoljuk, ennél többet egy kezdő angol agaras nem is kívánhatna magának.

Fotó: Simkó Szilárd

Hogy éreztétek magatokat a szezon alatti edzéseken és versenyeken, mi a véleményetek a szervezésről, hangulatról?

Szilvi: Az edzéseken és a versenyeken is mindig jól éreztük magunkat, mi úgy látjuk, hogy a szervezők igyekeznek mindenben eleget tenni az agarak és a trénerek igényeinek.

Mi a véleményetek a pályáról magáról?

Ákos: Már többen elmondták előttünk, természetes, hogy egy újonnan megépült pályának vannak gyerekbetegségei, és ezzel mi is egyetértünk. Fontos kiemelni azonban, hogy meglátásunk szerint a szervezők elődleges szempontja mindig az agarak épségének a megőrzése, ezért, ha fel is merültek hibák, ezek az agarakat sosem veszélyeztették. Ha sikerül ezeket a gyerekbetegséget kijavítani, akkor nem csak a feltételei lesznek adottak annak, hogy egy profi szintű pályánk legyen, hanem a Nemzeti Agárstadion valóban a legmagasabb színvonalat fogja képviselni. Ezt elérni óriási kiváltság, ezért mindenki, aki itt versenyeztet, lényegében ennek a folyamatnak az úttörője, ami nagy megtiszteltetés. Azt gondoljuk, hogy ettől egy lépésre vagyunk, ami az eddig felmerült hibák kijavításával, következetes munkával és az országhatárok ismételt megnyitását követően valósággá is válhat.

Black Fantasy fehér 3-asban Fotó: Simkó Szilárd

Gondolom nem kérdés, hogy jövőre is starthoz álltok Bolykkal, sőt, korát illetően jó eséllyel még az azt követő évben is. Tudom, hogy mennyire szeretitek a versenyeket és ezt az egész agaras világot, gondolkoztok idővel újabb agáron, ha ő már nyugdíjba vonult?

Szilvi: Alig várjuk, hogy elinduljon a szezon, idén 100 %-osan még biztosan csak Bolykra koncentrálunk. Jelenleg Bolyk Regővel, a 7 éves magyar agarunkkal tölti mindennapjait, akit egy nagyon szép versenykarrier után nyugdíjaztunk, de mindig van kedve egy hosszú sétához vagy futáshoz is. Szeretnénk utánpótlást nevelni, mielőtt Bolyk is nyugdíjba vonulna, így lehet már idén érkezik új családtag, de konkrét döntés még nem született.

A Magyar Derby negyeddöntő győzelmen kívül volt valami kiemelten emlékezetes, meghatározó élményetek a szezon alatt?

Szilvi: Ugyan a Magyar Derby döntő napján nem tudtunk starthoz állni sérülés miatt, mégis nagyon jó hangulatban telt az a nap, emlékezetes marad. Ugyanígy emlékezünk az Európa Derby hétvégére, Bolyk megérdemelten jutott a döntőbe, ahol igazán szépen teljesített, végig az esélyesek között futott és hozzájárult ahhoz, hogy az év egyik legizgalmasabb versenyét láthassuk. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a legjobbak között küzdött és megfutotta eddigi legjobb idejét is, mely a következő szezon mércéje lesz.

Kincsem Park Magyar Derby IV. Negyeddöntő Fotó: Simkó Szilárd

SHARE THIS