/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

A trénerek értékelnek – 7. rész

2020-as évet izgalmas befutók, javuló formák és remek versenyek jellemezték. A vírushelyzet miatt a szezon később kezdődött és igencsak különlegesen alakult, ennek ellenére minden versenyt probléma nélkül meg tudott rendezni a Kincsem Park, és ez a legfontosabb. Sorozatunkban az idomárokat kérdeztük az előző évről, a benyomásaikról, a trenírozottjaikról és a terveikről.

Levendula (középen) győzelme a Keszthelyi István Emlékverseny Hendikepben

Kreka István, Fodor Ákos

Az elmúlt év összességében nem volt egyszerű, sok nehézség adódott, úgy gondoljuk, hogy mindannyiunk életét egyformán megnehezítette ez a helyzet, de valamennyien negatív teszttel, pozitív szemlélettel várjuk a 2021-es szezont. Sajnos több lovunk is megsérült az év során, melyeket így nem tudtunk megmutatni a versenypályán. Szerencsére Aloiv Aivilo azóta már teljesen meggyógyult, így rá különösen számítunk 2021-ben. Cellem a sérülése miatt befejezte pályafutását, ennek ellenére boldogok vagyunk, hogy sikerült jó helyet találnunk neki, a tervek szerint military sportban folytathatja majd tovább. Új tulajdonosa nagyon meg van vele elégedve, öröm látni a róla készült videókat, szépen dolgoznak együtt. Levendulára rendkívül büszkék vagyunk, hiszen 2020-ban is jól teljesített. A Covid okozta bizonytalanság miatt későn kezdtük vele a munkát és a megfelelő versenyeket is csak kis számban találtuk meg számára, ennek ellenére sikerült győznie. Talán a Kerteskői Díjra emlékszünk vissza a legszívesebben, ahol szintén Levendula képviselte az istállót egy bronzérmes eredménnyel. A rossz startja miatt nehezen kapott lábra, azonban a befutóra fordulva már nagy kedvvel galoppozott az ellenfelek mögött. A célegyenesben lovasa, Mocsinka Vivien remek érzékkel indította meg, melyre lendületes hajrával reagált és ismét bizonyította, hogy ott a helye a legjobbak között. Idén is négy telivérünk kezdi meg a versenyszezont, a fent említett Aloiv Aivilo és Levendula, valamint a két háromévesünk, Forgiven és Mystic Lady. Mindannyian frissek és egészségesek, téli pihenőjük végéhez közelítenek. A két újonc egyelőre még karrierje elején jár, mindössze néhány hónapja dolgoznak nálunk. Nagyon elégedettek vagyunk a munkájukkal és az előképzettségükkel is, reménykedünk benne, hogy egyre jobb eredményeket láthatunk majd tőlük. Mindkét „öreg” lovunk bizonyított már, ha egészségesek maradnak a tőlük megszokott teljesítményt nyújthatják 2021-ben is. Hely szűkében egyelőre nem bővül az istállónk.


Melioria a győztesek körében

Bányai Rita

A tavalyi év nem volt túl szerencsés számunkra, összesen két lóval készültem. A vírushelyzet szempontjából inkább az anyagiak okoztak nehézséget, minden drágult, illetve nem volt könnyű a beszerzés sem, a versenyeket tekintve nem volt fennakadás. Saját lovam szempontjából gyakorlatilag az egész év arról szólt, hogy bár munkában jól megy, de gyepen nem adja vissza a tudását. Jelenleg egy telivérrel dolgozom, újabb érkezőre idén nem számítok, csak jövőre. Bízom benne, hogy idén javulni fog a teljesítménye, hogy sikerült megfejtenünk, hogy miért okozott neki gondot a gyep, remélem sikerül úgy menedzselni, hogy visszaadja azt, ami benne van.


Puskás József

Nagyon gyenge szezon volt ez számunkra sajnos, több ló is sérüléssel küzdött. A vírus nem okozott problémát, szerencsére tudtunk fejleszteni a körülményeken is, kezdve a pálya feltöltésével. Jelenleg három hároméves és két kétéves áll az idomításomban, hendikep lovak lesznek. Újabb érkezőt nem várunk. A 2021-es szezont tekintve nincsenek nagy terveink, a cél, hogy a lovak egészségesek legyenek és starthoz tudjanak állni.


Szalai Mónika

A lovaimmal teljesen egyedül dolgozom, én vagyok a lovász, az idomár és a zsoké is egy személyben, így a vírus nekem nem okozott nehézséget. Az idomításomból 2020-ban Cromwell futott, 11 alkalomból kilencszer pénzes helyezést szerzett, tisztában vagyok a képességeivel és elégedett vagyok vele. Későn érő ló, de bízom benne, hogy idén sikerül vele versenyt nyerni. Fejben és küllemre is sokat fejlődött, azt érzem, hogy azt a munkát, amit belefektettem idén vissza fogja adni. Év elején a hétéves Lovely Rockkal is próbálkoztam még, de ő egy korábbi sérülésből adódóan már kímélte magát, mutatta, hogy a versenyterhelést nem bírja, így egy ménesbe került Győrbe. Tavaly még egy Telivér Farmtól bérelt csikó is az idomításomban állt, egyszer futott, majd munkában sajnos csüdcsontrepedést kapott, így év végén sajnos haza kellett mennie. Egy hároméves kancával is dolgozom, 2021-ben fog először starthoz állni, nagyon bízom benne, biztatóan dolgozik. Minorita is a csapatot erősíti, hasznos ló volt tavaly, remélem, hogy folytatni fogja ezt a sorozatot nálam is. Legszívesebben az 1600 méteres Global Gentl Hendikepre emlékszem vissza, ekkor Cromwell a harmadik helyen ért célba. Szeretném, ha hasznosan futnának a lovak 2021-ben, mindegyiküktől jó szezont várok a képességeikhez mérten.

Fotó: Dr. Kovács Gábor

SHARE THIS