/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Új rendszer a Melbourne Cupon – állatorvosi előszűrés

Írta: Peter Scargill, Racing Post. Fordította: Kovács Botond.

Európai trénerek felháborodásuknak adtak hangot a Melbourne Cupban bevezetendő állatvédelmi szigorítások miatt. Szerintük az intézkedés csökkenti a külföldi indulók számát, sőt, teljesen ellehetetleníti a tengerentúliak helyzetét.

Charlie Fellowes

Charlie Fellowes és Hughie Morrison brit idomárok tavaly még támogatták a szigorításokat a 2019. évi Epsom Derby nyerője, Anthony Van Dyke tragikus balesete után, de úgy vélik, a rendkívül szigorú, elutazás előtti és utáni állatorvosi vizsgálattal nem a megfelelő eredményt éri el a Racing Victoria és a Victoria Racing Club, és a jövőben csökkenhet az Ausztráliába utazó lovak száma. A szigorítás része, hogy a jövőben csupán huszonnégy külföldi tréningben álló telivér nevezését fogadják el, és egy versenyben limitálják a nevezettek számát a Melbourne Cup előtt.

Fellowes, aki az előző három évben Prince Of Arrant indította, és egy második és két harmadik helyezést ért el lovával, megérti az intézkedés fontosságát, de szerinte az ausztrálok túl messze mentek:
– Rendkívül fontos a lovak jóléte, de ez alkalommal túlzásba estek Flemingtonban. Nagyon sajnálom, mert remek hely, és szívesen versenyeztünk ott. Amikor azt olvastam régi mesteremtől, Lee Freedmantől, a kupa ötszörös nyerőjétől, hogy az európaiak tönkreteszik a versenyt, csak a fejemet vakartam – mondja a szakember.

Hughie Morrison

Hughie Morrison, aki a 2018. évi Kupában a második helyezett Marmelót nyergelte (akit 2019-ben állatorvosi javaslatra lejelentettek a versenyből) teljesen egyetért Fellowes-zal. Hozzátette, az intézkedéssel a Nagy-Britanniában lovat vásárló, és ott futtató ausztrálokat is sújtják. Fenn áll a veszélye, hogy az ausztrálok ezentúl csak lovat vásárolni mennek az őshazába, és utána egyből hazaviszik új szerzeményeiket.
– Úgy érzem, ezzel sérül a brit trénerek érdeke. A lóversenyzés sohasem ismert határokat, ez volt az első valóban globális sport. Mivel így kevesebb nemzetközi induló célozza majd meg a Melbourne Cupot, ezt is elfelejthetjük. Félreértés ne essék. A lovak biztonságát és a lóversenyzés széles társadalmi elfogadottságát rendkívül fontosnak tartom, és megrázott Anthony Van Dyke tragikus balesete. Természetesen elsősorban a ló miatt, de tartottam tőle, hogy esetleg túlzott intézkedéshez vezethet a sajnálatos eset – mondja Morrison.

Joseph O’Brien

Joseph O’Brien, a tavalyi győztes Twilight Payment, és a 2017. évi nyertes Rekindling idomárja is egyetért a fentiekkel, bár ő egy fokkal óvatosabban fogalmaz.
– Teljesen egyetértek minden intézkedéssel, amely csökkenti a sérülések számát – kezdi a fiatal idomár. – Higgadtságra van szükség, nézzük meg először, milyen hatással lesznek az új intézkedések a jövőben.

Brian Kruger

Brian Kruger, a Racing Victoria elnöke szerint Anthony Van Dyke balesete volt az utolsó csepp a pohárban. Egy állatorvosi jelentés megállapította, ha kötelező előszűrésnek vetették volna alá a lovat, elkerülhető lett volna a szomorú eset. Ezt arra alapozza, hogy Anthony Van Dyke-ot megérkezésekor egy rutin magán állatorvosi vizsgálatnak vetették alá, amely PSD-t (proximal suspensory desmitis), vagyis a csűdegyenítő készülék érzékenységét állapított meg. A jelentés szerint a lábtörést nem a PSD okozta, de Kruger szerint:
– Ha kötelező előszűrésre is sor kerül, amely során elvégzik a megfelelő vizsgálatokat, több esély lett volna rá, hogy Anthony Van Dyke elkerülje a verseny közben történt végzetes sérülést.

Előszűrés a 2021. évi Melbourne Cupban:

  • A lovakat teljes test ultrahang vizsgálatnak kell alávetni a futtató költségén kettő-hat héttel az elutazás (és ausztrál karantén) előtt. Az a ló, amelynek bármilyen törése vagy ortopéd műtéte volt, nem nevezhető a nagydíjra.
  • A Racing Australia által kijelölt állatorvosa utazás előtt legfeljebb egy héttel személyesen megvizsgálja a lovat.
  • A lovak hátulsó lábait CT-vizsgálatnak vetik alá a helyszínen a verseny előtt. Csak utána kaphat engedélyt a startra. Magán kezelő állatorvosok nem működhetnek közre a folyamatban, csak a versenyrendező által kijelölt szakemberek.
  • Legfeljebb huszonnégy külföldi indulót fogadnak el. A tréningpályákat felújítják.
  • A külföldi indulók legfeljebb egy versenyben vehetnek részt a Melbourne Cup előtt.

SHARE THIS