/ by /   Friss hírek, Hazai ügető hírek / 0 comments

Ügetőtrénerek értékelnek – 6.rész

A 2020-as évben a vírushelyzet miatt a szezon később kezdődött és igencsak különlegesen alakult, ennek ellenére minden versenyt probléma nélkül meg tudott rendezni a Kincsem Park, és ez a legfontosabb. Sorozatunkban az idomárokat kérdeztük az előző évről, a benyomásaikról, a trenírozottjaikról és a terveikről.

Trónörökös győzelme a Gabriella Hendikepben ifj. Veres Lászlóval

-Hogyan értékeli a 2020-as versenyszezont?

Lakatos Árpád: Felemás érzéseim vannak, hiszen egy szokatlan évet zártunk a járvány miatt. Két hónapon át szüneteltek a versenyek, ezt követően sűrűbb lett a program, több nagyverseny egy napon került megrendezésre, vagy közel egymáshoz. Összességében azonban jó évet zártam, mint tulajdonos és mint idomár.

Kelemen Tamás: Elégedett voltam a szezonnal, Trónörökös hozta az átlagformáit, így nincs okom panaszra. A sport szeretete mindig motivál!

Veres László: A vírushelyzet befolyásolta a versenyzést és a lovak teljesítményét is, hiszen két hónap kimaradt. Nyugdíjasként megnehezítette a dolgomat a járvány, de szerencsére nem voltunk veszteségesek. Az évet tekintve szeretném kiemelni fiam, ifj. Veres László teljesítményét, hiszen tavaly az ötödik helyen zárt Mallorcán a Segédhajtó Európa-Bajnokságon, 2020-ban pedig hozzá került a segédhajtó champion cím.


-Hogyan tudtak alkalmazkodni a Covid-19 miatti nehézségekhez? Milyen tapasztalatokat szereztek?

Lakatos Árpád: Igyekeztünk a lovakat szinten tartani, úgy kalkuláltunk velük, hogy amikor elindulnak a versenyek már starthoz is állhassanak. Egyaránt volt pozitív és negatív tapasztalatunk is, negatív, hogy a versenyek a helyzetből adódóan sűrűbben kerültek megrendezésre, illetve a zártkapus futamok, hiszen a közönség meghatározó része az eseményeknek. Azt viszont mindenképpen előnynek mondom, hogy a lovakra több időt tudtunk fordítani.

Kelemen Tamás: Könnyen alkalmazkodtunk ehhez a korántsem egyszerű helyzethez, a szabályokat betartottuk. Mindenki próbálta a lehető legtöbbet kihozni a szituációból, a versenyszervező és az istállóknál dolgozó szakemberek egyaránt.

Veres László: Szerencsés helyzetben vagyok, egy lovam van és őt is családom segítségével tréningezzük, így az összefogás megkönnyítette a helyzetemet.


-Melyik idomításában álló ló teljesítménye volt kiemelkedő?

Lakatos Árpád: Zlatan LIW-et emelném ki, 2020-ban hét versenyt tudott nyerni, a szezon végén zsinórban négyszer ért fel a dobogó legfelső fokára. Jól teljesített, a várakozásainkat felülmúlta, sikeres évet zárt és az egész idény alatt kiegyensúlyozott volt mindamellett, hogy folyamatosan tudott javulni. Azt gondolom, hogy még mindig tartogat meglepetéseket.

Kelemen Tamás: Mivel idomításomban két ügető áll, így Trónörököst mondom, eredményesen szerepelt a szezonban, a győzelme mellett több alkalommal is a második helyen zárt, illetve pénz keresett.

Veres László: Wasserfall egy közepes teljesítményt nyújtó ló, idén kétszer is elsőként ügetett át a célvonalon, először a Mandich László Emlékverseny Hendikepben, majd Chakko Fran Hendikepben.

Zlatan LIW zsinórban a negyedik sikerét aratta a Cool River Hendikepben


-Hány kétévese mutatkozott be, ők hogyan futottak? Kiktől várja a legtöbbet 2021-ben?

Lakatos Árpád: Egy kétévesem van, ő nem lépett pályára 2020-ban, idén év elejére tervezzük a bemutatkozását. Felkészülése rendben zajlik, minden zökkenőmentes. Az egyik reménységem, sokat várok tőle, bízom benne, hogy az idén eredményes lesz.

Kelemen Tamás: Jelenleg nem dolgozom kétévessel.

Veres László: Egy lovunk van, ez már valószínűleg így is marad.


-Melyik volt a legemlékezetesebb verseny számára az idei szezonban?

Lakatos Árpád: Több is volt, Zlatan LIW-hez kapcsolódnak, a testvéremmel és a barátommal is az első helyen zártak.

Kelemen Tamás: Trónörökös győzelme a Gabriella Hendikepben, hiszen istállónk az első győzelmét szerezte vele a szezonban.

Veres László: Saját lovunk győzelmeit mondom, illetve azokat a versenyeket is szeretném kiemelni, ahol izgalmas befutókat láthattunk.

Wasserfall (belül) és Bezique Va Bene holtversenye


-Sikerült-e teljesíteni az év elején kitűzött célokat?

Lakatos Árpád: Részben sikerült. Volt olyan ló, aki felülteljesített és túlszárnyalta az elvárásainkat, azonban Andolina ígéretes pályafutás előtt állt, de sajnos év közben elpusztult.

Kelemen Tamás: Abszolút sikerült!

Veres László: Igen, megközelítőleg.


-Kik erősítik az istállóját? Hajtók, abrakmester, amatőrök stb.

Lakatos Árpád: Az idomításomban levő lovak helyileg Csévharaszton vannak, Szászi József mesterrel közösen készítjük őket. Idén két amatőrje is lesz az istállónak, az öcsém Lakatos Attila és Turbucz Gábor.

Kelemen Tamás: Abrakmesterünk Schreiber Klára, amatőrünk Szabó Lilla. Lilla ebben az évben amatőrként versenyben is kipróbálja magát.

Veres László: A tréningezés nálunk családi folyamat, lányommal, Veres Évával és a fiammal, ifj. Veres Lászlóval közösen csinálunk mindent.


-Hány ló áll jelenleg az idomításában? Várhatóak-e újabb érkezők?

Lakatos Árpád: Jelenleg négy ló áll az idomításomban, a hatéves Zlatan Liw, a hétéves Wyoming River, a kétéves Discovery LW és a hároméves Chef d’Oeuvre LIW. Egyelőre még nem számolunk újabb érkezőkkel, de ha adódik egy jó lehetőség, meg fogjuk ragadni.

Kelemen Tamás: Jelenleg két ügető áll az idomításomban, de számítunk újabb érkezőkre.

Veres László: Jelenleg egy ügetővel dolgozunk és ezen nem is tervezünk változtatni.


-Kik fejezték be a pályafutásukat? Nekik mi lesz a sorsuk?

Lakatos Árpád: Az idomításomban álló lovak közül mindenki folytatja tovább a versenyzést.

Kelemen Tamás: Miki, a Baka Hendikep nyerő a szezon közepén fejezte be pályafutását, magántulajdonban van, de a tenyésztésből is kiveszi a részét, kíváncsian várjuk az utódokat.

Veres László: Ugyanúgy folytatjuk tovább Wasserfallal, ahogy eddig.


-Milyen tervekkel vág neki a 2021-es szezonnak?

Lakatos Árpád: Alapvetően optimista beállítottságú vagyok, bízom benne, hogy idén is eredményesek leszünk.

Kelemen Tamás: Remélem, hogy jó évet zárunk majd, a legfontosabb, hogy egészségesek legyünk és véget érjen a vírus okozta kellemetlen helyzet. A sportnak szüksége van a nézőkre, a semmivel sem összehasonlítható hangulatra!

Veres László: Bízunk benne, hogy a lóverseny változatlanul zajlik tovább, illetve, hogy Wasserfall hasonló szinten tud majd teljesíteni.

Miki fejhosszal Noble Rose előtt végzett a Baka Hendikepben 2014-ben

Fotó: Maróti Edit, Dr. Kovács Gábor

SHARE THIS