/ by /   Friss hírek / 0 comments

Vas Lady búcsúlevele

Vas Lady a győztes szalaggal
fotó: Seipert Judit

Szöveg: Krebs András

Tisztelt lószeretők, kedves ügetősport barátok! Ti amikor ezeket a sorokat olvassátok, én már nem leszek. Helyesebben fogalmazva leszek, de már nem a számomra oly kedves rádiházi legelőkön, hanem nagyon messze, egy távoli égi ménesben. Ne aggódjatok miattam, jó helyre fogok kerülni, ebben biztos vagyok, szeretett szüleimmel és nagyon sok régi ismerősömmel fogok újra találkozni.
Egész életemben kerültem a népszerűséget és a rivaldafényt. Csak tettem a dolgomat, versenyeztem és csikókat hoztam a világra, akiket igyekeztem a legjobb tudásom szerint felnevelni csendben, tisztességben. A rivaldafény talált meg engem az évek alatt, sokan miattam jártak versenyre, később gyakran emlegették a nevemet az ivadékaim jó eredményei miatt. Jó érzéssel tölt el, hogy sok örömet szereztem a lószerető embereknek.
Földi életem vége felé járva azt gondolom, hogy úgy méltó a búcsú, hogy ha számot adok az itt töltött három évtizedemről. Szeretném bemutatni nektek kalandos életem történetét és a családomat, akik reményeim szerint ápolni fogják az emlékemet.
Teljes életet éltem, 29 esztendő jutott számomra. 1992-ben láttam meg a napvilágot egy kicsiny kis zalai faluban, a rádiházi ménesben. Nem sok emlékem maradt meg a csikóéveimből, de a friss levegőt és a forró nyári napokon lengedező hűs szelet még most is érzem ennyi év távlatából.
Endless Sands és Lady Flame szerelméből fogantam és egy nagyon izgalmas évben, a legújabb kor hajnalán születettem. Ekkor szakadt ketté Csehszlovákia és hullott tagállamaira Jugoszlávia. A mozgalmas közép-európai helyzetnek és talán az izgága karakteremnek is köszönhetem, hogy Vas Ladynek nevezett el Laky Ferenc, a lóversenysport egyik nagy tudora.
Dr. Török Erzsébet, vagy ahogy mindenki szólítja felénk, Zsóka már a kezdetek-kezdetén a fogantatásomkor ott volt. A ménes szaporodás biológusaként az első felvételeket is ő készítette rólam. Nagyon jó, szinte testvéri kapcsolat alakult ki köztünk az évek alatt. Nem voltak titkaim előtte, nagyon megbíztam benne. Úgy érzetem, hogy ő is nagyon kedvel, mellettem volt a legszebb pillanatokban és most is, amikor egyre több segítségre van szükségem. Szinte lehetetlen szavakba önteni azt a harmóniát, ami kialakult köztünk. Nem lehetek elég hálás Neked!
A nagymamámat, a szép nevű Trotting Flame-t Zsóka édesapjának, a ménes korábbi vezetőjének, Török Lászlónak köszönhetem. Az időben 1978-ig kell visszamennünk, Laci bácsi a magyar ügetősport színvonalának javítása érdekében az Egyesült Államokba, az ügető sport őshazájába utazott. Az akkor kétéves nagyit, Trotting Flame-t az egyik neves ménesben pillantotta meg, majd jó néhány társával együtt megvásárolta. Versenykarrierje után az értékes származása miatt, beállította a tenyésztésbe és családalapító lett. A párosítási tervben a korszak egyik legjobb ménjével, City-vel hozta össze az élet. Ebből a szerelemből született meg 1983-ban az édesanyám, Lady Flame.
A papám sem akárki, a remek családból származó Endless Sands, akit jó küllemmel és extra mozgással áldotta meg a teremtő. Őt is Laci bácsi vásárolta meg a ménes és a magyar ügetőtenyésztés számára.
Csodás gyerekkorom volt, álmodni sem lehet szebbet. Minden időmet a legelőn töltöttem, vidáman fickándozva védelmező anyám mellett. Ez az idill az elválasztásomig tartott. Biztosan tudjátok, hogy ez egy nehéz időszak egy csikó életében. Persze nem maradtam egyedül, a görbői csikótelepen újra találkoztam évjárattársaimmal. Innen kerültem másfélévesen, 1993-ban a Kerepesi úti Ügetőpályára Büki Gábor istállójába, ami évekig meghatározta életemet. Itt tanultam meg miért is születtem ügetőlónak. Kocsit kötöttek a hátamra és azt vettem észre a rendszeres reggeli gyakorlások során, hogy egyre gyorsabban ügetek. Megszerettem ezt a tevékenységet és a versenyzést is. Olyannyira, hogy minden versenyemet meg szerettem volna nyerni. A hozzáértők azt mondták, hogy nagy küzdő voltam, mert sosem adtam fel, minden idegszálammal a győzelemre törekedtem. Ezt a velem született tulajdonságomat a legnagyobb győzelmemnél 1998-ban, a Marschall József Emlékverseny megnyerésekor is bizonyítottam, amikor Huszár László volt a társam. Ekkor ügettem a rekordomat is, ami külön öröm a számomra.
Nem ment rosszul a versenyzés, a Marchall Emlékverseny mellett győztem a Kanca Díjban és a Földművelésügyi Miniszter Díjában is, az 1:17,0-es rekordom és a 3,8 millió Forint életnyereményem kiemelkedőnek számított a kilencvenes évek közepén. Méltó a nevéhez, hallottam sokszor. Jó érzéssel töltött el, hogy névrokonom Nagy-Britannia első női miniszterelnöke, Margaret Thatcher. A meghatározó politikust erős karaktere miatt, Vas Ladynek hívták sokszor. Erre roppant büszke voltam.
Csak úgy, mint a csikóimra! Jó volt versenyezni, nyerni, de még jobb volt hazamenni az enyéimhez Rádiházára. Ugyan már régen voltam otthon, de a ménes ütött kopott szürke lószállítójában állva egyre több csikókori emlék tört elő a kacskaringós zalai utakon zötykölődve. Laci bácsi és Zsóka tárt karokkal fogadott, talán még meg is könnyezték a viszontlátást. Nem ma volt, de nagyon emlékszem a főnök, dr. Török László arcára is. A mindig szigorú és talán kissé mogorva ménesvezető mosollyal az arcán húzta végig a kezét a nyakamon és csak ennyit mondott: Isten hozott!
El kellett telnie pár hónapnak mire visszazökkentem a ménesi létbe. Azt mondták, hogy innentől kezdve a tenyésztésben számítanak rám. Zsóka, a doktornőm nagyon érti a dolgát, az évek alatt sok-sok kiscsikóm született. Az elsőnek Witsend’s Speedy lett az apja, Háremhölgynek (rek. 17,4) nevezték el. Már az első ivadékom jó ló lett a versenypályán, amit nem minden kancatársam mondhat el. Nagyon belejöttem az anyakanca szerepbe, a következő évtizedben szinte minden évben világra hoztam egy csikót. Iron Man (rek.18,4) lett az első fiam Valley Guardiantól, majd jött két húga Jeans Lady (rek. 18,1) és Kiskegyed (17,8) szintén ettől a jó méntől. Ekkor új férfit kaptam, Baltic Bet személyében, ebből a párosításból született Light Lady (rek.17,0) és Metal Boy (rek.19,6). Életem szerelmével, Tony Oaks-szal 2006-ban sodort össze az élet, a következő évben született meg Night Lady (rek.14,3), minden idők legjobb magyar ügetőkancája. A csikóim egyformán kedvesek voltak a számomra, de ő mindenek felett állt, versenyteljesítményben bizonyosan, az ő sikerei szenzációszámba mentek a Kincsem Parkban. Az utána következő csikóm, Wall Street Banker-től született, Paperboy (rek.16,2) is sok örömet szerzett Rádiháza aprajának és nagyjának. A legfontosabb versenyét, a Magyar Ügetőderbyt is megnyerte. Azon a forró nyári délutánon jobban izgultam érte, mint anno a saját versenyeim előtt. Láttam a közvetítést a futamról a televízióban. Még most is belepirulok, ha a Himnusz utáni díjátadásra gondolok, amikor Zsóka és a doktor úr engem is megemlített a riportban. Elöntött a büszkeség és már alig vártam a többi csikóm bemutatkozását.
Rubin Lady (18,4) és Speedy Boy (rek. 16,4) Paperboy teljes testvérei. Titán Lady Ata Star L-től született, míg mindenkinek a kishúga, az utolsó ivadékom Urán Lady (rek.14,8) Maximus Lindytől. Nem voltam már fiatal, amikor ő megszületett, 21 évesen minden rutinom kellett ahhoz, hogy ő világra jöhessen. Igazi kis ajándék ő fantasztikus rekorddal és 19 győzelmével.
Életem utolsó szakaszát az egyre terebélyesebb családom és az unokáim tették teljessé, akik szinte kivétel nélkül itt, Rádiházán születtek, így a felcseperedésüket folyamatosan tudtam követni. Nyolc kancaivadékom gondoskodik arról, hogy én és az őseim vére fennmaradjon. Több, mint húsz unokám van már, akik szépek és tehetségesek. Night Lady-től született Borutkában különösen bízom, tavaly ő volt a legjobb hároméves és minden esélye megvan arra, hogy eredményesen szerepeljen július 3-án, a Derby és Divat Fesztivál második napján, a 107. Magyar Ügetőderby-ben.
Nagyon készültem és vártam az idei nyarat, hogy lássam a kanca unokámat a legfontosabb versenyében. A teremtő azonban máshogy rendelkezett…
Köszönök mindent! Teljes életet éltem, elégedett vagyok, megbékéltem az elmúlással. Ha újra születhetnék, akkor is ezt a szép és nehéz, néha drámai, de sokszor boldog pillanatokban gazdag életet szeretném élni. Vigyázzatok magatokra, Rádiházára, az ügetőtenyésztésre, a magyar ügetőre, hogy ez a szép tradicionális sport a Kincsem Parkban még sok generáción keresztül tovább folytatódjon és fejlődhessen.
Lassan lebukik a nap a zalai dombok mögött. Búcsúzkodom, miközben Kamarás Klára egyik versét mormolom magamban. Még utoljára felkeresem a legkedvesebb legelőimet, elköszönök szülőföldemtől, a ménes összes dolgozójától.

Őrizz meg

Borongós árnyékkal szívemben
járom a kertet őszi csendben.
Búcsút veszek lombtól, virágtól,
maroknyi léttől, csalfa nyártól.
Tőled még nem.
Kérj, hogy maradjak!
Aki voltam, s aki vagyok ma,
őrizz meg annak.

Isten veletek, vigyázzatok egymásra!

Szeretettel:

Vas Lady

Rádiháza 2021. május 5.

Vas Lady legnagyobb sikere a Marschall József Emlékverseny Huszár Lászlóval
fotó: Seipert Judit

Vas Lady kancacsikói között. Balról jobbra: Night Lady, Light Lady, Vas Lady, Titán Lady, Rubin Lady, Tóth Sándor és Gecse Csaba lóápolók

Török László 2012-ben Vas Ladyvel és csikója Titán Lady

SHARE THIS