/ by /   Friss hírek / 0 comments

Elhunyt Bálint Sándor

Bálint Sándor (1959-2021)

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy ismét szegényebb lett a hazai lovasélet. Türelemmel viselt hosszú betegség után, március 18-án elhunyt Bálint Sándor sikeres versenylovas és tréner. Gyerekként került a galoppsportba, Vinnai András istállójában járta ki a ranglétrát. Pályafutása első évében 1975-ben rögtön nyert Bandi K. nyergében.


Végtelen türelme és szorgalma hamar feltűnt mesterének . Különös érzéke volt a kancák lovaglásához. 1982-ben hozta össze a sors pályafutása egyik legjobb lovával, a kitűnő import Starral. Uralták a hosszútávú versenyeket, győztek a Magyar Kancadíjban, kétszer a Gróf Széchenyi István Emlékversenyben, a Magyar St. Legerben és a Ménesek Nagydíjában. Hasonló menetelése volt Barna András lovával, az orosházi Retorzióval is. Mind két kanca az Év Lova lett és ménesben is maradandót alkotott.
Samó a győzelmek csúcsán is megmaradt annak a szerény, tiszta, a sikereit a helyén kezelő, visszahúzódó embernek, mint amikor gyerekként belépet a Kincsem Park kapuján. Az istállóban, a kedvenc lovainak a nyergében és a kis bőrműhelyében érezte jól és biztonságban magát . Türelme és precizitása kézügyességgel párosult, ha a telepen volt egy tönkrement trenzli vagy nyereg az biztosan hozzá került javításra, aminek legtöbbször egy köszönöm volt az ára.
Sikeres sportpályafutás és 187 hazai győzelem után vonult vissza a versenylovaglástól, hogy a pályáját trénerként folytassa tovább. Az olyan egyenes és szerény ember számára, mint amilyen ő volt, ez a munkakör túl ingoványos területnek bizonyult. Mindent megadott lovainak, talán még többet is, mint ami elvárható lett volna, munkája gyakran nem talált értő fülekre a türelmetlen és a gyors eredményeket kergető tulajdonosoknál.
Március 2-i születésnapja után két héttel 62 esztendősen a névnapján hagyott itt bennünket. Samó, vigyázz magadra az égi lóversenypályán!
Emlékedet megőrizzük!

SHARE THIS