/ by /   A nap híre / 0 comments

Epsom Derby – a magyar szál

Írta: Kovács Botond.

Byerley Turk

Ahogy mondani szoktuk, minden jó sztoriban van egy magyar szál. A lóversenyzés nemzetközi történetében számtalan példát találunk erre, elég, ha csak az alapító telivér atyák egyikét, Byerley Turköt említjük, akit tulajdonosa, Robert Byerley kapitány zsákmányolt Buda visszavételekor 1686-ban.

A legújabb összefüggést az idei Epsom Derby nyertese, Adayar (2018 pm, Frankel – Anna Salai, Dubawi) pedigréjének tanulmányozása során találjuk. Mohamed Al Maktoum sejk lova, leiskolázta a favoritokat, és állandó munkalovasával, az élete első klasszikusában nyeregbe ülő Adam Kirbyvel 4 ½ hosszas győzelmet aratott. A szívmelengető érdekességet az anyai oldalon elindulva találjuk. Adayar anyja, Anna Salai (2007 pk, Dubawi – Anna Palavira, Caerleon) szintén királykék színekben megnyerte a Group 3-as Prix de la Grotte-t Longchamp-ban, és második lett az Ír 1000 Guineas-ben a fantasztikus Attrcation mögött.

Anyja, Anna Palariva (1995 sk, Carlaeon – Anna Of Saxony, Ela-Mana-Mou) szintén dubaji zászló alatt a Group 3-as Prix d’Aumale-t nyerte kétévesen Chantilly-ban mérföldre.

Tovább haladva az anyai oldalon Anna Of Saxony (1989 sk, Ela-Mana-Mou – Anna Matrushka, Mill Reef) következik, aki szintén remek képességű versenyló volt, Mohamed sejk legnagyobb örömére elhódította a doncasteri Parkhill Stakes (Group 3) trófeáját, és három másik helyezést is találunk a neve mellett ugyanebben a kategóriában.

A brit tenyésztésű, de még mindig dubaji érdekeltségbe tartozó Anna Matruskha (1984 sk, Mill Reef – Anna Paola, Prince Ippi) nem versenyzett ugyan soha, de több nagydíj nyerőt is adott. E ponton már közelítünk a célhoz, szakavatott olvasóink nyilván a fejükhöz csaptak.

Anna Paola

Anna Matruska lánya, a nyolc startjából ötöt győztesként abszolváló Anna Paola (1978 sk, Prince Ippi – Antwerpen, Waldcanter) a Röttgeni Ménesben jött világra, és csodálatos pályafutása alatt megnyerte a 2200 méteres Preis der Dianát, vagyis a Német Kancadíjat (Group 2), a mérföldes Preis der Winterfavoritent (Group 3), másfél mérföldre a Ludwig Goebels-Erinnerungsrennent (Group 3), és a mérföldes Berberis Rennent (Listed). 1980-ban ő volt Németországban a legjobb kétéves kanca, és három éves korában is ő bizonyult a legjobbnak évjárattársai közül.

Prince Ippi

Eddig az anyai vonal, ugyanis színre lép Prince Ippi (1969 pm, Imperiál – Prinzess Addi, Agamemnon), a XX. század legkitűnőbb magyar lovának legjobb ivadéka, aki szintén a Peter Paul Mülhens által alapított Röttgeni Ménesben született, és 1972-ben nem talált legyőzőre a kölni Preis von Europában (Group 1) 2400 méteren, és egy évre rá a milánói Gran Premio d’Italiában ugyanezen a távon.

Büszkén állíthatjuk tehát, magyar vér is csörgedezik az idei Epsom Derby-nyerő Adayar ereiben, így vezet az út Kisbérről Epsomba, Rádoki Józseftől Mohamed Al Maktoum sejkig.

SHARE THIS