/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

VET NEWS – John Konkhe ausztrál állatorvos cikke a versenyagarakról II. rész

VET NEWS
By John Konkhe
Reprinted courtesy Greyhound Star
A cikket fordította: Komárom Diána

Vérmennyiség
Egy fitt agárnak van a testtömegéhez viszonyítva a legtöbb vére az összes atléta közül, 11,4 %, miközben a lovaké 10,5%, míg a humán sprinteré 9,5% és egy átlagos kedvenc kutyáé 7,2 %. Az agárnak kb. 35 x 1012 vörösvérsejtje van, miközben percenként kb. 5 millió vörösvérsejtet termel másodpercenként a csontvelőjében és lépében.
Egy fitt agárnak nagyjából 3 liter vére van, amiből 2 liter vörösvérsejt, vagyis kb. testtömege 6,6 %-a, és a PCV-je 60 %-os, míg egy fitt telivérnek 55 liter vére van, de a PCV értéke csupán 40 %-os, és a testtömegének csak 4,4 %-a.

Talajfogás
Vágta közben, a versenyagár csupán vágtaugrása 25%-a alatt érintkezik a pálya talajával, a vágtaugrás többi részében a levegőben van addig, amíg a következő végtag meg nem érinti a földet.
Egyenesben egy agár mellső végtagjai testtömegének 2,26-szorosát viselik minden ugrás során, amely tömegének körülbelül ötszörösére nő (vagyis nagyjából 150 kg-ra) a bal mellső végtag esetében akkor, amikor kanyarodik. Az agár vágtaugrásának hossza kb. 5 méter, és négyet ugrik egy másodperc alatt miután elhagyta a startboxot, ez a célegyenesre 3,25 ugrás / mp-re csökken, miközben minden végtag kb. 0,11 mp-ig érintkezik a talajjal.
A mellső végtagok 1,23 méteres, míg a hátulsók körülbelül ennek duplája, tehát 2,45 méteres „repülési távolsággal” bírnak.

Csukló / ízületek
A mellső végtagok csuklóízületei 500 Newton / négyzethüvelyk vagy 20.000 N/cm2 nyomás alatt vannak vágta közben. (István megjegyzése: még a ledarált szalmából szalmabrikettet készíteni sem kell ekkora nyomás…)
A csuklókra és a végtagok alsó részeire akár 150 kg-os nyomást is nehezedik miközben az agár kanyarodik, melyet a centrifugális erő hoz létre az agár sebességétől és a kanyar ívétől függően.

Az oldalirányú terhelés

Az oldalirányú terhelés az agár mellső végtagjain a kanyarban megtett második vágtaugrásnál a legmagasabb és ha a pálya felülete nem stabil vagy nem egyenes, akkor a kifelé irányuló hajlítóerő megnövekedett oldalirányú nyomást gyakorol a csuklóra, ami a csukló sérüléséhez vezethet.

Légzőszervi- és vérnyomás-dinamika
Az agár 60-90 liter levegőt szív be 50-90 belégzéssel egy 30 mp-es vágta alatt, 1500 ml oxigént termelve ki a levegőből, hogy energiát metabolizáljon izmaiban. A futás alatt a vérnyomás a tüdőben a nyugalmi 7 Hgmm-ről 40 Hgmm-re nő, hasonlóan a humán atlétákhoz, de csak kb. 1/3-a a versenylovakénak, ami eléri a 120 Hgmm-t (vagy nagyjából 2,1 Newton / négyzethüvelyket) is.
Egy agár nagyjából 100 Kcal-t vagy 100.000 Wattot éget el egy 30 mp-es futam alatt, ami megegyezik azzal az energiával, amivel 2 perc alatt elforralhatunk 600 ml vizet.

Verseny után 30 perccel az emésztőrendszer készen áll táplálék emésztésére, de az immunrendszer 30-120 percig nem működik. A végtagokra helyeződő nyomás okozta stressz 7-10 nap alatt regenerálódik.

 

SHARE THIS