/ by /   Friss hírek / 0 comments

Jelentősen segít az életpályamodell

A hazai lóversenysport kizárólagos rendezője és szervezője, a Kincsem Nemzeti Kft. a Covid-19 világjárvány, a felfüggesztett versenyszezon, az elmaradt kiemelt rendezvények és a zárt kapus versenyek ellenére sikeresen be tudta fejezni a 2020-as versenyszezont. “Büszkék vagyunk arra, hogy a „békeidőben” tervezett és vállalt feladatokat – minden nehézség ellenére – hiánytalanul el tudta látni az állami versenyszervező, így nem esett csorba a versenyszezonon, a sport meg tudta őrizni az 1827 óta tartó hazai folytonosságát.” – mondta Pécsi István ügyvezető igazgató. -” A 2019-ben bevezetett életpályamodell segítségével a hagyományos versenydíj százalék mellett további 130 millió forint támogatást tudtunk kiosztani az ágazatban dolgozó hazai trénereknek, lovasoknak és lóápolóknak.”
Az ügetőn a hajtók, a galoppon pedig a lovasok ezen támogatása a hajtások valamint a lovaglások számához van kötve. A legtöbbet foglalkoztatott ügetőhajtók 300.000 – 900.000 forint közötti pénzhez jutottak így, mely jóváírásra került a versenyszámlájukon. A zsokék esetében ez az összeg több lovasnál meghaladta az 1 millió forintot.
Az idomárok a lovaik által megnyert versenydíjösszegnek további 12-13%-át kapták meg az év végén. Ez a legeredményesebb ügetőtrénerek tekintetében 1-3 milliós plusz összeg. A lista élén a champion Veljko Mazsity áll 3,2 millió forinttal, melyet az életpályamodell keretösszegéből kapott. Mögötte Hajnal Tibor és Goran Zolnai áll 2,9 és 2,7 millió forinttal. A legeredményesebb galopp trénereknél ez a szám még magasabb, Kovács-Bakos Szilvia és Stanislav Georgiev egyaránt 6 millió forint feletti összeget kapott a kiemelkedően sikeres 2020-as szezonjuknak köszönhetően.
Az életpályamodell legnagyobb értéke, hogy jelentős támogatásban részesíti a lóápolókat, akiknek az áldozatos munkája révén elképzelhetetlen lenne a versenynapok sikere. Az általuk gondozott lovak megnyert versenydíjának 6-6,5%-át kapták meg az év végén. Az ügetőn van olyan lóápoló, aki hétszámjegyű összeget vett fel, a rekord 2,1 millió forint. A galoppon 16,7 millió forint keretösszeget kaptak a lóápolók, a legjobbak 300.000 – 600.000 forint plusz jövedelemmel számolhattak.
A versenyszervező, a Kincsem Park 2021-ben további jelentős versenydíjtömeg emelést tervez, ami érezhető lesz minden szereplő számára.

SHARE THIS