/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Golden Sixty megállíthatatlan – Hongkongi kitekintő

Írta: Kovács Botond.

Újabb világraszóló sikerről kaptunk hírt a kizárólagos állami tulajdonban lévő és állami irányítás alatt álló hongkongi versenyüzemből. A gyakorlatilag tenyésztés nélkül működő, fogadási rekordokat évről évre megdöntő miniállamban (egész pontosan különleges közigazgatási területen) egy új világsztárról beszél mindenki.

Golden Sixty

Az ausztrál tenyésztésű Golden Sixty (2015 pher, Medaglia d’Oro – Gaudeamus, Distorted Humor) tizenkettedik versenyét nyerte egyhuzamban a nemrégiben lefutott Group 1-es besorolású Stewards’ Cupban. A remek telivér élete eddigi 16 futásából 15 alkalommal nyert. Az egyedüli félresiklás a sokak számára a mai napig megmagyarázhatatlan tizedik helyezés, amely egy harmadosztályú hendikepben történt. Golden Sixty egész életében Sha Tinben versenyzett, és minden egyes alkalommal Vincent Ho ült nyergében.

Francis Lui

A hosszú ráhangolódás, amely alacsonyabb besorolású futamokban, általában 1200 méteren történt, tavaly január 1-jén ért véget. Ekkor született az első komolyabb siker a Group 3-as Chinese Club Challenge Cupban. Ezután újabb, alacsonyabb kategóriájú versenyek következtek, persze mondanunk sem kell, forint százmilliókban mérhető összegekért, majd a négyévesek számára 2000 méterre kiírt Hong Kong Derby trófeáját gyűjtötte be Francis Lui idomítottja 2020 márciusában. A Hong Kong Derbyt 1873-ban alapították, és 1981 óta futják négyévesek. Golden Sixty azért indulhatott a versenyben, mert a déli féltekén látta meg a napvilágot 2015 októberében.

Golden Sixty és Vincent Ho

A nyári pihenőt sikeres őszi kampány követte, és Ho vezérletével sikeresen abszolváltatott a Celebration Cup (G3), a Sha Tin Trophy (G2) és a Jockey Club Mile (G2) is. Ez utóbb versenyben csak 3/20 (!) odds mellett merték jegyezni Golden Sixty győzelmi esélyeit a bukmékerek. A valóban aranyat érő paripa a tavaly lefutott Hong Kong Mile (G1) után került a csúcsra, és tündöklése folytatódott 2021 januárjában, a Hármas Korona első ágában, a Stewards’s Cupban. A siker azért is emlékezetes marad a fogadók számára, mert Golden Sixty nyerge a finisben elcsúszott, és Ho csupán fejhosszal volt előrébb a célban a Karis Teetan alatt száguldó nyolcéves Southern Legendnél.

Érdekesség, hogy Hongkongban hároméves és idősebb lovak versengenek a halhatatlanságot jelentő címért, amelynek versenyei a már említett Stewards’ Cup (1600 m), a Hong Kong Gold Cup (2000 m) és a Hong Kong Champions & Chater Cup (2400 m). Eddig csupán egyetlen telivér, River Verdon tudta megnyerni mindhárom versenyt 1994-ben.

Silent Witness szobra Sha Tinben

Golden Sixty legközelebbi megmérettetése, a Hármas Korona második ága, amelyet február 21-én futnak Sha Tinben. Ha itt is győzedelmeskedik, megközelítheti Hongkong leghosszabb veretlen sorozatát magáénak tudó, szintén ausztrál tenyésztésű Silent Witness-t (1999 pher, El Moxie – Jade Tiara, Bueaucracy), a fantasztikus sprintert, aki tizenhét egymás utáni alkalommal nem talált legyőzőre (29 futás, 18 első, 3 második és 2 harmadik helyezés). Állatjóléti szempontból megjegyzendő, Silent Witness, aki 2003 és 2005 között a világ legjobb rövid távú lova volt, ma Ausztráliában, a Victoria állambeli Living Legends (Élő Legendák) elnevezésű, nyugállományú versenylovak számára fenntartott farmon éli gondtalan mindennapjait.

Golden Sixty tulajdonosa, Stanley Chan Ka Leung távolról sem tartozik a nagy futtatók közé, jelenleg két telivér viszi színeit.

Ho így kommentálta a legutóbbi győzelmet, és a nyereg elcsúszását: – Nagyon bíztam a lovamban, örülök az újabb sikernek. Egy top-sportoló kötelessége, hogy megoldja a legváratlanabb, előreláthatatlan helyzeteket is, ilyennel kerültem szembe én is az utolsó négyszázon. Senkit sem okolok a történtekért.

SHARE THIS