/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

id. Berki László

Excellent (Kengyelfutó Daron x Elite State)

2020-as versenyei:
July Trophy Open (480m) – I. hely, ideje 28.98
Mega Delight Díj Open (480m) – II. hely, ideje 29.24
Kincsem Park Magyar Derby II. negyeddöntő (480m) – I. hely, ideje 29.29
Kincsem Park Magyar Derby II. elődöntő (480m) – I. hely, ideje 28.80
Kincsem Park Magyar Derby Döntő (480m) – II. hely, ideje 29.13
European Tour Lyreen Mover Díj (480m) – III. hely, ideje 29.26
European Derby Select Stake Open (480m) – IV. hely, ideje 29.96

2020-as edzései:
7db hivatalos időmérő edzés.
Legjobb ideje 280m-en: 16.57
Legjobb ideje 480m-en: 28.73

Dark Raven (Singing Hen x Kinloch Brae)

2020-as versenyei:
Kincsem Park Magyar Derby V. negyeddöntő (480m) – V. hely, ideje 30.71
Royal Essences Derby Invitation II. (480m) – VI. hely, ideje 29.80

2020-as edzései:
4db hivatalos időmérő edzés.
Legjobb ideje 280m-en: 16.89
Legjobb ideje 480m-en: 28.47

Tavaly 2 kutyával regisztráltál be, Excellent-tel és Dark Ravennel. Dark Raven kétszer állt csak starthoz, mi az oka, hogy őt többször nem hoztad?
Dark Raven 2020- ban az első versenyét magabiztosan nyerte, második versenyén azonban ütközött Isaszegen és kirepült a pályáról. Fizikálisan nem volt nagy a sérülés, de lelkileg benne maradt.  Bíztunk benne, hogy akar még versenyezni, tavaly a történtek után kétszer starthoz is állt, de mindkétszer lemaradt inkább a mezőnytől. A gyorsaság benne van, amit az edzéseken futott teljesítménye is igazol. Idén adunk neki még egy esélyt hátha felejtett idő közben, ősszel pedig szeretném befedeztetni.

Excellent fantasztikus fiatal kan, nagyon szép eredményeket ért el a 2020-as szezonban, végig Open kategóriában futott és 3-szor is állt dobogón. Mennyire vagy megelégedve az elért eredményeitekkel?
Elégedett vagyok, az eredményei önmagukért beszélnek. Még mindketten tanulunk, hiszen én is még csak 2017-től vagyok agaras.

A 3 hetes Magyar Derby mindkét elő futamát megnyerte Excellent és a döntőben is csak 2 századdal maradt a nyertes Johnny, azaz Pride of Hungary mögött. Mennyire voltál csalódott, gondolom az első helyre vártad?
Nagyon csalódott voltam, természetesen az első helyre vártam. Több ütközés és harc után lett második. Fantasztikus verseny volt, büszke vagyok rá, hogy nem adta fel. Egy igazi harcos.

Milyen agár Excellent, milyenek vele a hétköznapok, könnyű vele dolgozni?
Olyan, mint egy kölyökkutya, nagyon ragaszkodik hozzám, könnyű vele dolgozni.

Nagyon fiatal, még csak most tavasszal lesz 3 éves, így gondolom nem kérdés, hogy találkozunk vele idén is?
Természetesen fog versenyezni. Ősszel sajnos problémája volt, ami miatt ki kellett hagynia pár versenyt, pedig a pálya is nagyon gyors volt és bár az utolsó versenyre újra készen állt, a vírus közbeszólt.

Új kutya van kilátásban?
Igen; Loki, azaz Dr.Csont Star is Born, Deep Night és Kengyelfutó Jumping kölyke, egy kétéves kan, aki 2020- ban még csak edzésen futott.

Sokan nem tudják, hogy régóta dolgozol verseny galambokkal. A laikus szemével teljesen más a két sportág és kb. semmi közös nincs bennük, mégis, te hogy látod, lehet bármi párhuzamot vonni a két sportág között?
Igen, 35 évig versenyeztem postagalambokkal, nagyon sikeres voltam. A fiam Laci vette át tőlem a stafétát, most ő versenyezik velük sikeresen. A galamboknál is etetés, egészség, motiváció és edzés kell. Kicsit összetettebb, jó szem kell hozzá. Végül is hasonló, mint az agár, csak itt nem hat versenyző van, hanem kétezer.

Jóval régebb óta galambászol, mint ahogy agarakkal kezdtél versenyezni. Hogy jött az agár a képbe?
Isaszegen egyik agaras barátommal kimentem egy agárversenyre 2017-ben és onnan nem volt megállás. Első agaram Djangó volt, aki még futott az egyenes pályán a Kincsem Parkban.

Ha nem tévedek, a többséghez hasonlóan neked is a Kincsem Park életed első, külső nyulas pályaélménye. Mi a véleményed róla, hogy tetszik neked ez a rendszer?
Igen, nagyon tetszik, jó a pálya és színvonalasok a versenyek is.

Hogy érezted magad a 2020-as szezonban, hogy tetszettek a versenyek, a hangulat, mennyire voltál elégedett?
Szerintem jó volt a hangulat, jó a társaság is. A pályán volt egy-két technikai probléma, de egy új pályán ez megbocsátható. Jól éreztem magam és várom a következő versenyszezont.

Mi volt a legnagyobb, legemlékezetesebb élményed a tavalyi szezonból?
Excellent Magyar Derby elődöntőn futott pályacsúcsa. És természetesen Dark Raven 28.47-es edzése.

Excellent középen Fotók Simkó Szilárd

SHARE THIS