/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Susán Kitti

Moonlight-hunter Lyreen’s Sight (Lyreen Mover x Jazzy)

2020-as versenyei:
May Trophy A1 (480m) – III. hely, ideje 29.98
June Trophy Open (480m) – II. hely, ideje 29.38
Nyári Nagydíj A1 (480m) – III. hely, ideje 30.14
July Trophy A1 (480m) – III. hely, ideje 2.48
Mega Delight Díj A1/A2 (480m) – I. hely, ideje 29.84
European Derby Select Stake A1 (480m) – IV. hely, ideje 30.04
Európa Derby II. Elődöntő (480m) – V. hely, ideje 29.53
Invitation (480m) – VI. hely, ideje 30.53

2020-as edzései:
9db hivatalos időmérő edzés
Legjobb ideje 280m-en: 17.08
Legjobb ideje 480m-en: 29.15

Mint azt a júliusban készült interjúból megtudhattuk, teljesen új vagy az agarak világában, a lovas – díjugrató – sport mellett kezdtél el agarazni is. Sight nyolc versenyen indult, ami nem kevés kezdő trénerként. Hogyan értékeled az első versenyagaras szezonodat a magad szempontjából?

Számomra a Sighttal való foglalkozás a tanulásról szól. Van pár tervem a jövőre vonatkozólag, amihez elengedhetetlen, hogy minél többet tapasztaljak a sportban. Fontos tudni például azt, hogy az etetésen mikor és hogyan változtassak, vagy a munka intenzitásán a kutya állapotától függően. Ehhez egyébként Sight kiváló alany, mert nem a legegyszerűbb eset, egészen különleges személyisége van, így már az első szezonban nagy kihívások elé állított engem – aminek minden percét élveztem.

Hogy érzed, elkapott az a bizonyos „agaras őrület”, vagy jól érzed magad, tetszik a sport, szereted a fajtát, de nem ez lesz életed húzó vonala?

Ahogy már említettem, vannak terveim. Természetesen lépésről-lépésre kell haladnom ezeket illetően, nem ugrok fejest kezdőként mindenbe, annak a híve vagyok, hogy inkább nyitott szemmel járok minden egyes edzésen/versenyen és figyelem az egyszem kutyámat, mintsem azonnal 2-3 vagy több kutyára figyeljek oda. Pár évre előre már elterveztem fejben, hogy mit és hogyan szeretnék, aztán majd az élet hozza a többit, de mindenképp hosszú távra tervezek az agárpályán.

Sight a szezon elején nagyon szépen teljesített, mindig az első három között végzett, de aztán őszre visszább esett. Mi volt ennek az oka szerinted?

Egyik oldalról a győzelme után sajnos elkapott egy vírust, aminek a kezelése elhúzódott, sok időbe telt visszahozni. A másik oldalról azonban – ahogyan ez látszik a futott idejein is – edzésen már egészen jó időket futott, míg versenyen picit tart a többi kutyától, így, ha ütközik, képes utána csak a többiekkel beszaladni a célba, de ekkor már a mozgásán is látszik, hogy már nem a versenyt futja. Mint mondtam, nem egyszerű eset, ellenben szívét-lelkét beleadja. Ha megfejteném a titkát, sokkal többre is képes lenne, hiszen a mozgása abszolút hasonlít az apjáéra, akit nem kell bemutatnom.

Fotó: Simkó Szilárd

Hogy érezted magad a szezon alatt az edzéseken és a versenyeken?

Jelenleg, így tél közepén, szinte kezdek megőrülni, hogy nincs szezon, azt hiszem ez sokat elmond. A pálya remek, nagyon jó érzés egy ilyen múltú helyszínen tevékenykedni lovasként, nagyon remélem, hogy hamarosan még népszerűbb lesz a sport mind a nézői/szurkolói táborok tekintetében, mind pedig a futtatók oldaláról. A szervezés mindig első osztályú volt, érezhetően igyekeztek minden kérésnek eleget tenni, noha ez általában nem egyszerű feladat.

Fotó: Simkó Szilárd

Mi a legemlékezetesebb élményed 2020-ból?

Az első edzéseken még júniusban vettem részt, ezek voltak a legmeghatározóbb élmények számomra – már az első edzés után elmondtam mindenkinek a környezetemben, hogy nekem bizony kell egy ilyen kutya. Valószínűleg sosem felejtem el, amikor először agár mögött sétálhattam egy verseny felvonulás alkalmával, hihetetlen érzés volt. Már akkor magával ragadott az egész és továbbra is tartom, hogy a kutyához az agárnak nincsen semmi köze, egy varázslat, amit látok bennük. Szerencsésnek tartom magam, hogy ezt a varázst minden nap átélhetem. Ha egy versenyt kell kiemelni, nekem a Derby hangulata volt a legemlékezetesebb.

Jöttök idén is?

Mindenképp! Már nagyon várjuk, hogy újra elinduljon az élet az agárpályán.

Sight jobb szélen kék 2-es takaróban Fotó: Simkó Szilárd

Bár hosszútávú terveket emlegettél, talán korai lenne megkérdezni, hogy el tudod-e képzelni, hogy egyszerre több agárral is versenyezz, mégis azért kíváncsiságból, akarsz majd még Sight mellé társat, vagy egyelőre jó így, hogy csak ketten vagytok?

Amíg Sight versenyez, addig mellé nem szeretnék mást, úgy gondolom kell ez a pár gyakorló szezon nekem vele. Miután leversenyzett, utána terveznék inkább mellé egy kutyát, de aztán onnantól már lehetséges, hogy jobban elindul a gyarapodás – ez persze függ más körülményektől is. Van egy tipikus álomkutyám, amilyet egyszer versenyeztetni szeretnék, remélem hamarosan megtaláljuk egymást.

Hogy tölti Sight a téli pihenőjét? Jár veled ki a lovakhoz?

Eléggé féltem őt, így nem igazán viszem magammal, inkább erdei sétákra járunk szívesen kettecskén, ahol igazán jól kikapcsolódunk és feltöltődünk, de persze ő a kanapén heverészésben vált igazi világbajnokká mostanság.

Fotó: Simkó Szilárd

 

SHARE THIS