/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Baranyai Ádám

Boynepark Cert „Szöszi” (Minnies Basket x Ballymac Eske)

2020-as versenyei:
Európa Derby II. Elődöntő (480m) – II. hely, ideje 29.16
Európa Derby Döntő (480m) – II. hely 28.98
2020-as edzései:
5db hivatalos időmérő edzés.
Legjobb ideje 280m-en: 16.59
Legjobb ideje 480m-en: 29.05

Lemon Bale (Lemon Steff x Barcia Bale)

2020-as versenyei:
May Trophy A0 (480m) – I. hely, ideje 28.82
June Trophy Open (480m) – I. hely, ideje 29.05
2020-as edzései:
4db hivatalos időmérő edzés.
Legjobb ideje 280m-en: 16.69
Legjobb ideje 480m-en: 28.64

Big Blood Lexa (Kengyelfutó Jennifer x Kengyelfutó Magnézium)

2020-as versenyei:
May Trophy Sprint S1/S2 (280m) – IV. hely, ideje 18.89
June Trophy A1 (480m) – I. hely, ideje 29.16
Nyári Nagydíj Open (480m) – II. hely, ideje 28.93
Mega Delight Open (480m) – I. hely, ideje 29.23
Európa Derby Sprint III. Elődöntő (280m) – II. hely, ideje 16.70
Európa Derby Sprint Döntő (280m) – II. hely, ideje 16.62
2020-as edzései:
6db hivatalos időmérő edzés.
Legjobb ideje 280m-en: 16.29
Legjobb ideje 480m-en: 28.82

Moonlight-hunter Delon (Perfect Runner Messi x Moonlight-hunter Destiny)

2020-as versenyei:
Nyári Nagydíj Sprint Open (280m) – III. hely, ideje 17.11
2020-as edzései:
4db hivatalos időmérő edzés 280m-en. Legjobb ideje: 16.23

Christina Bernath’s Deadshot (Tico Fless Betty x Lyreen Mover)

2020-as edzései:
5db hivatalos időmérő edzés.
Legjobb ideje 280m-en: 16.54
Legjobb ideje 480m-en: 29.04

„Mindenekelőtt szeretnék gratulálni az összes sporttársamnak a 2020-as évhez és kívánok mindannyiunknak egészségben és izgalmas futamokban gazdag idei szezont!”

A 2020-as szezonban eredetileg 6 kutyával terveztél versenyezni, azonban az élet másképp hozta, végül csak a fele társasággal álltál rajthoz, és velük sem túl sokszor. A közönség egyik nagy kedvence, a 2018-as szezon Év Agara, Deadshot, azaz Picike már az szezon eleji edzések egyikén megsérült. Mi történt pontosan?
Igen, a terv valóban az volt, hogy 2020-ban 6 agárral fogunk versenyezni. Viszont az élet “vicces gyerek”, sajnos egy sérülés hullám ment végig a társaságon, így csökkentett létszámban, az egészséges agarainkkal voltunk csak jelen. Volt, aki edzésen sérült meg, volt, aki versenyben és a lányoknál a tüzelés is közbe szólt év közben.
Picike 2018-ban az év Agara lett egy fantasztikus 12/11 -es győzelmi mutatóval, igaz egyenes pályán, viszont nagy reményekkel vártuk, hogy körpályán is rajthoz állhassunk. Több 280m-es edzést is futott remek időkkel, majd jöhetett a várva várt Derby táv a 480 méter, amin életében először egy remek 29,05-es idővel és nagy szomorúságomra egy lábujjtöréssel kezdett. Így jöhetett a nem túl rövid kényszerpihenő és a korai szezon zárlat miatt már 2020-ban nem tudott rajthoz állni.

Delon és Godzilla Girl „Gigi” csak néhányszor jártak a Kincsem Parkban a 2020-as szezon alatt, ennek mi az oka?
Igen, Picike mellett van két saját nevelésű fiatal agaram, Delon és Gigi akik alom testvérek. Delon sorra futotta a nap legjobb idejeit, edzésről edzésre. A licenc futamát a már rutinos, Angliát is megjárt 2020 Magyar Derby győztes Pride of Hungary „Johnny-val” és még egy agárral futotta, akiket egy rossz start után megelőzve elsőként ért célba, így elég ígéretesnek tűnt fiatal kora és rutintalansága ellenére is. Majd jött az első verseny, ahol sajnos az egyes kanyarban egy nagy ütközésben vállszalag szakadást szenvedett. A szezon alatt Tenczel Gábor barátom úgy döntött, hogy vállalja a műtétet, ami már meg is történt azóta, így Delon nála kezdi a 2021-es évre való felkészülést. Bízom benne, hogy gyógyultan fog tudni idén pályára lépni. Testvére, Gigi azóta egy gyönyörű alomnak adott életet Sunders Blitz-től, így most ők lesznek a jövő reménységei kennelünkben.

Szöszi, Nemes Tibor agara a te tréningezésedben futott 2020-ban és Lemon Bale közös tulajdonú kutyátok is nálad készült. Lemon Bale „Keny” mindösszesen kétszer futott csak még a szezon elején, de azt a két versenyt meg is nyerte. Mi történt azután, miért nem jött többször?
Nemes Tiborral közösen vásároltunk Írországból egy szuper vérvonalú kan kutyust, akiben mind a versenyzésben mind tenyésztésben nagy potenciált látunk. Ő Lemon Bale “Keny”, aki szuperül mutatkozott be év elején; mindkét versenyén elsőként repült be a célba. Nem mellesleg remek időkkel mutatta meg magát minden pályás futásán. Túl szép lett volna, hogy igaz legyen, mondhatni mesebeli, de sajnos egy edzésen amikor egyre jobb formába kezdett kerülni 28,64-et futva 480 m-en egy vállsérülést szenvedett. Bízunk benne, hogy idén vissza tud térni és a szezon nagy részében starthoz tud állni.

Szöszi is kétszer futott csak, mindkétszer második helyen végezve, de vele elég későn is kezdtél el versenyezni, a nyarat a felkészüléssel töltöttétek, hiszen júliusban érkezett csak hozzátok Írországból. Milyen formában volt, mikor a korlátozások miatt le kellett állnunk, végig versenyezte volna az évet?
A nyár közepén érkezett két agár a kennelembe, Nemes Tibor agara Szöszi és a testvére Borisz, akit pedig öcsém vásárolt meg Írországból. Nem sokkal az érkezésük után megkezdtük velük a munkát és már az első edzéseken is elég jól is mozogtak. Szöszi két versenyén tudta megmutatni magát és azt gondolom jól teljesített, így idén is szeretnénk vele megmérettetni. Borisz bemutatkozása elmaradt a korai szezonzár miatt, de azt gondolom hasonlóan tehetséges versenyagár, mint Szöszi.

Akivel többször is indultatok az Lexa, akit szintén Nemes Tibornak tréningezel. Lexa futott rövid- és hosszútávon is és mindkét távon szép eredményeket ért el. Hogy látod mégis, melyik táv fekszik neki jobban?
Igen, ő futotta a legtöbb versenyt a 2020-as évben és azt gondolom szép eredményeket hozott tulajdonosának, Nemes Tibinek. Rövidtávon és hosszú távon is számolni kellett vele, bár azt gondolom a 480m jobban feküdt neki, mint azt a Mega Delight Open-en be is bizonyította, hisz egyedüli szukaként a mezőnyben elég nagy neveket utasított maga mögé. Ezután nagy terveink voltak vele, de sajnos betüzelt, így jött egy kis kényszer pihenő, melyet követően az EU Derby Sprinten még messze nem 100%-osan állt újra a rajthoz. Végül második lett Jaytee Milan mögött a döntőben, ami azt gondolom szinten szép eredmény.

Összeségében hogyan értékeled a 2020-as évet?
Összeségében vegyes év volt számunkra a 2020-as, kevesebb versenyen tudtunk rajthoz állni, mint szerettem volna, de szokták mondani ember tervez Isten végez. Picike 2018-ban elkényeztetett, magasra tette a lécet szenzációs teljesítményével, én pedig ambiciózus embernek tartom magam és szeretnék mindig előrébb, feljebb jutni, ami nem mindig megy gyorsan. Rengeteg türelem kell az alázat, a kitartás és a szorgalmas munka mellett, amihez nem árt némi szerencse sem. Tesszük tovább a dolgunkat és előre nézünk.

Kikkel készülsz a 2021-es szezonra?
Idén is több agárral készülünk, viszont nem mennék bele jobban hisz tanulva a tavalyi évből majd az élet eldönti kikkel fogunk rajthoz állni. Becsületesen, lelkiismeretesen, ahogyan drága nagyapámtól és Tenczel Gábortól tanultam fogom készíteni az agarainkat az idei szezonra is. Ezúttal is szeretném nekik megköszönni, amit tőlük kaptam és kapok, meghatározó személyiségei az életemnek, nélkülük nem érhettem volna el erre a szintre, ahol most vagyok. De ez az út még nagyon hosszú, sokat kell még tanulnom és fejlődnöm. Bízom benne, ahogy a magyarországi agarászat kinövi magát és világhírű lesz és hogy ezzel egy ütemben, vagy akár gyorsabban fogok tudni én is előre lépkedni. A Kincsem parki pálya és a környezet gyönyörű, a technikai problémák bízom benne, hogy idénre teljesen ki lesznek javítva és egy szuper év vár ránk.

Hogyan érezted magad mindazok ellenére, hogy a dolgok nem egészen a terveid szerint alakultak?
Személy szerint én jól éreztem magam a pályán legyen ez edzés vagy verseny. Ez egy életérzés azt gondolom és akiben ez él, az egy ilyen közegben csak jól tudja érezni magát. Persze vannak hullámvölgyek, mint az élet minden területén, de az „ami nem öl meg az megerősít” elvén izgatottan várom az idei szezont is.

Fotók Simkó Szilárd

SHARE THIS