/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Novák család

Runtastic Bullfighter (Kengyelfutó Airbag x Jaxx on Fantasy)

2020-as versenyei:
European derby Select Stake S0/S1 (480m) – I. hely, ideje 16.93
2020-as edzései:
11db hivatalos időmérő edzés 280m-en. Legjobb ideje: 16.54

Runtastic Butterfly (Kengyelfutó Airbag x Jaxx on Fantasy)

2020-as versenyei:
June Trophy S2 (280m) – III. hely, ideje 17.27
European Tour A0/A1 (480m) – I. hely, ideje 29.11
European Derby Select Stake Open (480m) – III. hely, ideje 29.96
2020-as edzései:
6db hivatalos időmérő edzés.
Legjobb ideje 280m-en: 16.80
Legjobb ideje 480m-en: 29.06

Alex Dragomir agara:

Holdem Bullet (Cornamaddy Tiny x Paradise Madison)

2020-as versenyei:
July Trophy S1 (280m) – III. hely, ideje 17.54
Gable Dodge S2 (280m) – I. hely, ideje 17.26
Royal Essences Derby Invitation I. (480m) – IV. hely, ideje 30.18
European Tour S1 (280m) – I. hely, ideje 16.81
European Derby Select Stake S0/S1 (280m) – III. hely, ideje 17.29
2020-as edzései:
1db hivatalos időmérő edzés 280m-en. Ideje: 17.61

Runtastic Big Brother (Kengyelfutó Airbag x Jaxx on Fantasy)

2020-as edzései:
4db hivatalos időmérő edzés.
Legjobb ideje 280m-en: 17.01
Legjobb ideje 480m-en: 30.01

A 2020-as szezont két saját tenyésztésű agárral, illetve egy román tulajdonú alomtestvérükkel, Big Brotherrel kezdtétek. Hogy indultatok neki az évnek, az új pályának, milyen tervek, elvárások voltak bennetek?
A 2020-as szezon kennelünk sokéves történetének egy meghatározó fordulópontja. Egy korszak lezárult azzal, hogy az addig „hazai” pályán a versenyzés angol agaras szemmel kevés lehetőséggel kecsegtetett. Elérkezett a váltás ideje.
Más pályákon még a saját nevelésű versenyzőinknek sem volt tapasztalata, Big Brother pedig a tervek szerint is tanulni érkezett hozzánk, így voltaképp három tanonccal vágtunk neki az évadnak. Egy olyan helyzetben, ami még számunkra is megannyi ismeretlen dolgot tartogat, túl sokat elvárni vagy távlati terveket szőni, nem lett volna racionális hozzáállás részünkről. Az agaraink képességeit jól ismerjük, de tudtuk, hogy a siker nagyban múlik majd azon, hogy mennyire gyorsan tudják elsajátítani az újdonságokat, hogy az új pálya karakterisztikája, illetve az új rendszer, amiben futniuk kell mennyire lesz összhangban az egyéni futási stílusukkal.

Bullfighter rengeteg edzésen volt, azonban starthoz csak egyszer állt, bár azt meg is nyerte. Miért ilyen későn kezdtetek csak el vele versenyezni?
Küzdelmes éven vagyunk túl a nagyfiúval. Bullfighter meglehetősen későn érő, lassan tanuló típus és tipikusan az az agár, amelyik rutinból teljesít jól. A berögzült dolgokat nagyon nehezen hagyta maga mögött. Minden új körülmény a komfort zónáján kívül esett, amit csak kitartó gyakorlással lehetett vele elfogadtatni. Jó néhány futásra volt szüksége mire a nyulat nem belülről várta vagy aztán az újat nem a külső íven akarta üldözni. Időbe telt mire a változó fényviszonyok nem zökkentették ki, vagy elfelejtette a balszerencsés technikai bakikat a pályán.

Testvére Butterfly 3-szor is indult és is állt a dobogó legfelső fokán. Ha nem kell leállnunk neveztétek volna még őket az év végéig?
Butterfly a tesó teljes ellentéte, nagyon jó helyzetfelismerő képességgel és kivételes versenyzői kvalitásokkal rendelkezik. 2020-as szezonját először a járvány, aztán a tüzelés és álvemhesség majd az év végi leállás miatt kellett felszálló ágon félbeszakítani. Részvételünk az utolsó versenyeken nem lett volna kérdéses, hisz addigra érett be az egész éves kitartó munka gyümölcse.

Mit látsz a két kutyán, össze lehet hasonlítani őket teljesítményben?
Ez még számomra sem könnyű… és kérdés melyik távon, milyen szempontok szerint és miben mérjük a teljesítményt. Ha másodpercben és szólóban, akkor a fiú lehet jobbat futna néhány századdal, de ha párban futnának én Butterfly-ra fogadnék, különösen 480 méteren.

A napi tréningezést édesapád csinálja, ha jól tudom, te pedig az állatorvosi szakmai tudásoddal egészíted ki a munkát. 
A tréning mindennapos aktív feladatait édesapám végzi. A nagy távolság miatt a munka fizikai részéből én sajnos csak havonta 1-2 hétvégére tudom kivenni a részem. A fitt forma eléréséhez azonban édesanyám munkája is nélkülözhetetlen, mivel az etetés és a gondozás legalább annyira fontos, mint a mozgás.  Úgy gondolom, hogy a mi erősségünk a csapatmunkában rejlik. A szüleimmel együtt törekszünk a lehetőségeinkhez képest a legjobb eredmény elérésére. A közös cél által vezérelve mindenki a legjobb tudásával járul hozzá a sikerhez.

Idő közben, ahogy lezárultak a határok és román versenytársaink nem tudtak többet jönni, átkerült hozzátok tréningezésbe Holdem Bullet, Alex Dragomir agara és hamarosan két rövid távú győzelmet is bezsebelt “magának”. Mennyire volt nehéz a felkészítése, hogy gyakorlatilag csak egy pár hetetek volt az idekerülése és az első közös versenyetek között?
Bullet a járvány miatti viszonyoknak köszönhetően hirtelen lett az életünk része és a kezdet valóban nem volt nehézségektől mentes. Talán nem is a fizikai felkészítés tette nehézzé, hanem az apró sérülések felderítése és kezelése. Természetesen azt a folyamatot sem lehet vagy nem érdemes sürgetni, amíg megismerjük az adott agarat és a tréningjét az egyéni adottságaihoz, teherbírásához igazítjuk. Ugyanakkor az ő részéről is erőfeszítésekkel járt. Meg kellett tanulnia féken tartani lobbanékonyságát és hogy a kissé makacs természetével hogyan tud alkalmazkodni az új személyekhez. Mindemellett majd 60 angliai versennyel a háta mögött minden bizonnyal az egyik legtapasztaltabb is a mezőnyben.
Az idő előtti szezonzárás számára is túl korán jött, minden adott volt, hogy az utolsó versenyeken remekeljen.

Régi agarasok vagytok Ti is, versenyeztetek már nem egy magyarországi pályán, hogy tetszik az új, Kincsem Parki pálya és a külső nyulas rendszer?
Azon kevés és szerencsés agaras közé tartozunk, akiknek régi pályákon is van múltjuk. Aktívan versenyezhettünk azokon a helyszíneken, amik azóta már csak hallomásból, emlékekből ismertek. A külső nyulas rendszer csupán a jelenlegi versenyzőinknek jelent újdonságot. A csepeli pályán mindig nagy élmény volt versenyezni. A tökéletesen megmunkált talaj és a profi lebonyolítás azóta is példa értékű.
A Kincsem Parki pálya sok szempontból remek adottságokkal rendelkezik és a személyi feltételek is adottak lehetnek, hogy néhány szezon múlva olyan színvonalat képviseljen, hogy ne kelljen az angol és ír körülményekre vagy lebonyolításra irigykednünk. A kívül futó nyúl egyrészt biztonságosabb, mert a futam nem minden résztvevője azonos íven próbálja bevenni az első kanyart, másrészt motiválóbb is, mert a kanyarodás során végig szemmel tudja kísérni az agár.

Hogy láttátok az agaraitokon, könnyen futnak ezen a pályán?
A pálya talaja néha kihívások elé állította őket, de igyekeztünk ennek tükrében és az edzettségi szintjüknek megfelelő távon indulni. Vélhetően könnyebbséget jelent vagy jelenthet majd a jövőben az is, ha kellő létszámú nevező lesz ahhoz, hogy adott esetben a hasonló teljesítményű versenyzőink ne egymással küzdjenek vagy a kívül futóknak ne kelljen kényszerből belülről, a belsősöknek kívülről indulnia.
Mindemellett a teherbírás ebben a sportban esszenciális. Erre nem elég csak tréningezni, ezt már a tenyésztésben is súlyozottan figyelembe szoktuk venni.

Versenyeztetek a szezon alatt máshol is?
Egy szezonon belül két új pályát megtanulni vélhetően túl sok lett volna nem csak az agarainknak, de a hatalmas távolság miatt nekünk is, így csak a Kincsem parki pályára összpontosítottuk az energiáinkat.

Mennyire vagytok elégedettek a szezon eredményeivel összességében a 4 kutyára vetítve?
Nem emelném ki egyiküket sem, mivel általánosságban nincs okunk elégedetlenségre, egyedileg pedig minden kutyánk teljesítményét az általunk bele tett munka, az agarunk felkészültségi szintje és az adott verseny körülményei alapján szoktuk értékelni.

Vártatok volna valamelyiküktől jobb teljesítményt?
Butterfly minden bizonnyal mutatott volna még többet magából. Az ő felkészítésében mindig adódott valami, ami miatt nem tudott igazán kibontakozni.

Hogy éreztétek magatokat a versenyeken, elégedettek voltatok a szervezéssel, lebonyolítással?
Összességében a versenyek és az edzések légköre is remek volt. Külön kiemelendő a funkcionáriusok türelme és segítőkészsége, amit ezúton is szeretnénk megköszönni. A lebonyolítás pontos és gördülékeny, a szervezés pedig precíz.

Az idei évre kikkel készültök?
A 21-es idényben főszerephez jutnak a Tommy Brislane alom lelkes fivérei, Cowboy és Cannonball. Sok tanulnivaló vár még rájuk, de ha társul egy kis tapasztalat a bennük tomboló ifjonti hévhez, hamar felveszik majd a versenyzés ritmusát. Természetesen kennelünk büszkesége Butterfly sem kap majd tőlünk kisebb figyelmet, vele csak arra kell figyelni, hogy ne fogjuk vissza a szárnyalását!

Balról Novák Krisztián és Novák János Fotók Simkó Szilárd

SHARE THIS