/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

2021 Magyar Derby győztesei I. – Bernáth Krisztina és Petz László

Fantasztikus győzelem hullámot élhettünk át Veled Kriszti az elmúlt három hétben, hiszen mindkét általad tréningezett agár, Petz László agara Springwell Champ és a saját kutyád Christina Bernath’s Magic is egy kivételtől eltekintve mind az előfutamokat, mind a döntőt megnyerték a maguk távján.
Magic tavaly is brillírozott, hiszen az összes rövidtávos futamát első vagy második helyen végezte. A Derby 480m-es távja úgy tűnt nem annyira fekszik neki, hiszen ott nem ért el kimondottan jó eredményeket. Idén azonban mind az 5 versenyén dobogóra állhatott, kétszer harmadikként, most a Derby hetei alatt pedig mind a háromszor első lett rövidtávon. Mi a sikerének a titka?
Tavaly még nagyon fiatal volt Magic, hiszen csak októberben töltötte be a 2 éves kort, így 16-18 hónaposan mondhatom, hogy még teljesen új volt számára a versenyzés világa. Emellett Magic kimondottan rosszul viseli a meleget, ami abban mutatkozik meg, hogy messze nem eszik annyit, mint kellene, így a 480m-t sem bírta. Idén ez változott picit, már valamivel jobban eszik a nagy meleg ellenére is, azt gondolom, hogy ez is része annak, hogy jobban teljesített. Mindenképpen meg fogom nézni 480m-en idén is, aztán meglátjuk hogy tetszik neki.

Januári 2020-as szezon értékelő beszélgetésünkben azt mondtad, hogy Magic teljes bedobással fog készülni az idei Magyar Derby-re. Volt ezek szerint olyan gondolatod, hogy 480m-en indítod el?
Igen, az eredeti terv az volt, hogy 480m-re készülünk idén is, de mivel a vírus helyzet miatt az egész szezon kezdés eltolódott és ahhoz képest viszonylag hamar jött már a Derby, nem tudtam vele ennyi idő alatt megfelelően felkészülni.

Másképpen készülsz egy 3 hetes versenysorozatra, mint egy kéthetente egyszeri versenyre?
Én úgy gondolom, hogy a kutyák nem szeretik a változtatásokat, ezért én minden versenyre ugyan úgy készülök, legyen az egy többfordulós verseny, vagy csak havonta 1-2 futam, így ez most sem változott.

Van lényeges különbség a két kutya közötti munkában, illetve kettejük hozzáállásában?
Teljesen más a két agár munkaigénye, Champ lustább és érdektelenebb és csak akkor ad bele mindent, ha komolyabb történés van, Magic viszont nagyon pörög és mindig kész odatenni magát. Champnek nagyon erős idegrendszere van, Magic egy sokkal idegesebb típus, így ezeket figyelembe véve állítom össze az edzéstervét mindkettőjüknek személyre szabottan, arról nem beszélve, hogy a kétféle táv miatt is külön kell velük dolgoznom.

Magic idén ősszel lesz 3 éves, így az ideivel két aktív év még minimum van benne, gondolom nem kérdés, hogy marad nálad és továbbra is szeretnél vele versenyezni?
Magic a fiam “védettségét” élvezi, ami azt jelenti, hogy biztosan marad nálunk – bár nemrég kaptunk rá egy vételi ajánlatot – és amíg bír és boldogan fut, addig fog is versenyezni, utána pedig természetesen nálunk fogja tölteni a nyugdíjas éveit.

Champ egyike a tavalyi évben legtöbb versenyen indult agaraknak, összesen 12-szer állt starthoz, nagyon szép győzelmeket és sok büszkeséget hozva ezzel Nektek. Eddig idén is minden versenyen indult és a hat futamból ötöt meg is nyert. Mi a titka Champnek szerinted, mondhatjuk, hogy ő is mostanra érett be?
Champ egy amerikai vérű kutya és rájuk az jellemző, hogy picit később érnek, így igen, mondhatjuk, hogy mostanra érte el azt a kort, amiben a legjobb formáját tudja hozni. Egyébként rendkívül strapabíró kutya, és bár a meleget ő is rosszul viseli, nagyon jól regenerálódik, már a futásokat követő másnap teljesen jól van.

Az edzéstervén változtattál valamit a tavalyi évhez képest, igényelt módosításokat?
Nem változtattam sok mindenen, talán annyit, hogy picit kevesebbet dolgozom vele, mint tavaly és úgy tűnik, hogy ez kimondottan jó is neki.

Champ elődöntős futama 05.25-én a Versenybizottság döntése alapján érvénytelenítésre került, így két nappal később, vasárnap újra kellett futniuk a futamot. Gondolom volt bennetek némi aggodalom, hogy emiatt hogyan fog teljesíteni a döntő napján. Ismerve Champet és ezen körülményeket számítottál mégis a győzelemre?
Azt nem mondanám, hogy számítottam rá, inkább csak nagyon reméltem. Champ a köztes napokban kiemelt wellness kényeztetést kapott fürdőkkel, masszázzsal és nagyon sok kényeztetéssel, úgyhogy csak remélni tudtuk, hogy most is gyorsan fog regenerálódni és hozni tudja a megszokott jó formáját.
Szeretném is megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem mindenkinek a támogatást, elsősorban barátnőmnek, Töviskés Anettnek azt a rengeteg segítséget, amit adott, mert nélküle nem ment volna ennyire olajozottan a munka.

Mi a tervetek a szezon hátralevő részére, idén is olyan sokat fog futni Champ, mint tavaly?
Champ egy igazi futógép, mindene a futás, úgyhogy igen, a terv abszolút az, hogy végig versenyezzük vele a szezont. Picit aggódtam tavasszal, mert tavaly ősszel az Európa Derbyn volt egy sérülése a bal első lábán, de úgy tűnik, hogy a tél folyamán teljesen kipihente és nem jött vissza a probléma.

Várható egyéb agár is a kenneledből idén, vagy kettőjükre fókuszálsz az év további részében is?
Pár hete érkezett hozzám tréningezésre Írországból a magyar tulajdonba került Over the Horizon, aki 480m-en fog versenyezni. Egyszer futott is már nálunk, július 2-án a Derby Day Invitation futamban 280m-en, ahol III. helyen végzett.
Az őszi Kölyök Derbyre készülök egy saját tenyésztésű kutyával Mistic-cel (Somersby Nana x Christina Bernath’s Dior), akivel hamarosan elkezdjük a pálya edzéseket is.

Laci, milyen érzés Derby nyerő tulajdonosnak lenni?
Valami elmondhatatlan érzés, nagyon boldog vagyok. Nagyon szépen köszönöm a Kincsem Parknak a lehetőséget és nagyon örülök, hogy itt versenyezhetek.

Úgy, hogy tavaly III. lett Champ a döntőn, számítottál a győzelemre idén?
100%-osan számítottam rá, de volt bennem kétség meg félelem persze. Aggódtam az extra futás és a meleg miatt, mert a Champ nagyon nehezen bírja a meleget, de a pénteki lehűlés nagyon sokat számított a teljesítményében, ebben biztos vagyok.

Te magad is trénerkedsz, így joggal merül fel a kérdés, hogy Krisztinára bízol minden tréneri döntést Champpel kapcsolatban, vagy van olyan, amit közösen találtok ki?
A tél folyamán sokáig úgy voltam vele, hogy 2021-ben én fogom edzeni Champet, de aztán végül úgy döntöttem, hogy visszaadom Krisztinának még az idei és a jövő évre is, mert szuper jó kutya és megérdemli, hogy ilyen jó trénernél legyen és meg tudja mutatni mindazt, ami benne van. 100%-osan rábízom Champet és minden járulékos döntést, én csak az eredményt várom, ami jön is gyönyörűen, így nincs is mibe beleszólnom.
Azokról a közös kutyákról pedig akiket én edzek, közösen hozzuk meg a döntéseket, Krisztina nagyon sokat segít nekem, hogy mit hogyan csináljak, hiszen még csak egy éve kezdtem el behatóbban foglalkozni ezzel a sporttal, így szükségem is van egy tapasztalt tréner segítségére, amíg magam is beletanulok.

Ugyan ez még odébb van, de mi az elképzelésed Champpel ha leversenyzett?
Champ nálam fog megöregedni, ez nem kérdés, hiszen az agár versenyzést ő hozta nálunk erre a szintre, amin most vagyunk, ő az első agaram, akihez ez a rengeteg siker és öröm köthető.

Saját magad tréningezte agarat kit és mikor láthatunk a pályán?
Idén behoztam egy szukát Írországból Deerpark Bayley-t, akit Lee néven 06.18-án láthatott is a közönség rövidtávon futni. Vele szeretnék versenyezni idén és jövőre is, illetve a másik növendék agaram Christina Bernath’s Silver Star is versenybe áll augusztustól. Kettejük mellett edzek még egy magyar agarat is.

Rengeteg kölyök született nálad a tél folyamán, mennyit tartottál meg belőlük, illetve láthatjuk majd pályán a többieket is idővel?
A Champ x Big Blood Hella alomból 3 kölyök maradt nálam, a Magic x Bloody Mary alomból pedig 1, akik jövő tavasszal kezdik majd meg a versenyzést. Idén télen november- december tájékán talán már egy-egy próba edzésre felhozom őket a pályára, meglátjuk. A többi kölyökből adtam el Magyarországra és Romániába is, és a nagy többségüket versenyeztetési céllal vették meg, így jó eséllyel őket is láthatjuk majd a Kincsem Parkban. Nagy reménységem van bennük, alig várom, hogy megmutathassák magukat.

Fotók: The Sighthound Photographer – Szilárd Simkó

SHARE THIS