/ by /   A nap híre, Hazai galopp hírek / 0 comments

94 esztendős lenne

Ma lenne 94 esztendős minden idők legeredményesebb hazai galopp trénere  Aperianov Zakariás.  Pubi bácsi 1927. február 8-án született. Pályafutását lóápolóként 1939-ben kezdte Alagon a legendás Pejacsevich istállóban. Három szezonban tudott csak lovagolni, hamar elnehezedett, ami egy páratlan idomári karrier kezdetét jelentette számára. Trénerként 1953-ban Gazember nevű lovával meg nyerte első versenyét, amit több száz nagydíj, tucatnyi champion cím és 17 Derby siker követett. Pályafutása kiemelkedő lova Imperiál volt, akivel 1963-ban Osztrák és Magyar Derbyt nyert, majd meghívást kapott az Egyesült Államokba a Washington DC-re.  A sárga mén hazai és nemzetközi sikerei legalizálták a hazai lóversenysportot a szocializmus évtizedeiben. Egy egész ország volt kíváncsi Imperiál futására, emberek tízezreivel szerette meg a sportot.
Aperianoz Zakariás hosszú pályafutása alatt, lovas és idomár generációkat nevelt fel és tanított meg a szakma szeretetére. Szenvedélye volt a hivatása, a versenylovak szeretete. Túl a nyolcvanon is aktív trénerként dolgozott mindennap a Kincsem Parkban azokat az elveket vallva, amit gyerekként megtanult gróf Pejacsecich Jánostól .
88 esztendős korában 2015. február 18-án hunyt el. Síremlékét ünnepélyes keretek között 2019 szeptemberében avatták fel a Nemzeti Sírkertben.
Emlékét megőrizzük!

Imperiál Osztrák Derby győzelme 1963.
https://www.youtube.com/watch?v=6ziom1Ku0cc

Síremlék avatás:
https://kincsempark.hu/2019/09/06/felavattak-aperianov-zakarias-siremleket/

SHARE THIS