/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

A trénerek értékelnek – 8. rész

2020-as évet izgalmas befutók, javuló formák és remek versenyek jellemezték. A vírushelyzet miatt a szezon később kezdődött és igencsak különlegesen alakult, ennek ellenére minden versenyt probléma nélkül meg tudott rendezni a Kincsem Park, és ez a legfontosabb. Sorozatunkban az idomárokat kérdeztük az előző évről, a benyomásaikról, a trenírozottjaikról és a terveikről.

Hogyan értékeli a 2020-as versenyszezont?

Csupor Ferenc: Az állományt tekintve jó évet zártunk, kiemelkedő lovunk nem volt Blazing Cometen kívül, akivel napi főversenyt tudtunk nyerni.

Pap Gabriella: A 2020-as szezonban három ló állt az idomításomban, nagyon meg vagyok velük elégedve, bízom benne, hogy hasznos hendikep lovak lesznek a jövőben is. Trip Jone Decerisy komoly bőrproblémával küzdött és kétséges volt számára az egész szezon, ennek ellenére kétszer is győzni tudott. Zvarovska egy problémásabb ló, eléggé hisztis a természete, így vele nehezebb dolgozni, azonban hat alkalommal is pénzes helyre ért, Theblacklist esetében azt gondoltuk, hogy nem lesz olyan jó képességű ló, ő is rácáfolt erre.

Blazing Comet az élen az Ászári Díjban


Hogyan tudtak alkalmazkodni a Covid-19 miatti nehézségekhez?

Csupor Ferenc: Voltak nehézségeink, de a munka ugyanúgy folyt tovább.

Pap Gabriella: Ez az év senki számára nem volt egyszerű, a későbbi szezonkezdés mindenkit megviselt, de szerencsére volt elég tartalék mind anyagiak mind a lelkesedés tekintetében, így át tudtuk vészelni ezt az időszakot. Bár zárt kapuk mögött zajlottak a versenyek, már az is nagyon nagy szó, hogy az összes tervezett futam megrendezésre került, emellett a box bérleti díj egy részének elengedése is segítségünkre volt.


Sikerült-e teljesíteni az év elején kitűzött célokat?

Csupor Ferenc: Igen, nagyrészt sikerült teljesítenünk mindent.

Pap Gabriella: Maximálisan sikerült, mindegyik lovam túlteljesítette az elvártakat. Egészségesek maradtak és ez a legfontosabb!


Melyik idomításában álló telivér teljesítménye volt kiemelkedő?

Csupor Ferenc: Frankel ivadéka, Blazing Comet év közben érkezett az idomításomba, szerencsére megmutatta, hogy mit is tud valójában.

Pap Gabriella: Nehéz választanom, mert mindhármukat nagyon szeretem, Zvarovskával voltak kellemes tapasztalataim, illetve Trip Jone Decerisy és Theblacklist is végtelenül kedves, jófejű ló.

Trip Jone Decerisy második győzelme Suták Csengével


Melyik lovától várt volna többet?

Csupor Ferenc: Többet egyiküktől sem vártam, a képességeikhez mérten jól teljesítettek.

Pap Gabriella: Zvarovskát mondom, mert bíztam benne, hogy középhosszútávú ló lesz, már csak a családot tekintve is, de ennek ellenére is szépen teljesített.


Hány kétévese mutatkozott be, ők hogyan futottak? Melyiküktől várja a legjobb teljesítményt 2021-ben?

Csupor Ferenc: Több kétéves is bemutatkozott már, véleményem szerint Igazgató még tovább javulhat idén. Érzésem szerint Marshmallowban is lesz javulás, bárhova érhet még. Surrogateben és Eternity The Greatben is bízunk.


Melyik volt a legemlékezetesebb verseny számára a 2020-as szezonban?

Csupor Ferenc: Tűzgalamb győzelme augusztusban, a Csentericz Zoltán Emlékverseny – Augusztusi Díjban.

Pap Gabriella: Theblacklist első versenye 1600 méteren. Nem sikerült jól a startunk és nehezen kapott lábra, ennek ellenére bár több hosszal, de Blazing Comet mögött voltunk másodikak.

Tűzgalamb augusztusi sikere után


Kik erősítik jelenleg az istállóját?

Csupor Ferenc, Pap Gabriella: Javarészt a megszokott csapattal dolgozunk, Makoviczki Ákos, Varga Mátyás, Suták Csenge, Paizs Gábor és Farkas Dorottya is a csapatot erősíti. Nagy Sándor az abrakmester már évek óta, emellett minden héten érkezik hozzánk három tanuló Vácról, mint külső gyakorlati helyre.


Mely telivérek fejezték be a pályafutásukat?

Csupor Ferenc: Tűzgalamb, Macaron és Lanna, az utóbbi tenyésztésben folytatja tovább.


Milyen tervekkel vág neki a 2021-es szezonnak?

Csupor Ferenc: Amennyiben visszakapom az engedélyem mindössze egy ló lesz a nevemen, így majd vele tervezek starthoz állni.

Pap Gabriella: Nagyon pozitívan állok a 2021-es szezonhoz, több ló is az én tréningembe került. Sok kétévessel fogok majd dolgozni, akik között van egyaránt magyar tenyésztés és import is. Szeretném Trip Jone Decerisyt és Theblaclistet kipróbálni kisebb díjakban, hogy megállják-e a helyüket. A háromévesek közül Igazgatótól és Marshmallowtól várjuk a legtöbbet, ezen felül érkezett hozzánk még egy hároméves csődör, akitől többet várunk. Eternity The Greatben és a magyar tenyésztésű Surrogateben is bízunk. Az idősebbek közül reméljük, hogy Last Stride és Blazing Comet hasonló szép eredményeket tud majd elérni, mint tették azt tavaly.

Házi befutó, Theblacklist és Chatelet

Fotó: Dr. Kovács Gábor

SHARE THIS